Poznati koji promovišu poligamiju: Naš psiholog objašnjava da li su pretnja za tradicionalni oblik zajednice

"Partnerski odnosi u vreme sajber komunikacija se menjaju, komplikuju, usložnjavaju i izlaze iz tradicionalno definisanih kategorija", kazala nam je psiholog Radmila Vulić Bojović

  • 0
poligamija Foto: Shutterstock

U poslednje vreme u stranim medijima pojavljuje se sve više poznatih i onih manje poznatih parova koji su u poligamnoj vezi.

Najveću buru oko poligamnih veza podigli su bivši britanski bokser Dejvid Hej i pevačica Rita Ora.

Dejvid je otvoreno saopštio svetu da je u vezi sa dve devojke, Unom i Sian, ali da voli da drži svoj privatan život van očiju javnosti.

David Haye, Una Healy Foto: Tom Groves / SplashNews.com / Splash / Profimedia

- Malo toga pokazujem svojim obožavaocima na društvenim mrežama, ali ono što radim iza zatvorenih vrata ostaje samo između mene i devojaka - objasnio je on nedavno.

Uporedo sa Dejvidovim priznanjem pojavile su se fotografije pevačica Rite Ore sa suprugom i prijateljicom Tesom Tomson sa kojom su zajednički razmenjivali nežnosti.

Rita Ora Foto: Backgrid AU / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Rita je to opravdala time što su previše popili te večeri i samo se dobro zabavljali.

Takođe, glumica Bela Torn od javnosti ne krije da se simultano viđa sa više muškaraca. Iako do sada svoje veze nije okarakterisala kao poligamne, veliki broj obožavalaca izražava podšku glumici koja promoviše poligamnu vidljivost u mejnstrim medijima.

Bela Torn Bella Thorne Benjamin Mascolo Foto: Profimedia/Backgrid UK

Iako je reč o pojedinačnim slučajevima, istupanje poznatih ličnosti u promociji poligamije može da ima veći uticaj na društvo. Da li su ovakvi postupci poznatih naznaka da poligamija može da postane legitimna i da li je tradicionalna zajednica muškarca i žene na ovaj način ugrožena objasnila nam je psiholog i specijalista za partnerske odnose Radmila Vulić Bojović.

- Pojedinačni slučajevi svakako jesu naznaka jednog trenda, a to je da se partnerski odnosi u vreme sajber komunikacija menjaju, komplikuju, usložnjavaju i izlaze iz tradicionalno definisanih kategorija.

- Ne mislim da će poligamija postati zakonom regulisana, ali sam sigurna da će ljudi - kao što su to uvek i činili - iznalaziti kreativna rešenja kako da zadovolje različite svoje potrebe, pogotovo ako su u poziciji moći i ne zavise od (ne)odobravanja ili mišljenja drugih - objašnjava nam psiholog Vulić Bojović.

Poligamija je bračna veza jednog muškarca sa više žena ili obratno.

Postoje tri specifična vida poligamije: poliandrija (kada žena ima više od jednog muža), poliginija (kada muškarac ima više od jedne supruge) i grupni brak (kombinacija polandrije i poliginije).

Poliginija je najčešći oblik poligamije, a u tradicionalnom smislu se danas praktikuje u mnogim afričkim kulturama kao i u muslimanskim kulturama koje prihvataju poliginiju različitog opsega u pravnom i kulturnom delokrugu. Zapravo, sam islamski zakon ili šerijatsko pravo omogućava postojanje poliginije.

Poliginija je najrasprostranjenija u Africi, posebno u njenom zapadnom delu.

U našim krajevima, u Bosanskoj Krajini pre Drugog svetskog rata nije bilo neobično da čovek muslimanske veroispovesti ima tri žene, ponekad i četiri. Treća žena bi se smatrala nečim što podmlađuje čoveka, živela bi u novoizgrađenom krilu kuće, povlašćenija od prve dve žene, prenosi "Wikipedija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA