Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se svađati sa partnerom na zdrav način? Psiholog objašnjava benefite zahteva i "tajm-auta" umesto žalbi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako upitate partnera da učini nešto za vas, umesto da ga ponižavate jer se sam toga nije setio, veća je šansa da ćete dobiti to što želite

  • 0
svađa, ljubavni par, muškarac, žena, rasprava Foto: Shutterstock

Kad pričamo o emotivnim odnosima, sukob je neizbežan. No, to ne mora nužno da znači žustru dramu i galamu. Parovi mogu da se ne slažu ili da se svađaju, i to je redu, dok i dalje pokazuju saosećanje i poštovanje jedno prema drugom, kažu psiholozi.

Klinički psiholog Debora Grodi navodi da bračni parovi koji nemaju nikakav sukob često završavaju razvodom.

- Veze koje se ne mogu spasiti su veze u kojima se plamen potpuno ugasio ili ga uopšte nije bilo. Kad su jedan ili oba partnera ravnodušni prema svom odnosu, nije im stalo ni da se svađaju -  objašnjava klinički psiholog Debora Grodi.

Međutim, česti, žestoki i štetni sukobi svakako nisu zdravi i održivi. Možete imati sukobe sa svojim partnerom na konstruktivan način, i to bi vas zapravo moglo zbližiti, navodi se u radu iz 2012. godine koji je objavilo "Društvo za ličnost i socijalnu psihologiju".

Istraživači su otkrili da izražavanje ljutnje prema romantičnom partneru izaziva kratkoročnu nelagodnost, ali podstiče iskrene razgovore koji su dugoročno koristili vezi.

Koja je onda prava mera?

1. Ne ponavljajte isti obrazac

U psihologiji postoji pojam zvan "svađa u 17.30h", koji označava sukob što nastaje kad jedan partner želi da ispriča drugom svoj dan, a drugi partner to izbegava, odnosno, "treba mu minut nakon što se vrati kući s posla". Tad dolazi do sledeće situacije: jedan partner se oseća zanemareno, a drugi napadnuto.

Psiholog podstiče parove da odrede šta izaziva ovu ponavljajuću borbu i isprobaju načine za kompromis.

Umesto da sledite isti stari scenario, predložite nov način da to zaobiđete, tako što ćete reći: "Šta ako samo zastanemo, pozdravimo se ili poljubimo, damo jedno drugom 15 minuta i onda budemo zajedno".

2. Zakažite vreme 

Kad dođe do sukoba, korisno je izabrati vreme za razgovor o problemima.

- Ako počnete da se svađate, recite: "Hajde da o tome pričamo večeras ili neki drugi put kada bude vremena za diskusiju". Odvajanje vremena za rešavanje nesuglasica omogućava prostor za pregrupisanje i pripremu, kao i racionalnije, smirenije misli - objašnjava Grodi.

Većinu vremena stvari izreknemo u besu, a zaboravljamo "da reči ostaju sa nama".

Svađa, rasprava, ljubav Foto: Shutterstock

3. Pozovite se na "tajm-aut"

Tokom svađe, uobičajeno je da jedan ili oba partnera uđu u režim "bori se, beži ili zamrzni" - prirodni odbrambeni mehanizam kad naše telo aktivira hormone stresa kako bi se borili u opasnoj situaciji ili pobegli iz iste. 

To u stvarnom životu izgleda ovako: jedan partner uopšte ne reaguje, dok drugi bukti od besa.

Tad je vreme za pauzu.

4. Zahtevi, a ne žalbe

- Ne dobijate ono što želite, zbog načina na koji to tražite. Ako upitate partnera da učini nešto za vas, umesto da ga ponižavate jer se sam toga nije setio, veća je šansa da ćete dobiti to što želite - ističe psiholog Debora, a prenosi "Time".

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA