Vreme čitanja: oko 3 min.

Muškarci i žene se emotivno drugačije vezuju: 4 razlike u muško-ženskoj komunikaciji koje izazivaju svađe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnogi parovi osećaju da razgovaraju, ali ne osećaju da su povezani ili da su na istoj strani

  • 1
Mušakrac i žena, razgovor Foto: Shutterstock

Da li često imate osećaj da vas vaš partner uopšte ne sluša? Ako je vaš odgovor "da", verujte nam da niste sami u tome.

Mnogi parovi osećaju da razgovaraju, ali ne osećaju da su povezani ili da su na istoj strani. Recimo, istraživanje na Univerzitetu Teksas u Ostinu pokazalo je da muškarci i žene izgovore oko 16.000 reči dnevno, ali da žene imaju tendenciju da se fokusiraju i pristupaju stvarima drugačije od muškaraca, kao i da različito koriste govor tela.

Te razlike u komunikaciji mogu da izazovu mnoge poteškoće u vezi, pa čak i osećanja besa, povređenosti, straha i brige. Dr Kerol Giligan, psiholog sa Harvarda, kaže da zpravo "muškarci i žene mogu da govore različite jezike za koje pretpostavljaju da su isti…“

Kviz, muškarac i žena Foto: Shutterstock

Iz tog razloga, prema pisanju "Relationship Suit", ovo su neki od osnovnih kratkih spojeva i razlike u muškoj i ženskoj komunikaciji između partnera.

1. Rodne predrasude

Komunikacija je daleko više od izgovorenih reči. A kada se i "pol" umeša u "razgovor", faktor komplikacija samo raste.

Naime, mnoga supkulturna verovanja diktiraju način na koji komuniciramo. Žene imaju tendenciju da budu emotivnije od muškaraca, a društo nameće svoje očekivanje da se muškarac "ponaša na muški način", čime obeshrabruje istraživanje njihove ženske strane.

Dok se ženama daje više slobode da istraže svoje emocije, muškarci su većinski naučeni da ne plaču i da budu čvrsti. Stoga, prirodno, komuniciraju drugačije i mogu da imaju poteškoće da razumeju odgovore jedni drugih.

2. Neverbalna komunikacija

Muškarci i žene, generalno, različito reaguju na neverbalnu komunikaciju. Primera radi, klimanje glavom je neverbalni vid komunikacije, razgovorno ponašanje... Međutim, muškarci ga često koriste da pokažu slaganje, dok žene klimaju glavom da pokažu da slušaju.

Tu je, recimo, i dodir, koji može da oslobodi oksitocin koji pomaže u stvaranju veza. Neki pojedinci žele da budu dodirnuti, dok drugi nisu otvoreni za to. Međutim, žene češće dodiruju tokom komunikacije radi povezivanja, udobnosti i povezanosti... Primera je nebrojeno.

Ono što je činjenica je da se u tom miksu različitih neverbalnih znakova stvori situacija u kojoj žene uspostavlja sa muškarcem kontakt očima, klima glavom i odgovara tokom razgovora, a on na to ne uzvraća onako kako ona može da razume, već stiče utisak da je njen partner nezainteresovan ili da ga nije briga šta ona ima da kaže.

3. Muškarci su "popravljači"

Muškarci i žene imaju veoma različite svrhe komunikacije. Recimo, kada su u interakciji, muškarci nastoje da "poprave stvari". Za njih,  cilj razgovora su dominacija i opipljivi rezultati.

Ljubavni par Foto: Pexels/ Ketut Subiyanto

Oni pridaju daleko veću vrednost svom krajnjem cilju i svojoj nezavisnosti, zbog čega je razgovor iz muške perspektive često pragmatičniji.

Kada žene dele svoja osećanja, muškarci nastoje da identifikuju i reše problem.  Ona će zbog toga možda da se oseća neshvaćeno, dok on iz istog razgovora izlazi sa mišljenjem da je rešio problem. Ali zapravo nije, jer takav razgovor nije zadovoljio ženinu potrebu za utehom i saosećanjem.

4. Žene žele da se čuju

Žene koriste razgovore da izraze svoje ideje, ojačaju društvene veze i da izgrade odnose. One žele da se osećaju podržano, saslušano, shvaćeno i poštovano.

I često žele da razgovaraju o problemima kako bi opisali kako se osećaju. Ako se u takvim trenucima dobiju praktičan savet šta konkretno da urade -  zapravo se osećaju kao da ih partner ne čuje. Tada se oseća da on ne razume ili ne brine o njenim osećanjima, jer samo želi da bude priznata i saslušana kada govori o svojim brigama.

Šta može da se uradi? 

Pre svega, obradite vaša osećanja zajedno. Iznenađujuće je koliko većina problema ili svađa koje parovi doživljavaju zapravo ne zahteva rešavanje problema. Kada vidite način na koji druga osoba razmišlja i poštujete njenu tačku gledišta, to može da otkloni nagomilane frustracije i eskalaciju svađe.

Kada dođe do problema, pokušajte da dozvolite jedno drugom da razgovarate i da čujete šta govorite, kako biste mogli konstruktivno da razgovarate i da ih rešite. Da bi premostili različite stilove komunikacije i uspešno upravljali sa njima, muškarci i žene moraju zajedno da procesuiraju svoja osećanja dok uče da saosećaju i čuju subjektivna iskustvog preko puta sebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA