≫ 

Da li ste u vezi kaktus ili paprat: Dinamika kućnih biljaka mogla bi vam pomoći da razumete vaš odnos

Novo istraživanje otkriva da je korisno odrediti koji "obrazac odnosa" najbolje opisuje način na koji komunicirate sa svojom drugom polovinom, a jedan takav obrazac je dinamika kaktusa/paprati

  • 1
paprat kaktus par Foto: Pixabay, Shutterstock

Kaktusi su vrlo zanimljive biljke. Svako ko ih je ikada gajio zna koliko malo pažnje traže da bi napredovali. Tačnije, više voli da ih ostave na miru. S druge strane, tu je paprat, koja traži direktnu sunčevu svetlost, odgovarajuću temperaturu i dosledno zalivanje.

Istraživanja su pokazala da su ljudi sličniji biljkama nego što misle.

Novo istraživanje otkriva da je korisno odrediti koji "obrazac odnosa" najbolje opisuje način na koji komunicirate sa svojom drugom polovinom, a jedan takav obrazac je dinamika kaktusa/paprati, prenosi "Metro.co.uk".

Jednostavno rečeno, to je način da se opiše tip stila privrženosti.

- Obrazac odnosa kaktusa i paprati je kada su potrebe dve strane neusklađene: jednoj osobi u vezi treba više pažnje i podrške nego drugoj. To je slično načinu na koji vidimo kaktuse kao biljke koje su veoma nezavisne i vole da budu ostavljene same, dok paprati treba više pažnje da bi cvetale, objašnjava Nes Kuper, stručnjak za odnose.

Psiholog Ema Keni kaže da je lako uočiti sličnosti sa našom omiljenom biljkom:

- Uobičajeno, paprat će žudeti za pažnjom i biti veoma taktilna, a kaktus će biti samodovoljan.

Pa kako znate da li ste kaktus ili paprat?

- Kaktusima je možda rečeno da imaju „bodljikavu ličnost“, što može biti teško kada je u pitanju povezivanje sa drugima“ - kaže Nes i dodaje: - Oni takođe mogu imati tendencije izbegavanja vezivanja, a to bi moglo biti uzrokovano načinom na koji su naučeni da reaguju na odnose i intimnost.

Ema smatra da bi postajanje kaktusa moglo biti rezultat nečijeg vaspitanja:

- Ovo se može odnositi na ljude koji su odrasli u domovima sa roditeljima koji su ih izbegavali, koji su navikli da budu emocionalno izgladnjeli. Kaktus misli da ih izolacija – čak i u vezi – čuva.

S druge strane, paprati su više kozavisne.

- Paprat se veoma oslanja na drugu osobu tako da je možda njihovo roditeljsko iskustvo brižno, puno ljubavi – a možda i malo popustljivo - kaže Ema.

- Neko ko je paprat može se smatrati previše mekim i više popustljiv - dodaje Nes.

Ali nemojte se smatrati strogim pripadnikom samo jedne grupe. Nes kaže da tokom različitih razvojnih faza neko može preći od paprati do kaktusa:

- Pojedinac može naučiti da im partner može dati samo toliko i naučiti kako da se umiri.

A ako mislite da ste u paru kaktus/paprat, ne paničite – i dalje možete imati uspešnu vezu. Sve je u komunikaciji.

- U početku će paprat biti ta koja će obaviti sav posao, a kaktus je taj koji želi da ga upije, ali neće biti lako - kaže Ema i dodaje:

- Da bi došlo do promene, obe strane moraju da ublaže svoje ponašanje - jedna će postati otvorenija, a druga samopouzdanija.

- Sve je u postavljanju granica, a ne u njihovom prekoračivanju. Veliki deo ovoga je objašnjenje motivacije iza toga kako se osećate i zašto to rezultira određenim potrebama - saglasan je Nes.

Video: Fudbaleri koji su ljubili trenerove ćerke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA