Ljubavni život Čarlsa Dikensa i danas intrigira: Sve o tajnoj vezi koju je čuveni pisac pokušao da sakrije

Uprkos svom dopadljivom imidžu, engleski autor čuvenih romana „Božićna priča“, "Oliver Tvist" i „Velika očekivanja“, nije bio porodični čovek kakvim je smatran u svoje vreme

  • 0
Čarls Dikens Foto: Jeremiah Gurney/Wikipedia

Kada je 1857. godine čuveni pisac Čarls Dikens upoznao mladu glumicu Elen Ternan, već je dve decenije bio jedan od najpoznatijih ljudi u Engleskoj, a legiji obožavalaca koji su gutali njegove serijalizovane romane poput Olivera Tvista, delovao je kao porodični čovek iz viktorijanske ere.

Pisac rođen u ozbiljnom siromaštvu uzdigao se kroz težak rad i živeo skladan porodični život sa svojom ženom Katarinom i njihovim velikim potomstvom. Ali, kao i uvek, istina se pokazala daleko komplikovanijom.

U roku od svega godinu dana, Dikensova zaljubljenost u tada 18-godišnju Ternanovu – poznatu kao Neli – dovela ga je do žestokog raspada njegovog braka i pokretanja tajne veze koja je, prema pisanju "Biography.com", trajala do kraja njegovog života.

Čarls Dikens Mami i Kejti sa svojim ocem Čarlsom Dikensom / Foto: Wikipedia

Fatalni susret u pozorišnoj predstavi

Prepuštajući se svojoj doživotnoj strasti prema pozorištu i glumi, Dikens se tog leta 1857. pojavio u amaterskoj produkciji drame svog prijatelja Vilkija Kolinsa "The Frozen Deep" (Duboko zaleđen), kada je odlučio da angažuje profesionalne glumice da preuzmu uloge koje su ranije igrali njegovi prijatelji i porodica.

Preko prijatelja iz pozorišta, angažovao je gospođu Fani Ternan (rođena Džarman), koja je u mlađim danima bila poznata glavna dama u Engleskoj, Irskoj, Škotskoj i Sjedinjenim Državama, koja se u produkciji pojavila sa dve od njene tri ćerke, Marijom i Neli. Neli je glumila još od detinjstva, ali je uvek ostajala u senci svoje najstarije sestre Fani, koju su smatrali čudom.

U svojoj knjizi "Nevidljiva žena", Kler Tomalin je opisala plavu, plavooku Neli kako je izgledala u to vreme, samo nekoliko meseci pre nego što je upoznala Dikensa: „Sve u vezi sa njom je signaliziralo nevinost i ranjivost. Sa svojim urednim malim haljinama i privescima, bila je spremna da izađe iz bajke.”

Ellen Ternan, Čarls Dikens, Charles Dickens Elen Ternan, Foto: Personalities / Rainbird / Profi

Težak raskid sa ženom

Ruku na srce, prema pismima koje je pisao u to vreme, Dikens je već sredinom 1850-ih, čini se, bio nesrećan u braku. Godine 1855. počeo je da piše svojoj prvoj ljubavi, Mariji Bidnel, kojoj se bezuspešno udvarao pre nego što je upoznao svoju ženu Ketrin. Međutim, kada su se njih dvoje videli lično, ona nije uspela da ispuni njegova romantična očekivanja. Naime, kako je kasnije pisao jednom obožavaocu, Bidnelova se „izuzetno udebljala“.

Ubrzo nakon što je upoznao Neli, stvari su se brzo pogoršale između Dikensa i Ketrin. Razdvojili su se već u maju 1858. i Ketrin se iselila iz obe porodične kuće. Dikens je čak iskoristio i svoje očinsko pravo na isključivo starateljstvo i tako prekinuo kontakt između bivše žene i njihove mlađe dece. Ketrinina mlađa sestra Džordžina Hogart, koja je dugo živela sa porodicom, stala je na Dikensovu stranu, tvrdeći da je Ketrin zanemarila sopstvenu decu.

Dok su se širile glasine da je Dikens napustio svoju ženu zbog mlađe žene, pa čak i glasine o incestuoznoj ljubavnoj vezi sa Džordžinom, pisac je pokušao da kontroliše štetu koja je nastala.

- Neke moje kućne nevolje, dugotrajne, na koje neću davati više primedbi, osim da se poštuju, kao sveto privatne prirode, nedavno su dovedene u dogovor - napisao je Dikens u saopštenju koje tada objavljeno u "Tajmsu": - Na neki način... ova nevolja je učinjena povodom pogrešnih predstavljanja, najgrublje lažnih, najmonstruoznijih i najokrutnijih.”

Catherine Dickens, žena, Čarls Dikens, Charles Dickens Ketrin Dikens / Foto: Painters / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 2012. pojavilo se davno izgubljeno pismo koje je potvrdilo Dikensov stav prema Ketrin na kraju njihovog braka, kao i njegovu želju da se izvuče iz tadašnje situacije što pre i da nastavi dalje. U pismu nalaže svom advokatu da obezbedi Ketrin 600 funti godišnje, ili ekvivalent od 30.000 današnjih evra. Kao što je Dikensov biograf Majkl Slejter istakao tada za "Telegraf" „ton pisma odaje čoveka koji samo očajnički želi da se ovaj posao razdvajanja završi po svaku cenu i što je brže moguće.

- To mu je stvaralo loš publicitet i očigledno je smatrao da je brak nepodnošljiv - smatra biograf.

Dikens i Teranova u 13-godišnjoj vezi

Većina tračeva oko njegove bračne drame je ubrzo utihnula, zahvaljujući Dikensovim odlučnim naporima da sakrije Nelinu sve veću važnost u svom životu. Ona se 1859. godine preselila u londonsku gradsku kuću koju je kupio na ime njenih sestara i ubrzo se povukla iz glume, zbog čega je ostala uglavnom izolovana, osim od majke i sestara, sve dok je bila u vezi sa Dikensom. Inače, njen otac, takođe glumac, umro je u psihijatrijskoj bolnici kada je Neli bila mlada, što joj je verovatno ostavilo potrebu za očevom figurom koju je Dikens, tada u srednjim 40-im, ispunio.

Dok je Dikens nastavio svoju plodnu spisateljsku karijeru 1860-ih, uključujući svoje romane "Priča o dva grada", "Velika očekivanja" i "Naš zajednički prijatelj", Neli je skoro potpuno nestala iz vidokruga nekoliko godina. Prema rečima Tomalinove, svi dokazi sugerišu da je živela u Francuskoj tokom ovog perioda, pa možda čak rodila i dete oko 1862. do 1863. godine, ali da je to dete umrlo u detinjstvu.

Kada se vratila u Englesku posle 1865. godine, Dikens je postavio Neli u Slou, grad izvan Londona, i često ju je viđao između posla i vremena u njegovoj porodičnoj kući u Gad's Hilu. Iz džepnog dnevnika koji je Dikens vodio veći deo 1867. godine i koji je izgubio tokom njegove turneje po Sjedinjenim Državama kasnije te godine, istoričari su uspeli da sakupe brojne tragove njegovih komplikovanih dolazaka i odlazaka od Neli.

Čarls Dikens, Dejvid Koperfild, Svetska književnost, Engleska književnost, Britanska književnost Čarls Dikens oko 1860. godine. Foto: Wikimedia Commons/John & Charles Watkins/Hulton Archive/Scewing

Dikensove prikrivene reference na ličnu nesreću, u njegovoj prepisci pred kraj njegovog, života navele su Tomalinovu da spekuliše o tome kako je Neli bila izuzetno nezadovoljna svojim životom izuzetno mlade, tajne ljubavnice velikog čoveka, od kojeg je (vrlo verovatno) i finansijski zavisila. Ali, čak i da se tako osećala, njih dvoje su ostali vezani dok Dikens nije umro 1870. godine, u 58. godini.

Afera je zadržana u tajnosti i nakon Dikensove smrti

Džordžina je postala glavni zaštitnik zaostavštine svog zeta i postarala se da sačuva njegovu tajnu. U tome joj je pomoglo i to što je Neli ubrzo započela novi život nakon Dikensove smrti, tako što se udala, ovog puta za mnogo mlađeg muškarca, Džordža Vartona Robinsona, sa kojim je dobila dvoje dece.

Neli i Dikens su očigledno uništili svu međusobnu prepisku, i iako su se glasine ponovo pojavile 1890-ih, definitivni dokazi o njihovoj tajnoj vezi su se pojavili mnogo godina nakon njene smrti 1914. Dikensova ćerka Kejti je poverila istinu o razdvajanju svojih roditelja prijateljica Gledis Stori, koja je objavila svoju knjigu "Dikens i ćerka" 1939. godine, nakon što su Kejti i sva Dikensova deca već preminuli.

Čak i kada se sve više istoričara i biografa uključilo u istraživanje odnosa između Dikensa i Neli Ternan 1950-ih i kasnije, mnogi su ostali pri stavu da je ta veza bila platonska ili samo zaljubljenost sa Dikensove strane. Ali, sa objavljivanjem Tomalinine knjige iz 1990. godine i njene filmske adaptacije, objavljene 2013. godine, priča Neli Ternan ponovo je dospela u centar pažnje, otkrivajući pravu ženu u srcu skandaloznog privatnog života viktorijanske književne ikone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA