Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su emotivni odnosi važni za naš život? I kako ih najčešće pokvarimo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspeh često počiva u poštovanju osnovnih normi

  • 0
par, ljubav, srca, horoskop Foto: Pixabay

Ljubav je osnovni pokretač svakog ljudskog bića, najdublja emocija koja je poznata čoveku.

Postoji mnogo vrsta ljubavi, ali ona o kojoj se najviše piše, peva, kompunuje i režira je romantična ljubav između dvoje ljudi. Ona se kroz vekove predstavlja kao najsmisleniji aspekt života i izvor istinskog ispunjenja.

Dok se čini da je potreba za ljudskom povezanošću urođena, sposobnost kreiranja zdravih odnosa se uči. Neki dokazi sugerišu da se upravo ta karakteristika formira u detinjstvu, u najranijim iskustvima deteta sa roditeljem ili starateljem koji pouzdano zadovoljava ili ne zadovoljava potrebe deteta za hranom, brigom, toplinom, zaštitom, stimulacijom i društvenim kontaktom.

Teoritiše se da upravo ti odnosi uspostavljaju duboko ukorenjene obrasce ponašanja koje praktikujemo prema drugim ljudima.

Kako izgraditi zdravu vezu

Održavanje stabilne veze zahteva stalnu brigu i komunikaciju, a pokazalo se da su određene osobine posebno važne za negovanje zdravih odnosa.

Svaki pojedinac bi, za početak, trebalo da bude uveren da je njegov partner spreman da posveti vreme i pažnju odnosu.

Oba partnera bi, takođe, morala da se prilagode i prihvate postojeće razlike, kao i one koje će se neminovno stvoriti tokom vremena.

U 21. veku, dobre odnose generalno obeležava emotivna i fizička jednakost, posebno u raspodeli poslova neophodnih za održavanje domaćinstva. Partneri u jakim vezama takođe osećaju zahvalnost jedni ka drugima, otvoreno pružaju i primaju naklonost i učestvuju u iskrenim diskusijama o fizičkoj intimnosti.

zaljubljeni par, ljubav Foto:Shutterstock

U zdravim odnosima, moramo biti spremni da pružimo našoj "drugoj polovini" maksimalno poverenje, što će naknadno proizvesti osećaj da smo u istom timu. Ovaj osećaj, koji treba da opstane na duže staze, može pomoći parovima da prevaziđu izazove sa kojima će se neizbežno suočiti zajedno, piše "Psychologytoday".

Tajna dugotrajnosti

Svaki ulazak u vezu predstavlja izazov i neku vrstu avansnog poklanjanja poverenja.

Ali, često se događa da osobine koje nas najviše privuku kod osobe budu upravo inicijalna kapisla razlaza. Verujemo da nema osobe na planeti koja makar jednom nije čula da se suprotnosti privlače, ali, čini se, u velikom broju slučajeva posle nekog vremena i razilaze.

Održavanje veze je težak posao koji mora da obavlja dvoje ljudi. Ukoliko je jedan partner aktivan a drugi pasivan, tu budućnosti nema. Konstantan rad, napor i pre svega obostrana želja su jedini ključ za dugoročan uspeh.

No, treba naglasiti da je svaki par individualan, te, što je za nekog neoprostivo - drugima je mačji kašalj. Granice postavljamo sami, jedino je bitno da ih međusobno poštujemo.

Od 1990. godine stopa razvoda za ljude starije od 50 godina - udvostručila se za 50 odsto. Da li je to posledica konačne pobede nad stigmatizacijom istog ili smo jednostavno prestali da se trudimo? 

Kako god se okrene, dugoročan odnos je danas, čini se, najteže održati, ali ne i nemoguće, ukoliko se samo prisetite osnovnih doktrina koji ga diktiraju.

(Telegraf.rs)

Video: Od aplikacije pa sve do oltara: Upoznajte priču bračnog para Glatt

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA