Vreme čitanja: oko 2 min.

3 faze ljubavi kroz koje svako mora da prođe pre nego što stupi u brak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se pronalazite u navedenim savetima

  • 0
Razvod braka, skida burmu burma Foto-ilustracija: Shutterstock

Svako traži nešto drugačije u ljubavi i svakome je nešto drugo bitno.

Ono što je nezaobilazno jesu sama ljubav iskrenost, tolerancija i poštovanje i bez toga nijedan odnos ne može opstati, nebitno da li se radi o ljubavnoj ili nekoj drugoj vezi. Ipak, svako od nas mora proći kroz neke faze u ljubavi pre nego što shvati da je pronašao onu pravu osobu i pre nego što stane pred matičara.

U nastavku vam otkrivamo koje su to tri faze.

1. Romantična faza

U prvoj fazi preplavljeni smo kortizolom, dopaminom, oksitocinom i vazopresinom. Ovi hormoni povećavaju budnost, zadovoljstvo, motivaciju, poverenje, privrženost, uzbuđenje, privlačnost i opsesivno razmišljanje, a smanjuju tugu, strah i dosadu, piše "The minds journal".

U ovoj fazi se zaljubljujemo, verujući da smo pronašli srodnu dušu i da ništa ne može poći po zlu. Za mnoge je ova faza mesto gde se donosi odluka o braku i prosidba.

2. Faza borbe za moć

Nažalost, romantična faza traje samo nekoliko meseci, do dve godine, a zamenjuje se sledećom fazom, etapom borbe za moć.

U ovom trenutku, hemija nestaje i mi polako ili iznenada počinjemo da uviđamo da partner zapravo nije savršen. Nemojte se čuditi ako pokušamo da ih vratimo u fazu zaljubljenosti kao na početku veze, ali to uglavnom ne ispadne dobro.

Istraživanja nam govore da je prosečno vreme koje par provede čekajući da potraži savet nakon što započne fazu borbe za moć šest godina. To znači da će iskusiti značajan stepen nelagodnosti i nesreće dok pokušavaju da pregovaraju o prirodnim usponima i padovima dinamike veze.

3. Faza zrele ljubavi

Ako možete da dobijete predbračno savetovanje, bilo pre ili tokom faze borbe za moć veze, možete izbeći bol i agoniju, kao i zaobići stvaranje loših navika u vezi. Uz terapeuta možete naučiti efikasan način za bolju komunikaciju, rešavanje sukoba i produbljivanje intimnosti. Drugim rečima, možete ostaviti borbu za moć iza sebe i krenuti ka zreloj ljubavi.

Ono što ćete naučiti u potrazi za dubokom i trajnom ljubavlju sa partnerom je da se ne venčavamo da bismo bili srećni. Iako je lepo biti srećan. Brak ima višu misiju. Njegova misija je da partneri pomažu jedno drugo u transformaciji. Naš supružnik postaje saveznik koji nam pomaže da dostignemo svoj najveći potencijal kao ljudska bića.

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA