Vreme čitanja: oko 5 min.

5 ključnih stvari koje vi i vaš partner morate da iskusite zajedno pre nego što se venčate

Vreme čitanja: oko 5 min.

Evo šta vam treba pre nego što se venčate

  • 0
Sretan par žena devojka muškarac muž selidba kutije  stan Foto: Shutterstock

Brak ima jednu od najviših stopa neuspeha od svega što pokušamo, a cena i uticaj (naročito na decu) rastanka mogu biti razorni.

Problem nije pravni sistem koji olakšava razvod ili što jednostavno nismo ožičeni da budemo monogamni, niti što je savremeni život nadmašio ono što neki nazivaju "tradicionalnim vrednostima".

Problem je u tome što većina ljudi koji stupaju u brak nemaju pojma u šta se upuštaju, šta bi trebalo da traže ili da isključe iz potencijalnog partnera ili kako da pristupe pri procesu izbora osobe sa kojom bi želeli da provedu ostatak svog života.

muškarac i žena horoskop zodijak astro astrologija Foto: Pixabay

Sama ljubav nije dovoljna kao ni postojana posvećenost da ostanemo zajedno kada je ljubav odsutna ili jednostrana. Brak je veza, a ključ za stvaranje uspešne, trajne veze je da znate pre nego što se venčate kako se vi i vaš partner ponašate kada niste u režimu udvaranja, odnosno da unapred znate kako ćete zajedno da se nosite sa izazovima.

To najbolje možete da znate ukoliko ste već prošli kroz neke teške situacije dok ste se zabavljali i iz njih izašli jači, jer je to uvek dobar pokazatelj da će vaš brak opstati.

Kako navodi "Your Tango" sledi pet saveta za brak kojih bi svaki par trebalo da se pridržava pre venčanja. Njihovo uspešno obavljanje, naravno, nije garancija da će brak uspeti, ali njihovo izbegavanje postavlja osnovu za neuspeh.

1. Svađa

Ako se nikada ne suprotstavite svom partneru, nikada nećete naučiti kako da se nosite sa neslaganjem. Suzdržavanje samo stvara ozlojeđenost, a ogorčenost često dovodi do pasivno-agresivnog izražavanja ljutnje.

Ako imate snažna osećanja povodom nečega, recite to i nosite se sa posledicama. Način na koji iznosite neslaganje i kako vaš partner na to reaguje verovatno su najvažniji faktori u tome da li će vaš brak razviti zdravu i konstruktivnu dinamiku ili ne.

Ako se plašite da se ne složite oko nečega jer izbegavate sukobe ili se bojite napuštanja, niste spremni za brak i morate da radite na sebi. Način na koji parovi rešavaju sukob je kompromis ili prekid, a vi morate da znate da li ste vas dvoje sposobni da razrešite svađe ili samo jedno drugo ostavite još više frustriranim.

raskid muškarac i zena Foto: Pexels

Nemojte se svađati oko sitnih stvari, već izaberite nešto do čega vam je zaista stalo i držite se toga. Malo neprijatnosti na početku će sprečiti mnogo neprijatnosti kasnije.

2. Putovanje zajedno na nepoznato mesto

Brak je, ako ništa drugo - avantura i zato morate da znate kako se vas dvoje nosite sa putovanjem u novo i nepoznato okruženje i otkrićima koja na njima slede.

Ako odete negde gde je neko od vas već bio, dinamika gde je jedan vodič a drugi turista, nije partnerstvo jednakih. Takođe pomaže da planirate i podjednako platite zajedničko putovanje. Odmor koji planira i plati jedan partner nije baš zajednički poduhvat.

Što više neplaniranog vremena dozvolite na putovanju, to bolje. Naučićete kako planirate zajednički dan ujutru i šta se dešava kada ti planovi krenu po zlu. A ako se zaglavite na aerodromu ili se izgubite u stranom gradu, testirate svoje veštine preživljavanja u zajednici.

3. Budite istinski intimni

Poslednje mesto gde želite da saznate da ste nekompatibilni tokom vaše bračne noći je u spavaćoj sobi.  Osim ako vas vaša vera ne sprečava da imate predbračne odnose, onda se molite da ste vi i vaš partner u dobroj fizičkoj formi.

Osim intimnog odnosa i saznanja da li se magija dešava između vas, poželećete i da razgovarate o tome šta volite, šta ne volite, o svojim tabuima i fantazijama. Učestalost intime može biti čest razlog svađe u brakovima, tako da ćete želeti da budete sigurni da je vaš partner za to često ili retko - kao i vi.

U zdravom braku, intima je posebno važan čin. Ako se vaš ljubavni čin sa partnerom čini prijatnim, ali mehanički i ne stvara osećaj bliskosti, možda ćete na kraju potražiti tu bliskost negde drugde, što je problematično za brak.

Ljubavni par muškarac i žena Foto: Pexels

A ako intimni emocionalni trenuci ne pređu u fizičku vezu, frustracija sigurno predstoji.

4. Provodite vreme jedno sa drugim

Kada ste u braku, porodica vašeg partnera postaje vaša porodica, a interakcija sa poštovanjem učiniće vaš brak mnogo, mnogo srećnijim.

Zahtevi porodica, njihov stav prema supružnicima, količina vremena i interakcija sa njima mogu biti glavni izvori sukoba za bračne parove. Ne morate da volite svoju svekrvu ili da je zovete mama, ali morate da poštujete činjenicu da je ona rodila i podigla vašeg supružnika.

Gledajući kako vaš partner komunicira sa svojom porodicom i posmatrajući da li postoji zdrava dinamika, možete da saznate kakva će ta osoba biti u braku. Ako vaš partner nema zdrav odnos sa svojom porodicom, možda postoje valjani razlozi i o njima vredi razgovarati.

Pored toga, čekanje neposredno pre ili posle venčanja da predstavite svog budućeg partnera svojoj porodici dovodi sve u neugodan položaj.

Konačno, ako dođe do sukoba između vaše porodice i vašeg partnera, poželećete da u to uđete razumno, postavite svoje granice kao par i isečete sukob u korenu. Ovo će postaviti ton za buduće interakcije tokom braka.

Kviz, muškarac i žena Foto: Shutterstock

5. Zajednički život

Osim ako ne planirate da živite u odvojenim domovima, vaš muž ili žena će takođe biti vaš cimer, potencijalno doživotno. Setite se cimera iz svoje prošlosti.

Gledajući unapred, kompatibilnost u pogledu kućnih navika, ponašanja i ukusa je kritičan odlučujući faktor u uspešnim brakovima. Postoji stepen do kojeg se suprotnosti privlače, ali "štrokavac" i vrednica, sakupljač i minimalista, ili ljubitelji tepiha i entuzijasta za drvene podove možda će teško da koegzistiraju bez sukoba.

Takođe, želite da znate kako je probuditi se sa svojim partnerom ujutru i spavati s njim ili njom noću. Ako je celo vaše iskustvo bilo samo u posetama jedno drugom za vreme zabavljanja, nedostaje vam pun utisak. Dakle, dajte zajedničkom životu probnu vožnju.

Neki brakovi uspevaju, a da parovi nisu uradili ništa od ovoga unapred. Ali, ako želite jasniju sliku šta vas očekuje u braku koji traje ceo život, preduzimanje ovih radnji pre velikog dana će vam pomoći da izbegnete da postanete samo još jedna statistika i da budete srećni do kraja života.

(Telegraf.rs)

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA