≫ 

ISPOVEST TRUDNICE: Mislila sam da su mučnine normalne, ali zbog opasnog poremećaja moje telo je UNIŠTAVALO samo sebe

“Da sam imala snage vrištala bih. Moje telo se polako gasilo...”

  • 1

-Bila sam trudna pet nedelja u prvoj trudnoći kada sam se našla u situaciji da povraćam posle obroka. Znala sam da je normalno da mi se ovako nešto dešava s vremena na vreme i da ću biti sposobna da jedem. To se nije desilo. Šta god da sam probala, ništa nije pomoglo. Došla sam u situaciju da se osećam kao da mi je stomak ispumpan, a povraćala sam čim bih se probudila- počinje priču jedna trudnica koja pati od poremećaja pod nazivom hipermesis gravidarum koji je doktorima potpuno promakao.

Poslednja vest iz Londona: Kejt Midlton trudna treći put!

Otišla na pregled bubrega, pa se vratila kući sa bebom: Ova prelepa priča dolazi iz Velike Britanije

Antibakterijski sapun je ipak OPASAN po zdravlje: Trudnice ne smeju da ga koriste, a ni deca

Kada sam počela da se osećam kao da ću umreti, odvukla bih se u Urgentni centar gde bih čekala satima jer nisam prioritetni slučaj. Tamo su mi uradili par testova, utvrdili da sam dehidrirala, dali bi mi infuziju i poslali me kući. Rekli su mi da je to normalno i da to znači da je beba zdrava.

Nakon toga bih se osećala opet kao živo biće par dana i pakao bi se opet vratio. Opet bih završila na infuziji kad izbacim tečnost koju su mi dali prethodni put. To se desilo četiri puta pre nego sam bila dovoljno trudna da me pregledaju i već sam izgubila deset procenata telesne mase. Odeća je visila na meni i oči su mi upale na bledom licu.

Moj novi lekar je bio skeptičan. Možda meni samo smeta mučnina i preterujem? Možda bi trebalo da pojedem nešto pre spavanja? Da sam imala snage vrištala bih, ali sam samo mogla da presamićena ležim dok moj muž pokušava da objasni kako smo probali sve metode ne bi li meni bilo bolje i da ništa od toga ne daje rezultate. Dobila sam neke pilule koje sam pila ujutru za suzbijanje mučnine i poslali su me kući.

Foto - Ilutstracija: Profimedia, Wavebreak

Naredne nedelje sam se osećala malo bolje jer je kombinacija lekova učinila da duže spavam. Ali sam sada završila kod lekara i pronašli su mi u urinu ketone koji su ukazivali na to da se moje telo gasi samo od sebe jer nema energije. Tada mi je konstatovan hipermesis gravidarum, retko stanje koje pogađa nešto manje od dva procenta trudnica. To je isti poremećaj od koga je patila Kejt Midlton tokom trudnoća.

Sada kada su me shvatili ozbiljno. Dobila sam novu terapiju koja je podrazumevala novu infuziju koja je išla kroz moju ruku skoro do srca. Primala sam infuziju 24 sata i objasnili su mi kako da sama sebi dajem lekove. Za par dana sam bila sposobna da se krećem kroz stan držeći se za stalak od infuzije, mogla sam da pojedem malo ćuretine i sendvič sa sirom, ali ništa više od toga. Bila mi je potrebna pomoć medicinske sestre ne bih li se istuširala jednom nedeljno.

Mučnina i povraćanje nisu u potpunosti prestali, ali su mi oko 20 nedelje skinuli infuziju. Tada su mi i lekovi bili dovoljni. Kako sam to prošla u prvoj trudnoći , bila sam spremna na to i u drugoj. Svaki put kad bih bila trudna provela bih nedelju dana u bolnici tokom prvog tromesečja gde bih bila pod terapijom. Srećna sam što moj doktor sada zna da se ne prenemažem i ne dramim jer je i sama doživela isto iskustvo. Bez te doktorke koja je prepoznala moje simptome, danas ne bi bilo ni mene ni moje četvoro dece".

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    11. septembar 2017 | 08:09

    Svaka tebi čast kada si mogla kroz to da prolaziš četiri puta....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA