Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se raspravljate sa partnerom, nauka vam predviđa dugu vezu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rasprave su i simboli jednog zdravog odnosa, zato ih se ne bojite.

  • 0
nesrećni parovi, svađa, rasprava, raskid Foto: Pexels

Predivno je uživati u ljubavi sa vašim partnerom. Sve je romantično, delite stvari, pokazujete da vam je stalo i stvarate divne trenutke zajedno. No, tu se provuče i po koja rasprava, koja vam se čini kao pretnja vašoj ljubavi.

Ne brnite, zapravo je suprotno. Iako sigurno delite mišljenje u mnogim stvarima, sasvim je prirodno da se ne razumete na nekim poljima i da imate različito mišljenje.

Rasprava se razlikuje od svađa, ali obe imaju i pozitivan uticaj na vašu ljubav. Rasprava je zdrav oblik komunikacije, koja skreće pažnju na drugačije tačke gledišta, gde zdravo i sa razumevanjem sagledavate stvari iz tuđe perspektive.

Svađa, sa druge strane, jeste grublji oblik rasprave i često nam se razdvoje emocije i razumevanje, zbog čega ako ih ne kontorlišete, možete povrediti partnera ili biti povređeni. Ali, kada se završi, tada dolazi do "upijanja" lekcija. Zapamtite da je svađa uvek prihvatljivija od prikrivanja i potiskivanja emocija, jer jedna zdrava veza to ne trpi. Ali, zato jake veze mogu izdržati svaku nesuglasicu, bez da je pretvori u ljutnju.

Efektivne svađe su zdrave svađe

Svađe, rasprave, nesuglasice- u svakom slučaju treba znati da se ponašate i u ovakvim situacijama. Iako može biti više tenzije, jer je u pitanju osoba koju volite, morate posedovati kontrolu i iz toga učiti.  Evo kako da na zdraviji način vodite raspravu, kada do nje dođe:

  • Ne insistirajte na tome da uvek budete u pravu.
  • Dozvolite svom partneru da završi govor pre nego što odgovorite.
  • Ostanite na temi i izbegavajte da skrenete sa iste.
  • Pristupite razgovoru sa ljubaznošću, poštovanjem i stavom pune ljubavi.
  • Ako osećate da se previše zagrevate, predložite da napravite pauzu da se rashladite u drugoj prostoriji.
Svađa, par, ljubavni par Foto: Shutterstock

Rasprave kao znak veće ljubavi

- Nikada nisam videla "zdrav" par koji se ne svađa. Ako se ne svađaju, onda siguno raspravljaju. Nešto nije u redu ako par dođe u moju kancelariju i kaže mi da se nikada nisu svađali. Možete se raspravljati bez svađe. Rasprava nije borbena - vi i vaš partner iznosite svoje gledište bez prozivanja ili podizanja glasa. Ponekad vidite da se ne slažete - i to je u redu. Odlučite koje su stvari "o kojima se ne može pregovarati", tačnije stvarima za  koje mislite da vaš partner neće nikada popustiti. Sada ponovo razmislite o toj listi.

Sviđa mi se izreka: "Možete biti u pravu ili u braku." Međutim, srećni i zaljubljeni parovi slušaju jedni druge i pokazuju međusobno poštovanje, čak i tokom izazovnih razgovora. Oni drže svoje pozicije dok su ranjivi i ne beže od argumenata, već im pristupaju sa razmišljanjem o rastu - navodi terapeut dr Stefani Sarkis za "Brightside.me"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA