≫ 

Japan kao poslednje uporište stilske autentičnosti i hrabrosti

"Uradi sve sto možeš, a ostatak prepusti sudbini"

  • 3
Kolekcija Jasmine Vujović inspirisana Japanom Foto: E.B.

Kultura Japana oduvek je bila inspirativna za brojne umetnike, a način života ljudi s Dalekog istoka eklektična je mešavina tradicije i postmodernizma.

Kolekcija Jasmine Vujović inspirisana Japanom Foto: E.B.

Japanci su pioniri u prihvatanju najnovijih trendova bilo da se radi o prenosnim televizorima, četvrtastim lubenicama, robotima u osnovnim sferama života, svetlećim suknjama kao must odevnom komadu ili IQOS uređajima, koji su u ovoj zemlji apsolutni statusni simbol. Sa druge strane Japan je ostao pojam kulture u kojoj se tradicija duboko poštuje bez obzira na to što je ovo možda jedina zemlja sveta koja je zakoračila u post-modernizam. Da li je i kako to moguće pomiriti kroz stilski izraz videli smo na poslednjoj reviji getUP Jasmina Vujović popularne beogradske dizajnerke.

Kolekcija Jasmine Vujović inspirisana Japanom Foto: E.B.

Dok je u modernoj verziji crnog kimona, upravo sa IQOS-om u rukama, Jasmina pripremala svoje modele da izađu na pistu, izgledala je kao da se nalazi u bekstejdžu neke tokijske ravije i na svojm primeru pokazala kako izgleda taj sudar modernog i tradicionog duha dalekog istoka.

Kolekcija Jasmine Vujović inspirisana Japanom Foto: BGFW

- Svaka kolekcija koju dizajniram je posledica nekog razmišljanja, utiska, slike koja je upečatljiva, pa tako i ova. Sam Japan i njegova kultura inspirativni su na razne načine, a mene je ovog puta zainteresovala ideja koja stoji iza -obi- pojasa, koji je sastavni deo japanskog kimona. Budući da živimo u vremenu haosa i agresivnosti, minimalizam i jednostavnost u svim sferam života, naročito u umetnosti, predstavljaju izazov i težnju ka balansu. Sve sam to pronašla u filozofiji dalekog istoka: Japan je danas poslednje uporište stilske autentičnosti i hrabrosti.

Kolekcija Jasmine Vujović inspirisana Japanom Foto: BGFW

Jasmini je ovo bila prva kolekcija sa temom Dalekog istoka, pa smo je pitali da li i ona, kao veliki majstor kroja sa Dalekog istoka, Jodži Jamamoto misli da dobar komad odeće mora biti kao partner s kojim ćete rado hteti da ostarite i da je za inspiraciju samo potrebno pratiti instinkt.

Kolekcija Jasmine Vujović inspirisana Japanom Foto: BGFW

- Kao što sam pomenula, ideje su svuda oko nas, ne postoji neki obrazac na osnovu koga se ideje rađaju. Obično je to neki trenutak u kome vidim nešto što mi privuče pažnju i dalje nadogradim to i pretvorim ga u odevni komad i konačno u kolekciju. Tema kolekcije nametne se sama. Kroj i forma japanskih odevnih predmeta velika su modelarska zagonetka i polje neiscrpnih ideja za dizajnera i odatle i moje interesovanje za ovu temu. Inače, u dizajnu ne forsiram boje i mainstrem trendove, već svoje kreacije baziram na crnoj boji, na pozitivu i negativu, igrajući se senkama, mirnim printovima, formama koje se slobodno razvijaju i preklapaju, spajajuci često i nespojivo.

Ranije kolekcije Jasmine Vujović Foto: BGFW

I kao što Japanci kvalitet i sofisticiranost stavljaju u prvi plan bilo da se radi o tehnološkoj ili modnoj industriji i Jasmina u svom dizajnu kvalitet stavlja na prvo mesto.

Ranije kolekcije Jasmine Vujović Foto: BGFW

- U izradi svakog odevnog komada, ne samo u ovoj kolekciji, nego i u svim ranijim, uvek težim sofisticiranom u pravom smislu te reči: modeli su izrađeni od kvalitetnih materijala, trudim se da šalju poruku različitosti i prefinjenog ukusa, sto je imperativ svakoj ženskoj osobi da u svim prilikama dobro i sigurno izgleda.Kao sto japanska poslovica kaže: uradi sve što možeš, a ostatak prepusti sudbini.

Ranije kolekcije Jasmine Vujović Foto: BGFW

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан

    16. jun 2018 | 23:17

    Јапан је по мени најбоља земља за живот на планети.Ми и Јапанци имамо пуно заједничког БОГ је и нама и њима подарио прелепу земљу,док Јапанци своју чувају мије бесомучно уништавамо.Имамо предивне фолклорне ношње ми се наших стидимо док и Јапанци радо шетају по свим Јапанским градовима.Имамо друкчије писмо од латинице,ми своју ћирилицу ниподиштавамо и полако избацујемо из употребе,док је код Јапанаца сушта супротност свуда ама баш свуда су кенџи и тек на понеком месту превод на енглески ( јако ретко)

  • BASA

    16. jun 2018 | 19:38

    Sve cestitke za kreacije !

  • Van

    17. jun 2018 | 07:28

    Japan ne predstavlja više uporište hrabrosti kao što je to bio u prošlosti, pre Drugog svetskog rata, sad je postao uporište podaništva američkom iperijalizmu za razliku od nas koji se tome još donekle odupiremo, priznali mi to sebi ili ne. Sve ostalo bi se moglo prihvatiti kao tačno da japanci čuvaju i poštuju svoju tradiciju dok mi više volimo tuđe nego svoje jer nerazumemo šta su prave vrednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA