• 0

"Gde ti ideš, idem i ja": Predivna ljubavna priča sa Titanika o kojoj malo ljudi zna

, Telegraf

"Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav, niti je poplave mogu potopiti"

  • 0
Titanik

Foto: Wikipedia/F.G.O. Stuart

Istorija je do sada bila svedok mnogim ljubavima, a neke su, nažalost, ostale nedovoljno otkrivene.

Svi smo čuli za priču o danu kada je potopljen "neuništivi" brod,"Titanik". Ne prate ga samo priče malih i velikih života koje su te hladne noći 1912. godine potonule zajedno sa njim u velikom Atlantskom okeanu, već i nestvarne priče ljubavi, vernosti, tuge i sreće.

Iz filma "Titanik" dobro poznati Džek i gospođica Rouz možda su i najveći sinonim tragične ljubavi, posle Romea i Julije. Definitivno u njihovoj priči stoji jedna dirljiva, ali istinska ljubav. Ljubav koja nije bila maštom ispisana.

Više od 2.000 putnika, različitih klasa, ovaj brod je poveo na prekookeansko putovanje. Među njima bio je i bračni par Isidor i Ida Štraus, poznata imena vlasnika velikih kompanija i robnih kuća u Americi.

Ne sećate ih se u filmu? Sigruno grešite, njihova imena krunisala su jednu od najdirljivijih scena u filmu. Setite se starijeg bračnog para kako zagrljeni u krevetu čekaju svoju smrt, dok voda nadolazi i guta sve pred sobom.

Njihova priča

Ovaj par se upoznao kada je Ida imala 22 godine, a Isidor 26, nakon čega su se ubrzo venčali. Isidor je bio poznati biznismen, a Ida njegova najveća podrška i verna ljubav. Bili su poznati po tome što su svuda išli zajedno, pa čak i na putovanjima koja je Isidor često imao zakazana.

Zajedno su u braku imali sedmoro dece, od kojih su jedno izgubili još u njegovom ranom detinjstvu. Svet ih je poznavao po tome što svoju ljubav nisu krili ni pred kim, pogotovo ne u javnosti. Stalno su išli nasmejani, držeći se za ruke, grleći se i poklanjajući jedno drugom poljupce. Doduše, u to vreme tako nešto nije bilo prihvatljivo, ali su oni marili samo za svoji mali svet.

Godine 1912. bračni par Štraus uživao je u lepotama Evrope, do koje ih je doveo Isidorov posao. Kada je trebalo da se vrate u Njujork, prvobitno zakazano mesto na drugom brodu su zamenili uzevši mesto prve klase na velikom "Titaniku".

Kada se tik pred ponoć desio čuveni udar broda u santu leda i počelo tonjenje, Isidor i Ida su spremno čekali da zauzmu mesto u spasilačkom čamcu. Tenzija je ogromna, panika na svim stranama i vriska, a onda su pozvali da prvo u čamce uđu žene sa decom. Već tada Ida je oklevala da uđe u čamac bez svog voljenog, ali kada se saznalo da nema dovoljno spasilačkih čamaca, odbila je da uđe bez ikakvog oklevanja.

Isidor je pokušavao da je nagovori da uđe i da se spasi, međutim ostale su samo reči Ide:

- Umrećemo onako kako smo živeli, zajedno.

- Moje mesto je sa tobom, kuda ti ideš ići ću i ja - rekla je Ida gledajući mile oči njenog voljenog. Dežuran za ukrcavanje je, nakon što je čuo za ovu izjavu, rekao da će napraviti izuzetak i ustupiti poznatom paru mesto i šansu da otplove zajedno. Par je to odbio bez pogovora zbog mnogih žena i dece koje su čekale tu priliku.

Ida je svoju bundu dala svojoj sužavki i ruku pod ruku otišla sa dragim.

Titanik

Foto: Wikipedia/Magazine Die Gartenlaube

Isidor i Ida poslednji put su viđeni na palubi tonućeg broda, kako se drže za ruke koje drhte od straha, hladnoće i ljubavi. Očevidac je taj prizor opisao kao "najneobičiniju izložbu ljubavi koja je samo tamo mogla da se vidi".

Umrli su zajedno te noći, na prelazu 14. na 15. april 1912. godine sa još više od 1.500 duša sa broda. Telo Isidora pronađeno je i vraćeno u Njujork, ali Idino je ostalo u dubinama Atlantskog okeana, na mestu gde je ovaj brod završio svoje putovanje.

U spomen njihovoj velikoj ljubavi, napravljena je Idina statua u parku Njujorka, a na zajedničkom spomeniku napisano je: "Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je poplave mogu potopiti", prenosi "Countryliving.com"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok