• 0

Izraz lica neodređen dok šalju srca i smajlije: Psiholog objašnjava šta se desilo sa emocionalnom ekspresijom

, Telegraf

Često se dešava da ekspersije lica ne prate ono što pišu jedni drugima, pa često pregršt emotikona srca, sreće i uzbuđenja prati neodređen izraz lica

  • 0
tinejdžerka, telefon, mobilni, devojčica, dete

Foto: Shuttestock

Emocionalna ekspresija je jedna od važnih psiholoških odlika ljudi. Ipak, kada je posredovana, podleže onome što je poželjno.

Mladi danas sve više komuniciraju preko društvenih mreža i putem telefona i samim tim imaju potpuno alternativno razumevanje ljudskog kontakta i bliske komunikacije koja se razvija u tinejdžerskim godinama.

Način funkcionisanja mladih je u najvećoj mogućoj meri posredovan i obojen korišćenjem tehnologije, oni lutaju u direktnoj komunikaciji koja isključuje svaku vrstu osećanja, odgovornosti za ono šta su napisali, rekli ili uradili.

Često se dešava da ekspersije lica ne prate ono što pišu jedni drugima, pa često pregršt emotikona srca, sreće i uzbuđenja prati neodređen izraz lica koji se ne podudara sa ispoljavanjem emocija onlajn.

Kako je došlo do ovog disbalansa u kojem se emocionalna ekspersija uopšte ne podudara sa onim što se plasira u onlajn komunikaciji odgovorila nam je psiholog Radmila Vulić Bojović.

- U sajberprostoru važe drugačija pravila nego u realnom životu i komunikaciji jedan na jedan. Emocionalna ekspresija, jedna od važnih psiholoških odlika ljudi, kada je posredovana, uvek se razlikuje i više podleže onome što je poželjno, prezentabilno, kako želimo da nas drugi vide i/ili dožive, ne nužno kako se stvarno osećamo i šta proživljavamo - objašnjava naša sagovornica.

Ona objašnjava da će zbog ovoga biti i ima sve više usamljenih i izolovanih mladih i ne tako mladih ljudi, koji su sami čak i kada su okruženi ljudima i imaju teškoću da prepoznaju sopstvene i tuđe emocije i stanja.

- Čini se da postaje sve neophodnije da se čovek vrati svojoj suštinskoj prirodi i svojstvima, kako bi opstao i napredovao - upozorila je Radmila Vulić Bojović.

Jedno istraživanje utvrdilo je da facijalne ekspersije, iako ih svakodnevno viđamo, nisu baš tako lako prepoznatljive pogotovu kada se radi o emocijama koje su nam neprijatne i koje želimo da sakrijemo od drugih.

Stid, krivica i ljubomora su osećanja koja pokušavamo da sakrijemo od sebe, pa i ne uspevamo da ih prepoznamo kod drugih.

Činjenica je da su nove tehnologije promenile mnogo toga u savremenom društvu, pa i to na koji način ispoljavamo emocije.

Video: Lice smajlija u brdima planine: Da li ste znali da postoji nasmejana šuma?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok