Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako procesuirati raskid dok ste još u vezi: 4 faze kroz koje morate proći

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kraj nastupa mnogo ranije nego što ga izgovorimo

  • 0
raskid, svađa, prijatelji Foto: Pexels

Možda o procesu tugovanja razmišljate kao o nečemu što doživljavate nakon gubitka, bilo da se radi o voljenoj osobi, kućnom ljubimcu, vezi ili poslu.

Ali, u stvarnosti, tuga ne prepoznaje pravila ili granice, proces tugovanja može da počne iako još uvek spavate u istom krevetu.

Gubitak nastupa onda kada prestanemo da volimo ili ukoliko osetimo da je druga strana prestala nas da voli. Gubitak nastaje kada shvatimo da to nije osoba s kojom želimo da provedemo život. Gubitak nastaje kada shvatimo da naš partner želi da izađe iz veze. Gubitak nastaje mnogo ranije nego što definitivno kažemo "kraj".

U tom procesu prolazimo kroz četiri faze emocija.

1. Poricanje

Duboko u sebi znate da stvari nisu u redu u vašoj vezi, uočavate crvene zastavice, ali ih ignorišete i konstantno tražite izgovore, skrećete misli svakodnevnim obavezama, porodicom, prijateljima. Krivite sebe za taj loš osećaj u stomaku.

Ali saznanje da nešto nije u redu, a zatim namerno odvraćanje pažnje od toga traje kratko. Na kraju ćete se umoriti jer ono što je pritisnuto uvek se uzdigne. Kada i kako se to dešava jedinstveno je za svaku osobu.

Kada to usledi, priznajete da je vaš emotivni život gotovo nestao i da ste se za to opravdavali: "Ovo je faza, samo smo umorni" .

Shvatite da ne delite više svoje tajne, snove i želje s partnerom. Da su vam se pogledi na svet promenili. Da vas svakodnevno nerviraju.

Ne bežite od istine.

Muskarac, zena, problem, svadja, bracni par, impotencija, razvod,preljuba Foto: Shutterstock

2. Bes

Ova faza je teška i može trajati dugo jer je ljutnja sveobuhvatna emocija koja nas štiti od tuge.

U ovoj fazi može doći do pojačanog sukoba i tenzija koje eskaliraju jer, iako se stvari stišaju, čini se da napetost nikada ne nestaje.

Osećaj besa je neobično dobar pošto se sva vaša nesreća oseća opravdanom. Niste vi krivi što stvari ne funkcionišu, već je njihova greška,  stoga se ne osećate krivim što želite da odete.

Prekid veze u ovoj fazi je rizičan jer, kada donesete trajnu odluku iz privremene emocije, možete naneti trajnu štetu u privremenoj situaciji.

Naravno, možda ćete se osećati osnaženim kada zalupite vratima i odete, ali kada bes nestane, a hoće, ostaćete sa neodgovorenim pitanjima, osećanjem sumnje i nedostatkom mira. Još gore, možete ostati ljuti godinama, uznemireni što vaš partner nikada nije preuzeo odgovornost ni za šta, niti se izvinio što je bio tako užasan - prenosi "Psychologytoday".

Ako nemate miran raskid - nećete biti u miru sa sobom.

veza , raskid , problemi u vezi Foto: Shutterstock

3. Tuga

Kada dopustite sebi da priznate da morate dalje da nastavite sami, tada nastupa tuga.

Tuga dolazi zajedno sa razočarenjem, stidom, krivicom. Ona je skup raznih emocija i znajte da je vrlo hrabro i važno osećati je.

Vi ne oplakujete samo prošlost već i budućnost, sve one momente koje ste planirali a neće se dogoditi.

U ovakvim situacijima razgovor pomaže. To ne mora biti terapeut, ali je bitno da bude osoba koja će vas saslušati bez nepotrebnog "pametovanja".

Žena, hotel, usamljenost, plač, tuga, tužna žena Foto: Shutterstock

4. Prihvatanje

Za ovu završnu, oslobađajuću fazu neophodno je da isplačete sve suze koje držite u sebi, da otpustite sav bes i da na vašu vezu gledate kao na jedno iskustvo.

Da biste bili u miru sa sobom i zaista prihvatili raskid, morate biti sigurni zašto je to trebalo da se desi bez da upirete prst i tražite krivca.

Prosto, budite zahvalni na svemu što ste delili sa partnerom i nastavite dalje.

Za to je potrebno mnogo hrabrosti, stoga uzmite vremena koliko god vam treba.

(Telegraf.rs)

Video: Horoskop za one koji su solo: Jedan od znakova srešće svoju ljubav oko 25. decembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA