Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se nositi sa saznanjem da je vaš bivši uplovio u novu vezu? Ne uhodite ga na mrežama i maštajte

Vreme čitanja: oko 2 min.

Terapeutkinja Liza Mari Bobi kaže sledeće: "Suočavate se sa novim procesom tugovanja koji još niste obradili. Ono što radite je odavanje počasti koliko je vaše srce volelo tu osobu"

  • 1
Nova devojka Foto:Shutterstock

Čak i ako ste vi inicirali raskid i nemate nameru da se pomirite, gledanje bivšeg kako ide dalje sa drugom osobom može izazvati uznemirujuće emocije.

- Ako imate dugotrajnu privrženost, ponovo ćete imati želju, anksioznost i žaljenje - rekla je terapeutkinja Liza Mari Bobi, autorka knjige "Egzaholičari: Razbijanje zavisnosti od bivše ljubavi".

Prema Lizi, jedan od razloga zbog kojih nam je možda tako teško da se nosimo sa romantičnim odbijanjem vezuje se za našu tvrdokornu, evolucionu potrebu da se povežemo sa drugima da bismo preživeli. To nije racionalno, ali je mehanizam preživljavanja.

Pa, kako se onda izboriti sa emocijama koje nas preplavljuju?

1. Prihvatite emocije, ali ne delajte 

Nemojte se koriti ako i dalje osećate nešto, bez obzira na to koliko je vremena prošlo od raskida.

- Sve i da ste vi i vaš bivši izlazili pre više godina i mislite da bi trebalo da ste preboleli, talasi tuge često umeju da učine stvari svežim. Suočavate se sa novim procesom tugovanja koji još niste obradili. Ono što radite je odavanje počasti koliko je vaše srce volelo tu osobu - rekla je terapeutkinja Mari Bobi, a prenosi "Huffpost".

Ali uzdržite se od delovanja u skladu sa tim emocijama. Prirodno je da se ljubomora i gorčina pojave kada vidite svog bivšeg sa nekim novim. Priznajte ta osećanja, znajte da su normalna i zapamtite da će proći ako im date malo vremena.

- Ponekad nam ova osećanja daju poriv da poželimo da razgovaramo sa bivšim, kritikujemo njih i njihovog novog partnera, tražimo osvetu ili pokušamo da se takmičimo na neki način. Iako bi vam neke od ovih radnji mogle privremeno olakšati svoja osećanja, one vam dugoročno neće pomoći u smislu da odredite prioritete i krenete dalje - savetuje.

nesrećni parovi, svađa, rasprava, raskid Foto: Pexels

Jednom kada shvatite da je vaš bivši van tržišta, možda ćete iskusiti i navalu želje ili čežnje za ovom osobom ili ćete početi da gledate na vašu prošlu vezu "kroz roze naočare".

- To je slično simptomima odvikavanja. Samo zato što žudite za nečim, ne znači da to treba da konzumirate - ističe Lisa.

2. Nemojte ih uhoditi na društvenim mrežama

Primamljivo je, znamo. Ali opsesivno proveravanje njihovih fotografija na "Instagramu" samo će poremetiti svaki napredak koji ste napravili.

- To vas zaokuplja njima i olakšava da pravite pogrešne pretpostavke o tome kako se njihov život odvija u poređenju sa vašim - za kraj objašnjava Liza Mari Bobi.

Pronađite novi hobi, posvetite se sebi, razmišljajte o budućnosti, maštajte o novoj emotivnoj vezi, sanjajte, nadajte se, i ostavite prošlost da počiva u prošlosti.

(Telegraf.rs)

Video: Danijela Dimitrovska prvi put o vezi sa bivšim fudbalerom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    6. jul 2023 | 03:35

    Uf.. tesko jeste.. nakon 7 god veze usledio raskid i on u kratkom vremenu nasao novu devojku.. i to za samo dva meseca. A zove me i salje poruke da sam mu najveca ljubav i da sa novom nije bas srecan... Ne uhodim novu, ali zato ona mene uhodi i plasira njemu pricu kako ja nju uhodim hahaha.. ma spasila sam se. Presla muka na drugoga iskreno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA