• 11

Bizaran trend zavladao Srbijom: Kupuju garderobu, nose je sa etiketom pa je vraćaju u zamenu za novu

Bizaran trend stigao je u Srbiju

  • 11

Sve više prodavnica u Srbiji suočava se sa problemom vraćanja garderobe koje je nošena mesec dana i legitimno vraćena na zamenu za novu.

Prodavnice ulične mode imaju zakon da kupljenju garderobu možete da vratite u roku od mesec dana ukoliko vam nešto na njoj ne odgovara.

Tako su se devojke u Srbiji "snašle" pa za male pare uspevaju da nose odeću po najnovijim trendovima, a da su zapravo platile samo prvobitan komad da bi ga posle mesec dana zamenile za drugi bez plaćanja.

žena, šoping, garderoba

Pixabay

Mnoge zarad mode i uštede novca nose mesec dana garderobu sa etiketom kako bi mogle u prodavnici regularno da je zamene za novi komad.

Ovakva praksa uzela je maha sa ekspanzijom društvenih mreža i slikanja za Instagram kojem je najsklonija mlada populacija. Rade po principu fotografisanja u određenoj odevnoj kombinaciji koju potom, posle mesec dana ili manje vraćaju u radnju, uzimaju novi komad i tako u nedogled.

Rašiven šav, neodgovarajuća veličina ili nekvalitetna izrada navodi se kao razlog za vraćanje garderobe.

S pravne strane, reč je o zloupotrebljavanju dobre poslovne prakse koja omogućava potrošačima da kupljenu odeću zamene za novu ili povrate novac ukoliko im odeća zaista ne odgovara.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Slavica

    U Americi svi to rade.Ali u Srbiji je malo teze vratiti kupljenu stvar,a da vam vrate novac.Jedino ako nadjete da je neka greska na odeci.

  • mina

    Bila sam svedok u jednoj radnji kada je zena dosla da vrti tasnu koju je pazarila 6 meseci ranije. Na tasni su bili vise nego vidljivi tragovi nosenja, sva je bila oguljena. Njoj cak nije ni bio izgovor nije se pokazala kao dobra, nije kvalitetna, nego samo hocu da je vratim dajte mi moje pare. Znam cak i za slucajeve kada ljudi kupe stvari po punoj ceni, a kad krenu snizenja dodju sa zeljom da im se vrati novac i onda lepo sacekaju jedan dana i istu tu gardarobu kupe po manjoj ceni. Uzasno je sto posle neko tu vracenu iznosanu npr haljinu kupi ne znajuci da je ona vec ne samo probana nego nosena ko zna gde i ko zna kako. U inostranstvu postoje posebne etikete koje su na vidljivom mestu i ne moze da se nosi gardaroba a da se ona ne vidi. Kada skinete tu etiketu nemate pravo da vratite stvar. To vam daje mogucnost da dodjete kuci probate, vidite da li je to to i onda donesete odluku, jer izgovor ne odgovara mi, ili nije to taj kvalitet...pa ista je kao sto je bila kad ste je i kupili nije se do kuce promenila... ali sve u svemu toga ima u celom svetu pa naravno i kod nas - nista novo

  • Aleksis

    Ne verujem bas u ovo da je moguce. Ipak noseno je noseno, vidi se. Druga stvar je medjutim ako ova deca npr kupe nesto, obuku, slikaju se i skinu odmah, pa posle vrate. Da bi izbacili slike na mreze. Ali i u tu radnju gde su to uradili mogu jednom dva puta najvise da vrate. Bzv svakako. Mene bi bilo sramota.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima