• 9

Skinula je feredžu i u visokim potpeticama prošetala po centru Rijada: Svet je sada obožava! (FOTO)

Saudijka uslikana u visokim potpeticama kako prkosno hoda kroz tržni centar u Rijadu bez hidžaba, odluševila je svet.

  • 9

Crna feredža ili abaja je uobičajeni odevni komad za žene u ultrakonzervativnom islamskom kraljevstvu jer se doživljava kao simbol pobožnosti.

Međutim, kada je prošle godine princ Mohamed bin Salman nagovestio u intervjuu za CBS da bi trebalo malo "opustiti" kodeks odevanje za žene rekavši da hidžab više nije obavezan, nastala je prava revolucija.

Ono što pak, najviše koči sprovođenje njegovih reči u delo, uprkos dozvoljenoj liberalizaciji, jeste to što nije usledio nijedan formalni akt koji bi ohrabrio žene u mnogo većem broju da skinu feredže.

Upravo zato, mnoge od njih zbog rizika od provokacija konzervativaca i dalje nose ogrtače, ali otvorene ili u jarkim bojama.

Međutim, Mašal al-Džalud otišla je korak dalje napravivši potpunu kulturnu pobunu - prestala je da nosi maramu i obula je štikle!

Specijalistkinja za ljudske resurse prošle nedelje ponosno je prošetala tržnim centrom u Rijadu u u narandžastoj bluzi i pantalonama.

Prirodno, izazvala je i previše pažnje, pa su ljudi počeli da komentarišu i da je upitkuju da li je ona poznata, da li je model, ko je uopšte ona da tako šeta Rijadom? Samo im se nasmejala i odgovorila da je jedna sasvim obična žena, baš kao i one.

Saudijska Arabija, hidžab, savremene žene,

Manahel al-Otaibi / Foto: Profimedia/AFP

S druge strane, dvadesetpetogodišnja aktivistkinja Manahel al Otaibi takođe se usudila da skine maramu.

- Već četiri meseca živim u Rijadu bez feredže. Samo želim da živim onako kako želim, slobodno i bez ograničenja. Niko me ne sme prisiljavati da nosim nešto što ne želim.

Abaja ili feredža, koja postoji hiljadama godina, ali je postala obavezna u poslednjih nekoliko decenija, obavezna je nošnja i za nemuslimanske žene u kraljevstvu. Kodeks oblačenja nekada je fanatično primenjivala verska policija, a iako verske policije više nema, otkrivene žene se i dalje suočavaju sa uznemiravanjem u konzervativnoj naciji gde je odeća poveza sa "čistoćom".

Džalud je u julu objavila video u kojem otkriva da nije mogla da uđe u tržni centar bez marame iako se pozvala na intervju šeika Mohameda. Kao odgovor na njen post, predstavništvo tržnog centra je napisalo da neće dozvoliti ulazak "kršiteljima javnog morala".

U uredbi koja se, kako se čini proizvoljno sprovodi, saudijsko Ministarstvo rada na svojoj veb stranici kaže da se od radne žene očekuje da bude "skromna, dobro pokrivena" i da ne treba da nosi ništa "trasnparentno".

Međutim, uprkos naporima princa Mohameda, kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji je upravo razlog što svetske zvezde odbijaju da nastupaju u ovoj zemlji. Ostaje nada da će upravo mladi aktivisti, uspeti da promene konzervativna uverenja.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Boban

    Satro,feredze,a dole tanga,Nike i adidas.

  • Hanuma

    Skinula je feredžu, nasmejala mi se, ja se sagoh i poljubih rumene usnice.

  • Mirjana

    Traze da zena bude skromna, neupadljiva. A njihovi bogati muskaraci orgijaju sa drugim zenama. A to je vernik? Zlo su jer prisiljavaju zene da nose te crne mantije, samo oci vire, po tim vrucinama.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima