Vreme čitanja: oko 3 min.

Psiholog razbija pet najčešćih zabluda o ljubavi: Činjenice ili fikcija?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je istina a šta laž kad su u pitanju najčešći klišei u ljubavnim odnosima?

  • 0
Keri i Zverka, Seks i grad Printskrin: Youtube

Možemo reći da su devojčice generacijama odrastale na Diznijevim crtanim filmovima u kojim glavna protagonistkinja uvek dobija srećan kraj s princem.

Danas, kao odrasle žene, često uživamo u romantičnim komedijama istog sadržaja: odlazak u suton sa divnim, dobrim, lepim dečkom.

Sve smo upoznate sa frazama poput: "Znaćeš kad naiđe onaj pravi", "Suprotnosti se privlače", "Prava ljubav je večna" ... No, koliko su one zapravo istinite, a koliko plod mašte i zablude, koji se prenosi s kolena na koleno i kao posledicu stvara nerealna očekivanja kod žena?

Istraživač Ilijana Samara proučavala je dinamiku ljubavnih odnosa i otkrila kojih mitova treba da se držimo, a koje da odbacimo.

1. Suprotnosti se privlače

Uprkos popularnom uverenju, ljudi imaju tendenciju da ih više privlače oni slični njima, što je u psihologiji poznato kao "Bernov zakon privlačnosti".

Studije pokazuju da nisu sličnosti ono što je važno, već njihovo zajedničko percepciranje.

Zato često, iako nam neko nije sličan, gledajući ga kroz "roze naočare" pomislimo: "Bože, pa mi smo isti".

- Na slepim dejtovima koje smo organizovali kroz istraživanje, najčešće navedeni razlozi želje za drugim dejtom bili su upravo zajednička interesovanja i osobine, navodi psihološkinja Ilijana.

Za funkcionalnu, kompatibilnu zajednicu neophodni su slični pogledi na život; pa, iako ljubav može da se desi između potpuno različitih karaktera, takav odnos je teži za održavanje.

2. Žene su izbirljivije po pitanju partnera

Da su žene kritičnije i zahtevnije pri odabiru partnera, potvrdilo je više studija, čak 44 odsto muškaraca je bilo voljno da ponovi dejt u odnosu na upola manje žena - 22 odsto.

Kao psihološki razlog navodi se "teret" koji dolazi sa trudnoćom i pravljenjem porodice.

Naime, jako je važno sa kim ćemo stvoriti novi život, kao i koliko će nam dotična osoba pomagati u odgoju i svemu što to nameće.

Žene češće idu na dejtove kako bi našle životnog partnera, te je više faktora odlučujuće za ostvarivanje odnosa.

3. Ako je on onaj pravi - znaćeš odmah

Priču o ljubavi na prvi pogled - svi smo čuli više puta, ali, koliko god romantično i primamljivo zvučala, ona nije realna.

Jedino što možemo da utvrdimo na prvom dejtu jeste da li nas osoba privlači ili ne.

U istraživanju, putem "dejtova na slepo", ispitanici su znali u roku od tri sekunde da li im se osoba dopada i tako je ostalo do kraja dejta.

"Instant privlačnost" je i te kako moguća, čak samo i na osnovu slušanja nečijeg glasa, ali reč "ljubav" i planiranje veze, nije realno.

Sarah Jessica Parker, Chris Noth, Sara Džesika Parker, Kris Nort, Sex and the City, Seks i grad Kris i Sara; Foto: Profimedia/Alamy

4. Žene privlače imućni muškarci, a muškarce lepe, mlade devojke

Faktori poput godina, ekonomskog, obrazovnog i socijalnog statusa su od velike važnosti, ali ne kada pričamo o privlačnosti, već o želji da ostvarimo dublji odnos sa nekim.

A ovaj mit je genetski potkovan.

Naime, muškarci na podsvesnom nivou uvek traže ženu koja bi mogla da im podari potomstvo, te se zato opredeljuju za mlađe jer su godine simbol plodnosti, dok žene traže muškarca koji će moći da izdržava to potomstvo, kako je bilo hiljadama godina unazad.

Tako da, uprkos predrasudama, jedan deo nas je genetski programiran.

5. U dugoj vezi, kraj je kada strast izbledi

Potpuno je prirodno i normalno da hemija koju osetimo na početku veze, vremenom bledi, kada se naviknemo na našeg partnera.  No, to nije nužno loša stvar jer je zamenjuje ljubav.

Ono što je ključno za održavanje vitalnog odnosa jeste neprekidan, obostrani trud.

Zajedničke aktivnosti, promena rutine u spavaćoj sobi i aktivan društveni život su ključ "održavanja varnica".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA