≫ 

Toksični odnosi i oporavak: Uvek sebi moramo biti prioritet

Iako odnos počne na lep način, sa naletom uzbuđenja, ništa vam ne garantuje da sve to neće nestati i da se neće pretvoriti u nešto ne baš tako lepo

  • 2
poruka, raskid Foto: Pixabay

Nažalost, toksični odnosi i toksične ljubavne veze nisu retka stvar. Iako odnos počne na lep način, sa naletom uzbuđenja, ništa vam ne garantuje da sve to neće nestati i da se neće pretvoriti u nešto ne baš tako lepo. Ipak, postoje znaci koji ukazuju na to da nešto nije u redu i da treba da obratimo pažnju na ponašanje partnera ili prijatelja.

Dešava se da ih i ignorišemo misleći da je to samo faza u odnosu, ali ta "faza" može puno da nas povredi. Shvatanje da je nečemu na šta smo navikli došao kraj nije nimalo prijatno, stoga nam je teško da naučimo kako dalje sami, bez partnera ili prijatelja. Ovo su samo neki od saveta koji će vam pomoći da prebrodite rastanak, piše "Femina.in".

Čuvajte se

Briga o sebi je vid "izlečenja". Nemojte zanemariti sebe, svoje zdravlje i navike. Iako vam možda nije do ustajanja iz kreveta i osnovnih radnji, poput redovnog spavanja i hranjenja, ipak je to nužno kako biste sačuvali pribranost i mogućnost normalnog dnevnog funkcionisanja, da biste dalje mogli da radite na nastavku svog mentalnog oporavka.

Viđajte sebi bitne ljude

Kada vreme provodimo sa dragim ljudima, automatski se i osećamo bolje. Iako mislite da ćete im možda biti opterećenje, jer ne želite da ih "gušite" svojim problemima, oni to tako ne vide, već će se svojski potruditi da vam tada, ali i kada niste zajedno bude bolje.

Pokušajte da vodite dnevnik

Dnevnik je jedan od najboljih načina da iznesete svoje misli i osećanja. Možete napisati ili nacrtati sve što vam se dešava u glavi. Vođenje dnevnika može pomoći u oslobađanju od stresa - to je jedan od najpopularnijih načina. Kada pišete o razlozima zbog kojih ste pod stresom, mnoge stvari će jednostavno "iscuriti" iz vašeg uma na papir. Staromodni način pisanja olovkom i papirom može biti terapeutski izlaz za skrivene emocije.

Potražite savet stručnjaka

Poseta terapeuta nije ništa zbog čega se treba stideti. Odlično je što znate da nešto nije u redu i želite da dobijete pomoć. Ne dozvolite da vaše osećanje nesigurnosti ili straha diktiraju vaše odluke. Terapija je odličan način da se osećate bolje i rešite postojeće probleme koji su prisutni već neko vreme. To je bezbedan prostor koji vam pomaže da razgovarate o svojim problemima na iskren način, bez osude. Terapija vam može pomoći da promenite svoj život i način na koji ga posmatrate.

Verujte procesu

Može biti teško izdržati i napredovati kroz ove faze, ali najvažnija stvar koju treba da zapamtite je da verujete procesu i da imate strpljenja – stvari će vremenom postati bolje. Živite u trenutku i gledajte da u svakom pronađete neko malo uživanje.

Video: Požar u Čileu: Oblak toksičnog dima nadvio se nad gradom, škole i vrtići zatvoreni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA