Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je u redu biti onaj koji voli više u emotivnoj vezi? Da li postoji balans u "količini" ljubavi?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da je uvek srećniji onaj koji daje u odnosu na onog koji uzima, ali da li je tako i u ljubavi?

  • 1
ljubav, zaljubljeni par, dečko i devojka Foto: Pexels

Emotivna veza je dinamičan odnos u kojem se odigrava mnoštvo stvari; no, važno je naglasiti da se većina negativnih emocija, poput sumnje ili straha, odvija u našoj glavi, u kojoj vodimo stalni dijalog sa sobom, analiziramo odnos sa partnerom i preispitujemo kako treba da se ponašamo.

Umesto da jednostavno delujemo na osnovu toga kako se osećamo, savetuje nas kritički unutrašnji glas: "Ne budi luda, nemoj mu reći šta stvarno osećaš".

Postavlja se pitanje - da li nas ovaj glas štiti ili sabotira?

Iako se ponekad čini da moramo da nadmudrimo svoja osećanja da ne bismo bili povređeni, kad je reč o odnosima, daleko je bolje da budemo ranjivi i da se uvežbamo da budemo oni koji vole više.

Tokom života, jedina osoba koju možemo u potpunosti da promenimo ili razvijemo smo mi sami, stoga zašto se ne bismo razvili u najbolju moguću verziju ljubavi i naučili da je bezrezervno pružamo?

Ovo ne znači da biramo nekoga ko nas ne privlači ili ko nam ne odgovara, već samo da se ne vodimo strahom od toga "da budemo oni koji daju više".

1. Komunicirajte sa partnerom

Ljudi često pridaju veliku pažnju tome ko će prvi da kaže "volim te".

Kad poslušamo savet našeg kritičnog unutrašnjeg glasa koji nam govori da ne verujemo i da se ne otvaramo, uskraćujemo svom partneru šansu da nas zaista upozna, a sebi mogućnost da dobijemo ono što želimo.

Obavezno recite kako se osećate, umesto da pokušavate da ublažite ili sakrijete svoje emocije. Izbegavajte igranje igrica ili preteranu analizu komunikacije.

1186781770 Foto: Shutterstock Mladen Zivkovic

2. Ne igrajte se igre "koliko dobiješ - toliko daš"

Parovi često upadnu u nevolje kada počnu kvantifikovati šta rade jedno za drugo. Ako zateknete sebe kako razmišljate ili govorite: "Uradiću ovo, samo ako ti uradiš ono", već zapadate u toksični obrazac ponašanja. Uskoro ćete možda pomisliti: "Zašto da čistim spavaću sobu? On ne mrdne ni prstom!"

Umesto da razmišljate o tome šta ćete dobiti zauzvrat, pokušajte da budete nesebični u davanju. Drugim rečima, posvetite se delima ljubaznosti, bez ikakvih obaveza.

Ovo ne samo da čini da se vaš partner oseća voljenim, već čini i da se vi osećate dobro. I to vodi do ciklusa otvorenosti i razmene, umesto da promoviše odbrambeni stav u kojem se nijedan od vas ne pomera iz straha da će ga onaj drugi izneveriti, prenosi "PsychologyToday".

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    14. septembar 2023 | 09:18

    Uvek je srecniji onaj koji voli pa makar mu bilo neuzvraceno ... tesko je ziveti i biti sa nekim a osecati prazninu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA