Novac i brak: 7 saveta za zdravu vezu

Upamtite da ste u istom timu!

  • 3
Brak, novac Foto: Shutterstock

Da li mislite da je kombinovanje novca i braka recept za katastrofu? Niste jedini.

Novac je pitanje broj jedan oko kojeg se bračni parovi svađaju i to je drugi vodeći uzrok razvoda, iza neverstva. Kada se govori o novcu u bilo kojoj vezi, gotovo je sigurno da ćete naići na neki vid frustracije i napetosti. Bez obzira na to koliko volite svog supružnika, pokušaj da spojite svoje živote i „njegov i njen novac zna da bude nezgodan.

Na kraju krajeva, oboje dolazite iz različitih životnih iskustava, a način na koji ste percipirali ta iskustva verovatno je bio veoma različit. Zato ponekad imate dva različita pogleda na novac.

Brak, novac Foto: Shutterstock

Vreme je da prestanete da pravite ove greške u novcu i nađete zajednički jezik, jer negovanje čvrstog braka zahteva vreme i rad. To može da bude nezgodan ili čak frustrirajući proces, ali možete i da naučite kako da razgovarate o svojim finansijama na produktivniji način. Dajte jedno drugom šansu i koristite ovih sedam koraka da izgradite mostove, a ne da ih spalite.

1. Vodite zajednički bankovni račun

Neki parovi misle da je najbolji način da izbegnu svađe o novcu tako što će da imaju odvojene tekuće račune. Njegova plata ide na jedan račun, njena na drugi i svako posebno plaća račune. Nema štete, nema faula, zar ne?

Pogrešno. Ovo postavlja osnovu za velike probleme sa vašim novcem i brakom. Kako noavodi "Ramsey Solutions", brak je partnerstvo. To više nije „njegov i njen novac“, a odvajanje novca i podela računa je loša ideja koja samo dovodi do više novca i problema u odnosima.

Ne vodite odvojene račune. Stavite sav svoj novac zajedno i počnite da ga posmatrate kao celinu.

2. Zajedno razgovarajte o vašim životnim izborima

Recimo da ste savršeno zadovoljni kupovinom polovnih stvari kada treba da ažurirate svoju garderobu, ali vaš supružnik voli da kupuje artikle brenda po punoj ceni. Ako nemate prihode koji će da podrže "skup ukus", to je onda problem.

U braku se radi o kompromisu. Vaš životni stil treba da bude u skladu sa vašim stvarnim prihodom - a ne onim što biste želeli. Možda biste želeli da živite kao savršeno orkestrirana objava na "Instagramu", ali ne dozvolite sebi da padnete u tu zečju rupu. Naročito kada nema dovoljno nula na vašem bankovnom računu.

Rad od kuće  pare novac  finansije žena kuća posao digitron Foto: Shutterstock

3. Prepoznajte razlike u vašim ličnostima

Svačiji način razmišljanja o novcu je drugačiji, a suprotnosti se privlače. Šanse su da jedan od vas voli da radi sa brojevima (štreber), a drugi radije ne bi bio vezan onim što brojevi pokazuju (slobodan duh). Jedan od vas može biti štediša, a drugi je skloniji trošenju.

Iako razlike u ličnosti uzrokuju neke bračne probleme, to nije pravi koren vaših problema sa novcem i brakom. Izvor problema je kad god neko od vas zanemari da čuje mišljenje drugog ili kada neko od vas odustane od upravljanja finansijama.

Slušajte, finansijski štreberi. Ne zadržavajte detalje o novcu samo za sebe. I prestanite da koristite svoje „znanje“ da biste šefovali oko svog supružnika slobodnog duha. A ako ste bezbrižniji supružnik, nemojte samo klimati glavom i reći: „To izgleda sjajno, dušo.“ Imate pravo glasa na sastancima budžeta! Dajte povratnu informaciju, kritiku i ohrabrenje.

Oboje ste u istom timu, pa radite na budžetu zajedno! Iskoristite svoje lične razlike da postanete jači, ujedinjeniji tim.

4. Ne dozvolite da se razlike u platama postave između vas

Za većinu parova, jedan od njih verovatno zarađuje više novca od drugog. Retko ćete oboje zarađivati potpuno istu platu. Ali bez obzira na to da li je razlika u 50.000 ili 500.000 dinara, može da se pojavi problem. Umesto da vidite ukupnu sumu kao „naš novac“, možda mislite da imate uticaj na svog supružnika – sve zahvaljujući nekoliko dodatnih cifara na vašoj plati.

Ponekad se supružnik koji donosi najviše novca oseća da ima pravo da najviše kaže. Ne zalazite u to.  To je samo traženje dodatnih problema u vezi. Nije ni tvoje ni moje – naše je. Vi ste u istom timu i počnite da se ponašate tako.

Na drugom kraju spektra, onaj ko zarađuje manje ili ostaje kod kuće sa decom može da se oseća kao da ne bi trebalo da ima pravo reči. Često se roditelji koji ostaju kod kuće osećaju krivi kada govore o budžetu ili troše novac na bilo šta više od najneophodnijih stvari.

Zapamtite, imate jednako pravo na reč, a time što ste roditelj koji ostaje kod kuće – već štedite svoj porodični novac na toliko načina.

5. Ne tajite kupovine

Nevernost supružnika ne podrazumeva samo ljubavnu aferu. Prevarom se može smatrati i kada niste verni zajedničkom finansijskom cilju otvaranjem sporednog bankovnog računa ili skrivanjem gotovine. To je obmana.

devojka, šoping, kupovina Foto: Shitterstock

Isto važi i ako imate kreditnu karticu o kojoj vaš supružnik ništa ne zna. Ključno je da budete otvoreni i iskreni u vezi sa bilo kojom stranom proverom ili štednim računima ili tajnim kreditnim karticama koje imate.

Priznajte istinu i očistite vazduh. Zatim ponovo radite na uspostavljanju finansijskog poverenja. Ponovo se posvetite svojim zajedničkim finansijskim ciljevima i zapamtite zašto to radite. Zajedno ste u tome.

6. Zajedno postavite očekivanja

Kada je reč o novcu i odnosima, neispunjena očekivanja mogu da izazovu mnogo sukoba. Najbrži način da se osećate neispunjeno i nezadovoljno sa svojim supružnikom je kada očekujete da će stvari krenuti određenim putem, samo da biste saznali da je stvarnost malo drugačija.

Ako ste oduvek mislili da morate odmah da kupite kuću nakon venčanja, možda ćete se osećati razočarano kada proslavite svoju prvu godišnjicu u stanu koji iznajmljujete. Ne dozvolite da vaša nerealna očekivanja utru put novčanim problemima u braku.

Ne postoji pravilo koje kaže da bračni parovi moraju da kupe dom, zasnuju porodicu ili da odu na putovanje u Pariz tokom prve godine braka. Ako te stvari trenutno nisu izvodljive za vas, prestanite da brinete. Dovedite svoj novac u red sada da biste kasnije mogli da ostvarite svoje snove.

7. Ne dozvolite deci da vode predstavu

Vaša deca vas mole za najnoviju video-igricu, mislite da su se lepo ponašali u poslednje vreme i pomislite zašto da ne. Ali vaš supružnik je uznemiren jer taj trošak nije u budžetu i eto predstojeće svađa o novcu.

Bilo da im se kupuju igračke, daje džeparac ili samo plaća njihova sportska oprema, deca imaju metod da otkriju način na koji parovi gledaju na novac drugačije. Morate da se okupite, razgovarate o tome i napraviti plan. Odlučite zajedno kako da budžetirate stvari koje su vašoj deci potrebne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA