Top 5 saveta za pravilno održavanje garderobe od lana: Manje će se gužvati i izgledaće kao nova

Pre nego što odlučite da operete lanenu garderobu u veš mašini, obavezno dobro pročitajte uputstva na etiketi kako se kasnije ne biste hvatali za glavu

  • 1
Lanene pantalone Foto: Shutterstock

Kad stigne leto, i žene i muškarci rado biraju garderobu od lana jer je ovaj materijal lagan, dopušta koži da diše i prijatan je na dodir.

Ipak, i stvari od lana nisu idealne - brzo se gužvaju, a nestručnim rukovanjem prilikom pranja mogu da se smanje, izgube boju i brzo propadnu.

Da biste što duže sačuvali vašu omiljenu haljinu, košulju, pantalone ili suknju od lana, pridržavajte se sledećih saveta.

1. Poluprazna mašina

Kad perete lanenu odeću u veš mašini, nikada nemojte da napunite bubanj do vrha. Naime, lanenoj odeći potrebno je mnogo više vode prilikom pranja da bi bila čista, jer vlakna lana mnogo bubre.

Ako pretovarite mašinu ili stavite uobičajenu količinu garderobe kao kad, na primer, perete pamučni beli veš, lanene stvari će biti previše izgužvane, a ujedno neće biti dobro oprane.

2. Odaberite pravi ciklus pranja

Nežni ciklus pranja je najbolji izbor. Odaberite maksimalno 600 obrtaja da biste zaštitili vlakna tkanine.

Takođe, ne zaboravite da je lanu potrebno mnogo vremena da se potpuno osuši.

3. Pažljivo birajte temperaturu

Pre nego što odeću od lana stavite u mašinu, proverite na etiketi koju temperaturu pranja preporučuje proizvođač.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by PURE THE LABEL (@pure_thelabel)

Neobojeni lan možete da perete na 90 odnosno 95 stepeni, ali obojeni ne bi trebalo prati na temperaturi koja je viša od 40 stepeni. Tako ćete sprečiti da boje izblede, a garderoba se skupi.

4. Odaberite pravi deterdžent

Jak deterdžent može da ošteti vlakna, pa lanena garderoba neće dugo trajati. Radije se opredelite za blagi tečni deterdžent, posebno ukoliko je vaša garderoba od obojenog lana.

5. Zaboravite na omekšivač i mašinu za sušenje

Ma koliko da volite mekoću materijala posle pranja, upotreba omekšivača se ne preporučuje kada je reč o lanenoj garderobi.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by PURE THE LABEL (@pure_thelabel)

Takođe, nemojte stavljati lanene stvari u mašinu za sušenje veša - toliko će ih izgužvati da će vam biti potrebno duplo više vremena za peglanje nego inače.

Lanene stvari peglajte dok su još vlažne, i to na najjačoj temperaturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    9. avgust 2021 | 13:30

    Obicno se Lanena garderoba pere rucno ! Obicno se susi okacena na civiluk u hladu ! Tako da nije potrebno peglanje ako se posle ispiranja , protrese !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA