≫ 

Mnogi roditelji prave OPASNU GREŠKU kada je dete na toboganu, a misle da je zbog toga BEZBEDNIJE

Deca se često povređuju na igralištima, a roditelji bi mogli da spreče neke ozbiljne povrede

  • 0

Istraživanja su pokazala da su deca koja se spuštaju na toboganima izloženija riziku od povredama stopala i butnih kostiju ako se spuštaju niz njih sa roditeljima.

Odluka da imate dete može biti NAJGORA odluka u vašem životu - tako barem tvrdi nauka

Novosađanka odlučila da napusti grad i žurke: S porodicom je prešla na selo, a sad otkriva pravu istinu o životu van asfalta! (VIDEO)

Sada su i roditelji bogate dece na Instagramu: Žive bahato, decu su razmazili luksuzom, a na fotkama fali samo jedno (FOTO)

Roditelji često sednu na tobogan i spuštaju se niz njega sa decom u krilu. Oni tako svoje dete izlažu različitim vrstama preloma i povreda. Dete koje se samo spušta niz tobogan ima manje šanse za povredu jer njegova stopala dodirnu zemlju u trenutku kada se ono spusti samo niz tobogan sa mnogo manjim pritiskom na tlo. Iako se neki roditelji ne bi složili, takvo spuštanje niz tobogan mnogo je bezbednije jer oni mogu da čekaju dete na kraju tobogana alo žele da budu sigurni da se ono neće povrediti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Lekari upozoravaju da se roditelji često spuštaju sa decom niz tobogan bez razmišljanja o posmedicama. Najugroženija su deca stara 12 do 23 meseci jer se ona najčešće ovako "voze" na toboganu. Više od trećine povređene dece zadobilo je frakture, 26 procenata njih prelome, posekotine ili druge povrede nogu. Prema podacima, čak 94 procenata dece je povređeno tako što je sedelo u krilu roditelja ili nekog strarijeg.

Razlog zašto je to tako jeste u tome što dete sa njegovom malom prosečnom težinom ne može da dostigne toliko ubrzanje i toliku silu pritiska na zemlju priolikom spuštanja da bi moglo da polomi nogu prilikom silaska na zemlju. To nije slučaj sa vožnjom sa odraslom osobom čija je težina veća kao i ubrzanje.

Savet roditeljima je da vode računa ako se spuštaju sa detetom niz tobogan da ono ne dodiruje zemlju prilikom zaustavljanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA