Vreme čitanja: oko 4 min.

4 bolne istine koje su me prekinute veze naučile o ljubavi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljubav je teška, ali vredi

  • 0
Tužna žena telefon usamljenost tuga Foto: Shutterstock

Tokom svih godina zabavljanja Liz Mors je otkrila da je posle svakog novog raskida bivala sve više ogorčena, dok je sa druge strane, održavala veoma uljudne odnose sa većinom svojih bivših.

Uvek je čvrsto verovala da se sve dešava sa razlogom — i ne želi da poriče da je ponekad sumnjala u to.

Ali, kako se vremenom razvijala tokom poslednjih nekoliko godina, ova devojka je, kako prenosi Your Tango, shvatila da su joj mnoge stvari koje je naučila iz prošlih veza pomogle da i sebe bolje razume.

- Mnogi su me kao pisca pitali šta je moja muza i uvek bih odgovorila da je nemam - kaže Liz.

- Ali, to je laž. Pretpostavljam da je moja muza zapravo svi moji odnosi. Obično su to intimni, a ne prijateljski tipovi odnosa, i nikada nije samo jedna osoba, već zbirka uspomena. Kroz svoju muzu, bila sam u mogućnosti da analiziram svoju prošlu i sadašnje veze, što mi je omogućilo da otkrijem neke teško naučene lekcije za koje nisam ni znala da sam ih naučila.

Muškarac i žena, držanje za ruke Foto: Shutterstock

Ovo su četiri bolne istine koje je Morsova naučila o ljubavi iz svojih bivših veza:

1. Komunikacija je ključna za formiranje jake osnove za svaki odnos

Kako kaže, njene prošle veze su bile "strašno tihe". U retrospektivi, danas, ne može da veruje ne samo kako su se momci ponašali prema njoj, već  i koliko dugo je ostala uz sve to. Danas od veze traži samo komunikaciju.

- Muka mi je da se pitam "šta je ovo?", kada ili da li je prikladno da momka zovem svojim "dečkom" i sve to. Sadašnji momak i ja smo veoma otvoreni jedno prema drugom, čak i kada nam je bilo veoma, veoma teško - navodi Liz.

Kako otkriva, jednu noć je bila veoma uznemirena i kako nije posebno "iskusna" kada je u pitanju intimnost, razgovarala je sa svojim prijateljima o tome, što ju je navelo da sumnja u svoje sposobnosti da bude "dobra devojka" svom momku.

- Priznala sam mu svu svoju nesigurnost. Imao je veliko razumevanje i razgovarali smo o tome. Posle sam se osećala mnogo bolje i našla sam još toliko razloga da ga još više volim - ističe ona i dodaje da nije uvek intimnost ono što zahteva komunikaciju, već da redovno razgovaraju i o njihovim profesionalnim i finansijskim preprekama.

2. Vi definišete šta "zaslužujete"

Liz je bila u toliko veza za koje su joj prijatelji i porodica otvoreno govorili da zaslužuje bolje.

- Mislim da to nije fer, niti istina. Shvatam da kao ljudi koji vas dobro poznaju, brinu o vama i vole vas, i  da samo paze na vaš najbolji interes. Međutim, osećam da ako sam ja srećna, zašto i oni ne mogu da budu srećni zbog mene? Moja glavna poenta je sledeća: ako mislite da zaslužujete bolje, to i učinite. Ako ste zadovoljni sa kime ste, onda budite srećni i ne slušajte šta drugi imaju da kažu. Ako vas na kraju "ugrize", to je naučena lekcija. Baš kao što niko ne može da definiše vašu vrednost, niko ne može da vam kaže šta zaslužujete - izričita je ova devojka.

3. Prošli odnosi ne bi trebalo da utiču na vaše sadašnje ili buduće veze

Kako kaže, negde je pročitala da ne treba nikada upoređivati prošle veze sa sadašnjom i to smatra veoma valjanim predlogom, kojeg pokušava da se pridržava.

- U početku mi je bilo veoma teško da se otvorim sa sadašnjim dečkom. Na prvom sastanku sam bila izuzetno nervozna, jer je to bio prvi put da sam otišla na sastanak sa muškarcem za koga sam zaista bila zainteresovana. U početku sam ga se malo uplašila, jer je četiri godine stariji od mene, bio je ranije oženjen i naizgled je delovao iskusnije od mene u svim aspektima života - prenosi svoje iskustvo Liz.

Ljubavni par muškarac i žena Foto: Pexels

Bilo je, otkriva, trenutaka kada se osećala kao da možda nije "prava" za njega. Ali opet, vremenom su se zbližili, i njihova komunikacija im je omogućila da rastu zajedno i izgrade odnos na čvrstom temelju poverenja i ljubavi.

- Njemu sam sve izložila. Na početku veze, rekla sam mu šta tačno želim, a šta ne želim od ove veze. Sve smo se dogovorili. Mislim da je ova veza bila prekretnica za mene, gde sam zaista prihvatila savet da ne upoređujem ili dozvolim da prošle veze utiču na moju sadašnju. Svaka je drugačija i zaslužuje svoju šansu - smatra devojka.

4. "Da biste pronašli nekog koga volite, morate voleti sebe"

Ove reči objavio je na "Twitteru" njen omiljeni pevač.

- U to vreme, izlazila sam sa nekim drugim i ove reči su me navele da shvatim da više ne želim da budem u toj vezi jer nisam volela sebe. Nažalost, veliki deo toga da ne volim sebe došao je od pritiska i stresa te veze - priseća se Liz.

Pre nego što je počela ozbiljnije da izlazi sa sadašnjim dečkom, odlučila je namerno da mu "nestane sa radara" nekoliko nedelja, jer nije bila na "dobrom mestu".

- Upravo sam prekinula vezu i želela sam da se oporavim, a ne samo da ispunim taj osećaj usamljenosti. Želela sam da pronađem pravu ljubav. Ono što sam tada osećala prema mom novom dečku bila je najiskrenija veza koju sam pronašla poslednjih godina. Bilo je nešto zaista posebno u vezi sa njim, i znala sam da ne želim da ga povredim i da moram nešto da učinim. Posle nekoliko nedelja, ponovo sam se pojavila i ponovo smo se povezali. Kasnije sam mu objasnila šta se dogodilo i on je imao puno razumevanje - zaključuje Liz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA