Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji zdrav način na koji možete da iskažete ljubomoru: 3 ključna saveta koji vam mogu pomoći

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubomora je termin koji je uglavnom povezivan sa negativnom konotacijom, ali je zapravo potpuno prirodno osećanje koje ne mora da remeti vašu vezu - ukoliko mu to ne dozvolite

  • 0
Ljubomora, prevara, par, ljubavni par, muškarac, žena, dopisivanje Foto: Shutterstock

Većina nas ljubomoru doživljava u negativnom svetlu. O ljubomornoj osobi razmišljamo kao o nekome ko se oseća anksiozno i nesigurno u vezi sa svojom emotivnom vezom ili se možda asociramo na nekog ko je posesivan, ljut i sumnjičav prema svakom potezu svog partnera.

Naime, iako opsesivni oblici ljubomore mogu biti apsolutno nezdravi i umeju da se pretvore u emocionalno zlostavljanje ili nasilje, ponekad je ljubomora zdrava emocija. Kad se posmatra kroz drugačije sočivo, ljubomorni partner može biti neko ko strastveno oseća svoju vezu i želi da izgradi osnovu poverenja izražavajući svoje potrebe i granice.

U stvari, istraživači su otkrili da je ljubomora u vezama povezana sa povećanim osećajem ljubavi i težnjom za više stabilnosti. 

Drugim rečima, ljubomora ponekad može biti zdrava komponenta odnosa; kad se deli i izražava na pozitivan način.

Ako osećate ljubomoru, nije zdravo da držite ta osećanja u sebi, ali uzmite u obzir da agresivan ili eksplozivan pristup neće biti od koristi.

Najzdraviji način da izrazite svoja osećanja ljubomore je da budete iskreni, direktni, ali i osetljivi na emocije i granice vašeg partnera. Ako je moguće, odvojite malo vremena da pre toga zapišete šta želite da kažete, jer vam to može pomoći da saberete svoje misli. Vežbajte ono što želite da kažete.

1. Izrazite zabrinutost, klonite se optužbi

Vašem partneru će biti lako da počne da se ponaša odbrambeno ako krenete da mu nabijate krivicu i tražite opravdanje za svoju ljubomoru. Umesto toga, usredsredite se na svoja osećanja i brige.

Razmislite o korišćenju fraze "ja", a ne "ti". Na primer, recite: "Osećam se ljubomornim kada vidim da radiš 'to i to' i želeo sam da razgovaramo o tome“, umesto „Činiš me zaista ljubomornim kada radiš "to i to".

2. Budite saosećajni 

Čak i ako ova osećanja iznosite što je moguće osetljivije, očekujte da će vaš partner verovatno imati sopstvena jaka osećanja kao odgovor na vaša.

Na kraju krajeva, vi im govorite da nešto što rade izaziva osećanja ljubomore u vama. Razumljivo je da se mogu osećati defanzivno ili uznemireno.

Baš kao što se vi otvarate i dozvoljavate sopstvenim osećanjima da isplivaju na površinu, pokušajte da date malo prostora i osećanjima vašeg partnera da učine isto.

Imajte na umu da će im možda trebati neko vreme da sve ovo svare i da možda neće odmah imati racionalan ili saosećajan odgovor.

nesrećni parovi, svađa, rasprava, raskid Foto: Pexels

3. Pustite da vreme odradi svoje

Ovakve emocije mogu zahtevati više od jednog razgovora.

Vaš partner može biti otvoren da promeni određena ponašanja koja vas čine ljubomornima, ali bi najjednostavnije rešenje bilo da vas uvere kako ne prekoračuju granice u vašoj vezi.

Ono što je važno jeste da naglasite ukoliko želite da uvedete promene u granicama, prenosi "Verywellmind".

(Telegraf.rs)

Video: Od aplikacije pa sve do oltara: Upoznajte priču bračnog para Glatt

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA