≫ 

Recite zbogom grudnjacima u Minhenu: Konačno dozvoljeno toples sunčanje u gradu

U Minhenu slobodno bez grudnjaka.

  • 0

Incident na reci Izar u Minhenu postao je politički slučaj. Redari su tražili da se žene kupaju i sunčaju sa grudnjacima, što je izazvalo pobunu. Pravilnik je promenjen – i ženama i muškarcima dovoljne su kupaće gaćice.

Zapravo, još sedamdesetih ili osamdesetih nikome u Nemačkoj ne bi palo na pamet da se osvrne na žene koje se kupaju i sunčaju toples, dakle bez grudnjaka. Posebno je Minhen bio poznat jer u Engleskom vrtu u samom centru grada odavno postoji „nudistički kutak“, na veliko zaprepašćenje pre svega turista sa druge strane Atlantika, piše "DW".

Ali vremena su se promenila. Tek što su konačno izumrli protesti zbog „nemoralnosti“ koja je počela još u doba studentskih protesta šezdesetih, sve se više širi novi „moral“ gde su obnažene ženske grudi opet „skandal“.

To su okusile i kupačice na obalama minhenske reke Izar prošlog vikenda. Obalu uz park u samom centru grada su „pročešljali“ redari jedne službe bezbednosti i oštro ih upozorili na zabranu kupanja bez odeće izvan određenih područja. Istinu za volju, nudističkih plaža ima i uzduž reke Izar, ali da li je toples isto što i go?

E, sad ću ga baš skinuti!

Moralistička akcija se pretvorila u javni protest: u znak solidarnosti je, kako kažu svedoci, barem dvadesetak drugih žena skinulo svoje grudnjake, a i muškarci su se upustili u raspravu sa pet „nabildovanih“ redara.

Oni su pak shvatili da se njihova akcija „zaštite javnog reda“ pretvorila u nešto drugo pa su pozvali policiju. I policajci su onda insistirali da žene obuku svoje grudnjake, ali to nipošto nije kraj ove priče.

Jer tek što je vikend prošao, grupa Zelenih u gradskom veću Minhena je dostavila upit kabinetu gradonačelnika koji tradicionalno u ovom gradu dolazi iz redova Socijaldemokrata. Trenutno je to Diter Rajter.

Najpre traže od njega da ispita čitav slučaj, a osim toga žele da znaju „šta tačno znače komunalne odredbe o kupaćim kostimima u područjima gde nije dopušteno kupanje potpuno bez odeće?“

bikini, kupaći kostim, letovanje, more, kupanje, devojka, devojke, plaža Foto: Pixabay

Političko minsko polje

Postoji li tu diskriminacija žena? „Za mene nije dosledno da muškarci smeju da se sunčaju toples, ali ne i žene“, kaže Dominik Krauze, jedan od Zelenih. U suprotnom bi i muškarci morali da prekriju bradavice, a Krauze kaže da bi to bilo ludo.

Već u sredu se oglasio i konzervativni bavarski CSU i u hitnom postupku kroz skupštinu grada želi da uvede novi „Pravilnik o odeći za kupanje pokrajinskog glavnog grada Minhena“ u kojem želi da spase što se još spasiti može. Prema njihovom predlogu odeća za kupanje „mora potpuno pokrivati primarne polne organe“ – ma što to onda značilo u modnom smislu.

Problem je i što su privatni redari koji su krenuli u bitku protiv golotinje – na 35 stepeni u hladu – zapravo u službi grada. Gradsko povereništvo za građevinarstvo je potvrdilo da angažuje takve službe između maja i septembra, ali ukazuje da je njihov zadatak da paze da građani ne bacaju otpatke u prirodu ili ne raspaljuju roštilj izvan mesta koja su zato predviđena.

Portparolka tog povereništva je za Zidojče cajtung rekla da su upozorili angažovanu službu za obezbeđenje da „ne kreće samoinicijativno u istragu kupanja bez odeće uz Izar izvan nudističkih zona“.

U sredu se desio rasplet – prihvaćen je predlog CSU. Moraju se prekriti samo „primarni polni organi“, što znači da su i muškarcima i ženama dovoljne kupaće gaćice. Grudnjaci u Minhenu su ipak pali, bez obzira na novu provalu „morala“. A muškarci mogu da odahnu – neće morati da nose grudnjake.

(DW/Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA