5 načina da lakše prebolite raskid: Izbegavajte "okidače tuge" i prebrzo ulaženje u nove veze

Ne kažu džabe da jedan period morate da odbolujete kako biste bili načisto sa emocijama koje doživljavate

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Svaki prekid veze je težak, bilo da je to bila vaša odluka ili odluka partnera. Možda se teško nosite sa bolnim emocijama i želite da vas što pre prođu.

Postoji nekoliko načina na koje možete da prebrodite tugu i da idete dalje, ali imajte na umu da je za prevazilaženje raskida potrebno i vreme i strpljenje.

Ne kažu džabe da jedan period morate da odbolujete kako biste bili načisto sa emocijama koje doživljavate. Dozvolite sebi jedan period koji ćete provesti u razmišljanju i dokučiti zbog čega vam je zaista teško - zbog gubitka te konkretne osobe, zbog nekog konflikta ili samo zbog činjenice da ste ostali sami.

Nakon što to ustanovite, možete se pozabaviti i sledećim stvarima intenzivnije.

1. Držite distancu

Čak i ako ste vi i vaš bivši odlučili da ostanete prijatelji, ipak je potrebno da se neko vreme potpuno odvojite jedno od drugog nakon raskida. To znači da se ne viđate, da ne budete u blizini članova njegove/njene porodice, da ne razmenjujete poruke i pozive i da ne gledate jedno drugome profile na mrežama.

S druge strane, ako ste se rastali i znate da je bilo nužno da vezi dođe kraj i nije bilo pomena o bilo kakvom nastavku prijateljstva, a vas nešto ipak vuče da se javite bivšem partneru, nemojte to činiti. Taj razgovor ili susret može samo još više da vas povredi. Takođe, može vas povrediti i ukoliko bivši partner ne uzvraća pozive ili ne odgovara na poruke i nema nameru da se sa vama sastaje.

2. Organizujte svoj prostor

Raskid uvek može značiti i novi početak. Stoga će vas čišćenje i organizovanje ličnog prostora ostaviti osveženim i spremnim za nove stvari koje dolaze. Nered u kući je i nered u glavi - samo povećava nivo stresa. Preuredite ormar, radni sto, fajlove na kompjuteru i slično.

Koliko god da zvuči beznačajno, ipak može učiniti da se osećate bolje.

3. Uklonite bolne okidače sećanja

Postoje razne stvari koje vas podsećaju na bivšeg partnera - pesma, miris, zvuk ili mesto. Ako ste stalno u dodiru sa ovim stvarima ili odlazite na vaša omiljena mesta to može da vas samo dodatno povređuje. Uklonite i sklonite se od svih stvari koje vam izazivaju neraspoloženje.

Ako imate uspomenu kao što je sat ili komad nakita koji vam je poklonjen, nema ničeg loše u tome da ga zadržite. Ali za sada, pokušajte da sve te predmete sklonite iz vidokruga.

4. Izađite i radite stvari za sebe

Nakon što se veza okonča, u redu je imati malo vremena za sebe kod kuće. Nakon tog perioda, kad malo odbolujete, izađite sa prijateljima i zabavite se! U početku može izgledati nezgodno, ali biće lakše i pomoći će vam da se osećate bolje.

Radite stvari zbog sebe, sami ili sa prijateljima. Prošetajte, idite na probni čas nekog hobija, izađite u klub ili otputujte na produženi vikend. Upoznajte bolje svoje kolege i proširite svoj krug prijatelja.

5. Izbegavajte prebrzo ulaženje u novu vezu

Često ljudi brzo uđu u novu vezu nakon raskida; ovaj tip odnosa je neki vid pokušaja "zalečenja".

Kad uđete u vezu prerano nakon raskida sa nekim, možda ćete svoje negativne emocije prikriti uzbuđenjem zbog nove veze. Ako ta nova veza ne uspe, nosićete se sa kajanjem zbog brzopletosti i ponovo emocijama od prethodnog raskida.

Razmislite o tome da ostanete slobodni dok u potpunosti ne obradite svoje emocije i prebolite raskid. Idealna vam je prilika da upoznate sebe, sagledate svoje greške i da uvidite šta zapravo tražite od partnera. Ne vodite se strašću i ne donosite odluke kada se osećate jako usamljeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    12. decembar 2022 | 05:52

    Odmah naći drugu koja će da te osveži na najlepši mogući način...

  • Panonski kauboj.

    14. decembar 2022 | 00:04

    Riblja corba jedini nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA