Treba li on da plaća račun u restoranu: Zašto se to očekuje i koliko je jednakost u vezi važna

Da li su stvari poput ko će platiti zapravo bitne i da li uvek taj pritisak pada na muška leđa?

  • 0
plaćanje računa, prvi sastanak,  restoran Foto:Shutterstock

Ovo možda razreši vaša pitanja u pravo vreme, pre čuvenog Dana zaljubljenih, koji je idealna prilika za sastanke sa voljenom osobom ili budućim partnerom.

Prema mnogim istraživanjima i rađenim anketama, ispostavilo se da je čak 78 odsto ljudi glasalo da se za račun u restoranu brine muškarac. No, nećemo žuriti sa predrasudama, od tog procenta, više od 80 odsto su bili upravo muškarci koji su imali mišljenje da su oni zaduženi za plaćanje.

To mišljenje odnosilo se ne samo na prvi sastanak, već i na sve ostale koji dolaze. Objašnjeno je da smatraju sramotom da žena u njihovom prisustvu plati i da im nikada nije bilo prijatno kada u društvu konobara žena izvadi novčanik umesto njega. To proizilazi iz stava da je on jača figura i u skladu sa tim se očekuje da, kao u stara vremena, muškarac bude i finansijski stub, prenosi "Forbes.com."

Od te tačke dolazimo do jednakosti u vezama. Ne govorimo o tome da račun treba da se plaća po pola, tačno u novčić, što se dešava ponekad, već o tome da je sasvim u redu da nekada plati i druga, "lepša" polovina.

U današnje vreme, sasvim je normalizovano i uvažena i želja žene da ponekad ona plati, jer je i njoj prijalo društvo. Nekada to na simpatični i tajni način rade, ostavljajući prostora da se povedete onim "sledeći put častim ja", ako ste na prvom sastanku, pošto im je očito lepo i žele da idete dalje od tog upoznavanja.

plaćanje, restoran, veza, dejt, sastanak, plaćanje večere Foto:Shutterstock

Nemojte misliti, sa druge strane da u dubini duše muškarci ne žele da vide to u ženama. Lepo im je videti da neka žena želi da im plati čak i piće, iako možda džentlmenski neće to dozvoliti.

Osvrnuvši se na rezultate ankete i kada je reč konkretno o prvom sastanku, dame, u redu je da vi kao nežniji pol dozvolite da gospodin za vašim stolom plati. Iz prstojnosti se nemojte mnogo protiviti tome, uvek ponudite barem pola računa i ostavite za naredni put želju da se vi pobrinete oko samog računa.

Pola-pola nikada nije tačno 50-50, zato što je poenta cele teoreme oko jednakosti u vezi ta da se obe strane podjednako trude u odnosu sa partnerom. Nekada će neko dati više, sledeći put će kormilo preuzeti partner, ali razumevanje i ljubav su ključ.

Tako i oko plaćanja računa u vezi ili braku. Dešava se da neko nije u najboljoj situaciji finansijski, te da ne može da isprati neke stvari koje su uobičajene za vezu poput odlaska u restoran na večeru, ali zato možete vašeg partnera iznenaditi vašim kulinarskim sposobnostima i dovesti užitak u vaš dom. Sigurno je predivan znak pažnje, a i vaša ljubav, briga i razumevanje se čita između redova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA