Disko moda obeležila je jednu epohu i zauvek ostavila pečat: Vraća li se retro-šik?

Trendovi iz prošlog veka ponovo su aktuelni

  • 1
Disko moda Foto: Shutterstock

Muzički pravci su diktirali modne trendove, ali i obrnuto. Revolucija na muzičkoj sceni počela je '60. godina prošlog veka i rafalno porušila razne stereotipe, ali i tabue.

Čini se da je famozni festival Vudstok zauvek promenio muzičku istoriju. No, među mladima, sve više je bila i prisutna želja za slobodom, isticanjem i stvaranjem nekog novog sveta za koji su verovali da će biti bolji od onoga u kome žive zarobljeni stigmom i predrasudama.

Kako se na svetskom nivou odigravala muzička revolucija, tako se ona, neminovno odrazila i na modne trendove. Uske farmerke koje su se od kolena širile, poznate kao zvoncare, nosili su svi, a ostale su popularne i do dan-danas.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Gucci Official (@gucci)

Trake za kosu kao ukrasni detalj takođe su nosili i muškarci i žene, a ono što se najviše isticalo u ovoj vremenskoj epohi su raskošne boje, kao i šareni i cvetni dezeni što je bilo karakteristično za takozvanu decu cveća.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Gucci Official (@gucci)

Vudstok trend pretočio se u disko modu koja je takođe bila bogata bojama, ovoga puta nešto intenzivnijim i drečavijim, i sa obaveznim šljokicama. Helanke od lasteksa, šljokice i gliter, dosta intenzivnija i smelija šminka bile su zaštitni znak '80. godina.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by INTO GAIA (@intogaia)

Osamdesetih godina, modne industrije su ušle su u trku za osvajanje tržišta sve dok nije nastala klasifikacija brendova koja je izazvala duboke klasne podele.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by UTIN . NYC . Istanbul (@utinnyc)

Takođe, detalji poput ogromnih naočara koje su prekrivale gotovo čitavo lice, preko čuvenih "lenonki", i danas imaju svoje fanove.

Sve ležerniji stil i moda, čini se, uzimaju primat. Akcenat je više na udobnosti nego na estetici, ali neosporno je da se neki simpatični trendovi vraćaju "na velika vrata". Tome u prilog govore i nove kreacije kompanije Guči, Viktorije Bekam, ali i drugih kreatora.

Da li ste pobornici retro-stila? Podelite sa nama kroz komentare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA