• 3

Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto

Navikli smo da deci govorimo da su pametna, ali prava motivacija utiče na njihov razvoj i rezultate

  • 3

Istraživanja su pokazala da su deca koja su hvaljena zbog njihove inteligencije sklona varanju.

ZA DOBRO JUTRO: Ovoj deci je uragan doneo poklon u dvorište i ona su najsrećnija sada na celom svetu (VIDEO)

I druga dva deteta nađena na zgarištu: Srbija je nema, ove anđele progutala je vatra

Svetski dan dece niskog rasta: U Srbiji 600 mališana prima hormonsku terapiju

Karol Dvek je u istraživanju, koje je trajalo dugih 40 godina, došla do rezultata koje roditelji i učitelji moraju ozbiljno da shvate. Deca koja su hvaljena zbog njihog truda više nego zbog njihove inteligencije ostvarila su bolje rezultate i imala su veće šanse za uspeh jer su motivisanija.

Ako deca veruju da se njihova inteligencija može razvijati, da nije urođena i konačna, ona se bolje nose sa izazovima i trude se da napreduju. Ovo ih najviše pogađa u mlađem dobu, piše Independent. Istraživanje je pokazalo da deca uzrasta od 3 godine mogu da pokažu veće nepoštenje ako su hvaljena zbog inteligencije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

-Čak i kada roditelji i učitelji znaju da šteti deci, oni to nastavljaju da rade. Istraživanja pokazuju da štetni uticaj ide dalje od motivacije i zahvata i domen morala. Tako dete postaje podložnije varanju jer želi da bude najbolje i da ispuni očekivanja- rekao je psiholog iz San Dijega.

U istraživanju sprovedenom u Kini, naučnici su ispitivali 300 dece uzrasta 3 i 5 godina koja su učestvovala u igri pogađanja. Neka su bila hvaljena zbog njihove inteligencije, neka zbog njihovih sposobnosti, a neka nisu dobijala nikakve pohvale.

Bila su upozorena da ne varaju, a onda su ih ostavili same u sobi. Deca koja su hvaljena su snimljena skrivenom kamerom kako krišom gledaju odgovore na karticama. To je razlog velikih očekivanja koja ona moraju da ispune jer ih smatraju pametnima i sposobnima. Veća želja da to dokažu dovodi do varanja, dok deca koja nisu hvaljena manje varaju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    A sta ako im ja govorim da su pametna zato sto se bas trude i rade?

  • Nikola

    Meni je otac stalno govorio da sam prepametan itd, to me je izluđivalo jer sam svestan činjenice da sam kao i druga deca, jednostavno kažite detetu bravo, svaka čast itd, nema potrebe za preuveličavanjem jer dete to neće shvatiti kao iskreno mišljenje i misliće da to roditelji govore samo zato što ste njihovo dete, deca više vole roditelje koji su racionalni, ali ne i negativni.

  • ĆupričaninSWE

    Meni je samo jednom rekla majka da sam pametan, kada sam bio baš mali. Ubrzo sam je demantovao. Otac je uvek mislio suprotno, a to misli i dalje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima