Vreme čitanja: oko 3 min.

3 dnevne navike koje će vas više zbližiti i bolje su za vaš brak od zajedničkog odmora

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove navike će učiniti da osećate kao da je vaš brak već na Rajskom ostrvu

  • 0
Par, setnja, brak, pas Foto: Pixabay

Mnogi parovi žude za tim da imaju zajedničko vreme nasamo, posvećeno samo njima dvoma, vreme za opuštanje i stvarno povezivanje. Ali pobeći negde sa supružnikom od dnevnih obaveza i svakodnevnog života je mnogo lakše izmaštariti nego i sprovesti u delo.

Romantičan luksuzni odmor nikada nije na listi prioriteta pored dnevnih računa, obaveza oko dece i mnogih porodičnih dešavanja, tako da "ljubavni" deo braka često zna da ispašta.

Da bi par održao romansu u braku, neophodni su i kvalitetno vreme i prijatna zajednička iskustva, a usled "zauzetosti" života, preko potrebna romantičnost u vezi može da deluje ponekad i nedostižno. Ili ne?

Kako prenosi0 "Your Tango", na sreću po većinu parova, ispostavilo se da su prilike za poboljšanje romanse dostižnije nego što mislite. Psiholog dr Džon Gotmanu kaže da se trajna ljubav hrani malim, svakodnevnim trenucima veze. Tako da se kvalitet ljubavi u vašoj vezi određuje kroz svakodnevni život, a ne na tom odmoru o kome maštate.

mladi ljubavni bračni par, selfi, sreća, osmeh, poljubac, zubi, zdravlje Foto: Shutterstock

A ovo su tri svakodnevne bračne navike koje možete da usvojite kako bi vaš brak trajao zauvek.

1. Radite male i promišljene ljubazne stvari jedno za drugo

Prema rečima stručnjaka za odnose dr Džeka Ita, mala dela ljubavi i ljubaznosti imaju dug put. U članku "Kako pokazati ljubav u braku", on piše da nas velike stvari koje radimo u braku samo dovode do toga.

Rad sa punim radnim vremenom na plaćanju računa, pripremanju obroka i brizi o deci neophodan je, očekivan i povezan sa obavezama koje idu ruku pod ruku sa brakom. Međutim, mali "dodaci" u tim obavezama se "rade" zato što zaista želite da ih uradite. Oni pokazuju vašem supružniku da ste spremni da uložite dodatni napor jer je vaš partner vredan toga.

U "Sedam principa kako da brak funkcioniše" dr Gotman piše da Holivud iskrivljuje naše predstave o romantičnoj ljubavi. Romansa u stvarnom životu je daleko od romantičnih filmskih scena. Ona se održava u životu svaki put kada supružniku date do znanja da je cenjen tokom svakodnevnog života.

stariji ljubavni bračni par, seniori, penzioneri, osmeh, zubi, zdravlje Foto: Shutterstock

Snažan osećaj ljubavi se deli kroz najjednostavije stvari. Da li vam je partner dodao tanjir da večerate ili vam je poslao poruku tokom radnog dana da vidi kako ste.

2. Nađite vremena da se ispričate kako vam je protekao dan 

Vreme je neprijatelj zauzetih parova. Zato je vreme koje se provodi u pozitivnim interakcijama sa supružnikom nešto što nije podložno pregovoru.

- Muž i žena neprestano traže pažnju jedno drugog - uvode temu razgovora, implicitno traže uslugu, itd, a najuspešniji parovi su oni koji se neprestano "okreću" svojim partnerima. Ove svakodnevne interakcije služe za izgradnju ljubavi i poverenja - kaže dr Gotman.

Kada vas partner pita da li ste videli nešto na čemu radi, i ako ste uporni u tome da mu niste posvetili pažnju, makar na minut, grešite. On/ona samo želi da podeli svoje iskustvo sa vama, da vidi da li vam se sviđa ono što radi. Pronađite značajne trenutke za povezivanje u svakodnevnim stvarima i u radosti što zajedno nešto radite.

3. Uspostavite rituale odnosa i svakodnevne bračne navike

Postoji nešto moćno kada se formira element "samo za nas" u vezi. Kako kaže terapeut za parove Zač Britl, rituali su način da se osigurate da je vaša veza jedinstvena. To su one aktivnosti koje se redovno dešavaju ili tradicije koje delite kao par, a koje služe za jačanje vaše veze. Pa makar to bilo i zajedničko gledanje televizora u smiraj dana.

Čim ste smestili decu u krevet i završili svoje dnevne obaveze, praktično otrčite na kauč i gledajte  vašu omiljenu zajedničku emisiju. To je najjednostavniji način da se zaista povežete tokom celog procesa. Možda je korisnije da ste pročitali neku knjigu, ali ritual koji uspostavite je da ćete provoditi vreme za opuštanje uveče zajedno, deleći nešto u čemu oboje uživate.

I onda, kada dođe konačno na red i taj odmor iz snova, otićićete na njega sa puno ljubavi i poverenja izgrađenog u vašem braku.

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA