Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako pomoći partneru da se nosi sa gubitkom? Šta treba, a šta nikako ne treba da govorite u ovom periodu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Partner je izuzetno važna komponenta podrške kad se nosimo sa gubitkom, te je neophodno da njegovo ponašanje bude adekvatno

  • 0
Svađa Foto: Shutterstock

Tuga je dubok lični odgovor na gubitak nekoga koga volite, a normalno je da je svako drugačije doživljava, stoga i drugačije reaguje. Ako vaš partner prolazi kroz ovaj period, može biti veoma teško gledati ga kako pati i znati šta možete učiniti da mu pomognete, posebno ako i vi tugujete.

Dok mnogi od nas tugu povezuju sa bespomoćnosti, ona je mnogo više od toga - čitav spektar različitih emocija, i, moguće, čak i fizičkih simptoma poput mučnine, poteškoće sa spavanjem, iscrpljenosti, glavobolje, bolova u grudima i problema sa varenjem.

Gledanje vašeg partnera kako se bori sa tugom može učiniti da se osećate nemoćnim da mu pomognete. Ali, iako ne možete da otklonite njihov bol, postoji mnogo stvari koje možete učiniti da ga podržite.

Prenosimo vam neke od najboljih saveta kako da postupite u ovoj situaciji.

1. Tu ste da podržite, ne da popravite

Tuga je prirodan odgovor na bolno iskustvo, ali zapamtite ona nije nešto što možete da "popravite". Tuzi treba dozvoliti da poprimi svoj prirodni tok.

Vaša uloga u pomaganju svom partneru je da pružite ljubav, saosećanje, strpljenje i podršku onoliko dugo koliko je potrebno.

2. Ne osuđujte, slušajte

Bez obzira na to kako vaš partner doživljava tugu, važno je da ne osuđujete njegova osećanja ili postupke i da ih ne upoređujete sa svojim iskustvima.

Svako se drugačije nosi sa tugom i način na koji osoba reaguje spolja možda ne odražava kako se oseća iznutra.

Neki ljudi možda više vole privatnost dok tuguju i ne žele nikoga da vide, drugi će možda želeti da se okruže prijateljima i porodicom radi podrške ili da se posvete poslu kako bi stekli osećaj normalnosti.

Važno je zapamtiti da tuga nije linearna. Vaš partner može imati dobre dane ili nedelje praćene lošim danima, i to je sasvim normalno.

Ponekad ožalošćenoj osobi može biti od pomoći da razgovara sa nekim i izrazi kako se oseća, jer to pomaže pri procesuiranju doživljenog i oslobađanju stresa.

Ali, imajte na umu da ne bi trebalo da vršite pritisak na partnera da priča o tome kako se oseća, dok ne bude spreman da to učini. Ako ne žele da razgovaraju, samo mirno sedenje sa njima i davanje do znanja da ste tu kada požele da razgovaraju može biti dovoljna podrška.

nesrećni parovi, svađa, rasprava, raskid Foto: Pexels

3. Šta treba reći, a šta izbeći u ovom procesu

Ako vaš partner tuguje, može biti teško znati šta da mu kažete. Uobičajeno je da se mučite da nađete reči, da se ponekad osećate neprijatno i da brinete o tome da ne kažete "pogrešnu" stvar.

Ako ne znate šta da kažete, budite iskreni i recite im to, ali uverite se da znaju da želite da budete uz njih i podržite ih najbolje što možete.

Iako se u početku možete osećati neprijatno i brinuti da ćete uznemiriti partnera pričajući o osobi koja je umrla, nemojte izbegavati da govorite o njoj ili menjati temu ako se pojavi u razgovoru.

Najbolje je dopustiti osobi koja tuguje da odluči kada i koliko želi da govori o pokojniku.

Davanje saveta o tome šta osoba koja prolazi kroz tugu treba, a šta ne treba da radi ili oseća, može biti dobronamerno, ali često rezultira tim da se ta osoba oseća još gore. Umesto toga, budite strpljivi i dajte partneru vremena da tuguje, preradi osećanja i pronađe put, uz vašu podršku, ali pod njegovim sopstvenim uslovima, prenosi "Cbassociatetraining".

(Ona.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA