Svi pričaju o crvenim, ali koje su to zelene zastavice u vezi? Obratite pažnju na ovih 6 bitnih stavki

Prepoznajete li svog partnera u datim opisima?

  • 0
Ljubav, veza, partneri Foto: Shutterstock

Čini se da, kada se raspravlja o zabavljanju, najčešće ćemo snage uložiti u raspravu i obrazlaganje loših stvari. One lepe uglavnom čuvamo za sebe. Dakle, znamo i iz svojih, ali i tuđih iskustava koje su to crvene zastavice u vezi, ali koja su to dela i reči koja nas čine da se osećamo sigurno, poštovano i voljeno? Šta podrazumevamo pod zelenim zastavicama?

- Zelene zastavice su pozitivni pokazatelji da veza ima potencijal da procveta u bezbednu, zdravu, trajnu vezu. One su dobar znak da ste kompatibilni sa tom osobom i da možete da formirate zdravu vezu - kaže za "Self" dr Šanita Braun, licencirani klinički savetnik za mentalno zdravlje i instruktor edukacije savetnika na Univerzitetu Istočne Karoline.

- Za mnoge ljude, njihov podrazumevani režim je skeniranje crvenih zastavica u vezama. Uslovljeni smo da pazimo na opasnost više od sigurnosti u većini oblasti naših život - kaže za Self dr Keli E. Grin, licencirani klinički psiholog i vanredni profesor psihologije na Univerzitetu St. Edvard u Ostinu.

Evo liste znakova kojima treba pridavati na važnosti.

Poštovanje granica je uvek stavka broj jedan

Granice koje postavljate za sebe u odnosima nisu samo način da osigurate da se osećate udobno i bezbedno, već i da pokažete poštovanje prema sebi kako biste mogli da tražite poštovanje od drugih. Zbog toga, prema dr Braun, kada neko pređe te granice ili ih čak malo "gurne", vi ste na teritoriji crvene zastavice.

Sa druge strane, kada neko poštuje vaše granice i potrebe, to je velika zelena zastava. To je uvažavanje vaše individualnosti i otvoreno prihvatanje onih granica koje ste sebi postavili, kaže dr Braun. Ukoliko vam nešto ne prija, izaziva vam nelagodnost i jednostavno vam je odbojno, vi to, naravno, nećete ni raditi, a partner treba da se složi sa vašom odlukom i da je pre svega razume. Na primer, ako se zbog određene seksualne aktivnosti osećate neprijatno i jednostavno niste zainteresovani za to, vaš partner se neće naljutiti ili stalno pokušavati da vas natera da popustite. Poštovanje granica podrazumeva i osećaj podrške i sigurnosti, kaže dr Braun.

Zna kako da izrazi svoja osećanja

Čuli ste to milion puta sa dobrim razlogom: komunikacija je ključna u svakoj zdravoj vezi. Neće vas šokirati kada saznate da je sposobnost da razgovarate sa svojim partnerom na produktivan i zdrav način, zbog kog se oboje osećate kao da vas je ovaj drugi zaista čuo i razumeo, ultimativna zelena zastava, prema dr Grin.

Dobar komunikator će koristiti "ja" izjave i izbegavaće da vas krivi za nešto što je sam uradio, kaže dr Braun. Drugim rečima, oni preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Ako kasno dođu kući i zaborave da vas obaveste, ostavljajući vas u brizi, mogli bi da kažu: "Žao mi je što te nisam nazvao/la i pogrešio/la sam što nisam razmislio/la o tome kako te je to zabrinulo", umesto: "Ti uvek preteruješ". Odgovor bi se zasnivao na sledećim rečima: "Razumem da si možda ostao/la duže na poslu. Samo me obavesti ubuduće da ne brinem. Stalo mi je do tebe i opraštam ti".

Komunikacija ipak nije laka za neke ljude, posebno ako su odrasli u domu u kojem izražavanje osećanja i zabrinutosti nije praktikovano, kaže dr Braun. Zato je još jedna zelena zastava priznanje komunikacijskih prepreka i spremnosti da se prevaziđu.

Ljubav, zaljubljeni par, devojka, mladić, dečko, osmeh, osmesi, srećna veza, partneri, ljubavni par, momak, devojka Foto: Shutterstock

Čuva vam leđa - vi ste tim

Iako ste jedinke sa individualnim životima i interesima, osećaj zajedništva kada ste sa nekim odličan je pokazatelj da ste u zdravom odnosu.

- Radite zajedno i podržavate jedno drugo, a nijedna osoba ne dominira u donošenju odluka - kaže dr Grin. Sarađujete da biste se suočili sa životnim stresorima i generalno postoji osećaj jednakosti u vezi.

Ako dođete kući i kažete partneru da ste otpušteni, on/ona će vas utešiti dok radite zajedno na rešavanju problema (recimo, s poštovanjem se slažete da će on/ona plaćati većinu računa dok ne nađete novu poziciju).

- Ako ste nedavno započeli vezu, ovaj timski rad može biti primenljiv na zajedničku pripremu obroka, pomaganje u rutinskim zadacima ili deljenje odgovornost u planiranju odmora za vikend - kaže dr Grin.

Suština je da se osećate kao da vam partner čuva leđa i da brine o vašim potrebama.

Daje vam prostora da budete ono što jeste

Čk ni ljudi koji su ludo zaljubljeni ne bi trebalo da budu stalno zajedno, smatraju stručnjaci. U stvari, deo ljubavi prema nekome je želja da on ima svoje interese i ciljeve van veze, kaže dr Grin. Drugim rečima, kliše poznat kao dvoje postaje jedno zapravo je crvena zastava. Primer zelene zastave, s druge strane: "Nema ljubomore ili ljutnje kada provodite vreme sa drugim važnim ljudima u svom životu i ne osećate se krivim što ste odvojili vreme za sebe", kaže dr Grin.

- Neko ko vredi vašeg vremena će uživati gledajući vaš rast i strast prema drugim ljudima i aktivnostima - kaže dr Grin. Da li vas ohrabruju da petkom izađete sa svojim najboljim prijateljima? Podstiču li vas da krenete da se bavite davno željenih hobijem?

Partner i sam gradi odnose sa drugim ljudima

Bilo da govorimo o bliskim prijateljstvima ili porodičnim vezama, zdrave veze sa drugim ljudima su obećavajući signal na koji treba da obratite pažnju, kaže Rejčel Rajli Fančer, psiholog, licencirani klinički psiholog i osnivač Fančerove psihologije i procene u Skokiju, Ilinois.

Ovo ne samo da pokazuje da su u stanju da efikasno komuniciraju u različitim okolnostima odnosa, kaže ona, već i da se njihov ceo život ne vrti oko vas. Želite partnera koji ima druge veze i druge stvari koje se dešavaju, ali je voljan da napravi prostor za vas u svom životu, kaže dr Fančer.

Kako izgledaju zdravi odnosi sa drugima? Obratite pažnju na to kako govore o ovim ljudima.

- Da li s poštovanjem i ljubaznošću govore o svom bratu, sestri, bivšem ili najboljem prijatelju, ili podrugljivo govore o bliskim ljudima u svom životu, ili ih omalovažavaju - pita dr Fančer. Ako je ovo prvo, imate zelenu zastavu - znak da je neko sposoban da uspostavi odnose pune ljubavi i poštovanja.

Ispunjava obećanja

Čak i ako u vašoj vezi još uvek nema ozbiljne posvećenosti, sama činjenica da neko sledi planove i odgovornosti je pozitivan znak vredan pažnje, kaže dr Fančer. Neko ko kaže da će se, recimo, pojaviti na porodičnom događaju ili doći po vas na aerodrom, a onda to zapravo učini, ne govori samo o njihovom poštovanju prema vama, već i prema njima samima, pošto poštovanje obaveza gradi i samopoštovanje, tvrdi ona.

Slično tome, često ometanje ili odustajanje od planova koji su vam važni ili žaljenje da uopšte ne mogu nešto da ispune, predstavlja crvenu zastavicu. To ukazuje na nedostatak odgovornosti i znači da partner nije toliko investiran.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA