3 razloga zbog kojih ljubav umire i načini na koje možete da je "oživite"

Parovi koji su dugo u vezi ili braku moraju da ulože mnogo truda i energije kako bi njihova ljubav opstala

  • 1
Svađa, rasprava, ljubav Foto: Shutterstock

Na početku emotivne veze većini parova se čini da su pronašli ljubav za ceo život. Ali, neretko se događa da emocije izblede i da svako odluči da krene svojim putem, čak i ako su veza ili brak trajali godinama, pa i decenijama.

Zašto ljubav umire i postoje li načini da ona opet “oživi”?

Odgovor na ovo pitanje daje psiholog i psihoterapeut Džefri Brenštajn koji već 30 godina radi sa parovima i pojedincima, učeći ih kako da prepoznaju “crvene zastavice” u emotivnim relacijama i spasu ljubav dok ne postane prekasno.

U bogatoj praksi Brenštajn je najčešće čuo tri razloga koji dovode do raskida veze, odnosno razvoda braka.

1. Prestanak poštovanja

Svako voli da se oseća poštovano i cenjeno. Na početku veze čini se da je ljubav bezuslovna, ali kad faza zaljubljenosti prođe parovi počinju da podrazumevaju jedno drugo.

- Ne dozvolite da pod pritiskom svakodnevice zaboravite da kažete partneru koliko vam znači neki njegov gest. Nemojte podrazumevati ono što “druga polovina” čini za vas. Zahvalite i uzvratite na način koji će vašem partneru ili partnerki prijati - podseća psiholog.

2. Toksične misli

Ljudi nisu stvoreni da jedni drugima “čitaju misli”, ali to mnogi parovi vremenom zaborave. Brenštajn izdvaja tri primera toksičnih misli koji će srušiti i najčvršću vezu:

- Vidite da vaša “druga polovina” često nešto radi pogrešno ili ne radi ono što očekujete od nje, pa donosite odluku o rastavi. Takođe, jedan partner preuveličava negativne postupke onog drugog, što dovodi do burnih svađa. Najzad, često u praksi čujem da jedan partner pretpostavlja da će onaj drugi ispuniti njegove želje i očekivanja, a da ih glasno ne izgovori. Sva tri oblika ponašanja nesumnjivo dovode do toga da iskra ljubavi počne da se gasi.

Svađa, ljut muškarac Foto: Shutterstock

On predlaže i “protivotrov” ukoliko upadnete u ovu zamku:

- Razgovarajte direktno i otvoreno, oslanjajući se na asertivnost. Ne optužujte “drugu polovinu”, jer ćete tako samo raspiriti sukob. Takođe, ne koristite formulacije “ti uvek” ili ti nikad”. Najzad, zapitajte se da li je vaša “druga polovina” u pravu kad koristi iste rečenice i koliko se osećate povređeno kad vas optuži da nikada ništa niste učinili za njega/nju.

3. Nekompatibilnost

Parovi koji dele slične stavove i životne vrednosti imaju veću šansu da zajedno dočekaju duboku starost u odnosu na one koji imaju dijametralno suprotno gledanje na život.

- Kako vreme prolazi i par se bolje upoznaje, a početno uzbuđenje nestaje, tako se može desiti da jedno od njih shvati koliko se razlikuje od onog drugog. Takođe, tokom života mnogi parovi otkrivaju nove strasti poput sporta koji ranije nisu upražnjavali, hobija koji ih smiruje ili imaju želju za dodatnom edukacijom ili promenom zanimanja. U ovakvim situacijama neretko se događa da “druga polovina” pruži otpor i ne podrži partnera u novim interesovanjima. Tad se čini da i veza među partnerima “puca”, ali ipak je moguće “oživeti” ljubavnu iskru.

Primera radi, ako je jedan partner otkrio da obožava planinarenje, a drugi ima strah od odlaska u takvu vrstu avanture, “solomonsko rešenje” je zajednički odlazak u duge šetnje. Efikasno rešavanje nekompatibilnosti podrazumeva da pronađete zajednička interesovanja i prihvatite da idealan partner ne postoji - zaključuje psiholog Brenštajn.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panonski boem.

    12. oktobar 2022 | 21:35

    Nisi me volela u ono vreme, a ja sam zeleo samo jedno, sad kada nismo ni mladi, ko nekad, dodji da ostarimo, zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA