Vreme čitanja: oko 3 min.

Koja je tajna dugoročnog partnerskog odnosa? Psiholog otkriva 6 ključnih stvari

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada pričamo o srećnim parovima koji uspevaju da ostanu zajedno ceo život, možda ne govorimo o sreći, već o trudu

  • 0
Ljubavni par, brak, bračni par, podrška, srećan par Foto:Shutterstock

Kad je reč o srećnoj i dugoj emotivnoj vezi, ljudi imaju mnogo pitanja, posebno fokusirajući se na ono ključno: "Kako im to polazi za rukom?"

Pronaći posebnu osobu koja vas usrećuje - sigurno će vam poboljšati život, ali nakon što je nađete cilj je da je zadržite, a činjenica je da to nije nimalo lako.

A evo šta kaže psihologija apropo bitnih tehnika za postizanje dugoročnog odnosa.

1. Verujte sebi

Tajna pronalaženja trajne ljubavi je da verujete svojoj intuiciji i svom znanju. Vi ste stručnjak za sebe i najbolje znate šta vas čini srećnima.

Ako osećate da nagovarate sebe na vezu, to znači da ne treba da budete u istoj.

Znajte ko ste, znajte svoju vrednost i nikada se ne zadovoljavajte sa manjim od onog što zaslužujete.

Kada pronađete onu pravu osobu, znaćete tako što će se vaše telo um i duša usaglasiti oko izbora. Intuicija nikada ne greši.

Poverenje i poštovanje onoga što osećate na kraju će dovesti do ljubavi koja vas čeka, i to ne bilo kakve ljubavi, već one prave, krojene samo za vas.

2. Ne požurujte ljubav

Najveća tajna pronalaženja trajne ljubavi su jasna očekivanja i otvorena komunikacija.

Videli smo toliko romantičnih komedija i pročitali nebrojano mnogo bajki da bi verovali u mit kako će nam ljubav jednostavno "pasti s neba".

Bitno je imati kristalno jasnu zamisao kako vaš partner izgleda u smislu vrednosti i ciljeva, što su dva najveća prediktora dugoročne kompatibilnosti. Ako jasno saopštite svoja osećanja i želje svom partneru, veća je verovatnoća da ćete usput zadovoljiti te potrebe.

Trajna ljubav se dešava polako, u malim koracima i nema dugmeta za premotavanje unapred.

3. Ono što vas spoji ne mora i da vas održi zajedno

Kada ste tek na početku veze, u fazi izlazaka, lako je fokusirati se na pitanje koje svi postavljamo: "Da li mu/joj se sviđam?". Ali, za dugoročni uspeh, bolje je postaviti pitanje: "Da li je on/ona dobar izbor za mene?"

Za trajnu ljubav, spojite prijateljstvo, povezanost i kompatibilnost. Nemojte da vas ometaju površne fizičke karakteristike.

Prilikom pronalaženja partnera tragamo za uzbuđenjem, ali trajna ljubav je nešto drugo -  osećaj udobnosti, stabilnosti i sigurnosti.

4. Ljubav je ugovor

Tajna trajne ljubavi je razumevanje važnosti "igre", ona je mnogo više vezana za veštinu nego za sreću.

Trajna ljubav se ne dešava samo tako. Pregovori o obavezama su nužni, a "trajni" ljubavni ugovor, tj. odnos u braku može s godinama da se izmeni, ali uz dobre komunikacijske veštine i postavljanje granica to može da bude na bolje. Ljubav se da naučiti, verovali ili ne.

5. Samopouzdanje je ključ

Ključ za pronalaženje dugotrajnog partnera je izgradnja samopouzdanja, poznavanje vaše vrednosti i podizanje vaših standarda dok ne upoznate nekoga sa sve tri komponente naše trajne ljubavne formule: privlačnost, kompatibilnost i prijateljstvo.

Štaviše, postojanje sistema podrške ili zajednice koja će vas voditi kroz uspone i padove sopstvenog upoznavanja, drastično će povećati verovatnoću uspeha.

6. Fokusirajte se na vezu, a ne na partnera

Posvetite se stvaranju odnosa punog ljubavi, nasuprot slepoj posvećenosti osobi. Vaš cilj nije da nekog ukalupite u zamisao svog dugogodišnjeg partnera, već da budete u ljubavnoj vezi.

Uvek postoji šansa da kada nekoga dublje upoznate, on možda neće biti partner sa kojim ste u mogućnosti da stvorite svoju idealnu vezu. Ako to ne možete da imate sa trenutnom osobom, vreme je da krenete dalje, piše Psychology today.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA