Šanel zabranio krzno i kožu egzotičnih životinja

Eminentna robna marka se odriče krznenih i kožnih kreacija jer postoji dostojna zamena za ove materijale

  • 3

Šanel je zabranio upotrebu krzna i kože egzotičnih životinja u izradi svojih kolekcija kako bi zadovoljio etičke standarde, ali i udruženja boraca za prava životinja.

Renomirana francuska modna kuša Šanel je potvrdila da će prestati da proizvodi odeću, obuću i aksesoare iz svojih kolekcija, koji su do sada bili od krzna i kože egzotičnih životinja (krokodila, guštera i zmija).

Šanelova predstavnica za medije je rekla za CNN da je odluka doneta delom zbog toga što nije moguće nabaviti takve proizvode koji zadovoljavaju principe kompanije.

- U Šanelu smo uvek proveravali naše lance za nabavku robe kako bi bili sigurni u njihov integritet i ispravno trasiranje materijala. Iskustvo nam govori da je jako teško nabaviti kožu egzotičnih životinja koja odgovara našim standardima - objasnila je predstavnica za medije ove prestižne modne kuće.

Ona je dodala da ista politika važi i za krzno i da je ovo početak stvaranja nove ere vrhunskih proizvoda.

Ova vest je odjeknula kao pobeda Organizacije za zaštitu prava životinja (PETA) čiji je moto - životinje nisu naše, pa da ih nosimo.

Trejsi Rejman, potpredsednik PETA udruženja je u svojoj izjavi povodom tekućeg događaja rekao:

- Otvaraju se šampanjci u PETA organizaciji zahvaljujući vesti da će kompanija Šanel izbaciti iz upotrebe krzno i kožu egzotičnih životinja, uključujući krokodile, guštere i zmije.

Decenijama je PETA apelovala na brendove da prestanu da maltretiraju i ubijaju životinje da bi stvarali luksuznu robu. Sada je red na ostale kompanije, kao što je Luj Viton, da slede primer velikog Šanela i da uradi isto -

Foto: Guliver/Koki Nagahama/Getty Images

Šanelov kreativni direktor još od 1983. godine je Karl Lagerfeld. On je preuzeo posao 12 godina posle smrti osnivača i vođe kompanije Koko Šanel. Na prethodnom poslu u kompaniji Fendi je inicirao korišćenje životinjskog krzna od krtice, zeca i veverice.

PETA se nada da od sada neće više biti izgovora za korišćenje krzna i kože da bi se dizajnirala garderoba, obuća i aksesoari, jer postoji veštačko krzno i veganska koža koji ne manjkaju u kvalitetu.

Guči je napravio isti potez prošle godine kada je obelodanjeno da će prestati korišćenje krzna od kune, kojota, rakuna i lisice za njihove kreacije.

2016. Đorđo Armani je najavio da će njegova kompanija prestati sa korišćenjem rzna kako bi udovoljila organizacijama za zaštitu prava životinja.

Pridružili su mu se i Vivijan Vestvud, Kelvin Klajn i Ralf Loren.

I mnoge druge kompanije su počele da koriste veštačko krzno za proizvodnju dizajniranih stvari.

- Pravo krzno je izvanredan retro detalj - izjavila je svojevremeno Stela Mekartni za CNN. da, podsetimo, ona je vegetarijanka.

- Više nije bitno, više nije seksi, više nije moderno, nije kul - dodala je.

Šanel se pridružio drugim markama kao što su Asos, Najk, Nina Vest, puma i mnogima koji su zabranili upotrebu kože egzotičnih životinja.

(Telegraf.rs / cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    5. decembar 2018 | 16:44

    Veštačko krzno je super,lagano,perivo,ne moraš paziti na moljce,nije skupo.Zivotinje nikako ne treba ubijati zbog krzna,pa ako su to morali pećinski ljudi jer nije bilo tržnih centara,mi sad ne moramo.

  • doberman

    5. decembar 2018 | 16:26

    ne postoji zamena za krzno i kozu, mozda neka estetskovizuelna, inace ne, nemamo jos uvek tehnologiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA