11 životnih lekcija koje svako dete treba da nauči do desete godine

Sigurno se ne sećate svih lekcija koje ste kao mali dobijali od vaših roditelja, rođaka i učitelja, a koje su mnogo uticale na razvoj vaše ličnosti

  • 1

Roditelji se često suočavaju sa različitim mišljenjima o tome u kom dobu deca treba da nauče neka pravila vezana za svakodnevni život, ponašanje u društvu i odnosima sa drugim ljudima.

TRUDNIČKI HOROSKOP: Zvezde otkrivaju kakvo će vam dete biti

Ovo ponašanje je NAJVEĆI pokazatelj da vam preti razvod

Način na koji nosite torbu govori jednu VEOMA VAŽNU stvar o vama koje uopšte niste svesni

Deca pre desete godine treba da steknu osnovu za dalje razvijanje. Mnogi eksperti se slažu da je u ovom dobu najvažnije naučiti neka osnovna pravila koja će služiti kao baza za kasniju nadogradnju. Roditelji treba da obrate pažnju na stvari koje su oni tada znali, kao i na one koje nisu, a voleli bi da jesu. Ovo su samo neke od osnovnih stvari koje mogu mnogo uticati na “oblikovanje” vašeg deteta.

Naučite ih osnovama prve pomoći

Naučili ste ih da pozovu 194 ako se desi nešto loše i treba im lekar? Odlično, ali sada se malo posvetite praktičnom delu. Dete je već videlo da se vi sami brinete oko njihovih malih posekotina, ogrebotina i čvoruga. Naučite vaše dete kako samo da očisti malu posekotinu i stavi flaster. Tako može da pomogne sebi, ali i drugima u nevolji.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Kako da budu dostojanstveni u pobedi i porazu

Oni koji pobeđuju umeju često da zadirkuju one koji gube. Objasnite im da ljudi nekad dobijaju, ali da često i gube. Ukažite im na dobre i loše strane pobede, ali i poraza i objasnite im da će se i oni nekad naći u koži gubitnika.

Prihvatanje odgovornosti

Deca uče od starijih zato im dozvolite da private i snose odgovornost za njihove izbore i dela. Ako se postavite previše zaštitnički neće steći naviku koja će im biti neophodna u životu.

Odupreti se pritisku vršnjaka

Svako dete želi da bude prihvaćeno zbog čega može da potpadne pod uticaj vršnjaka. Naučite dete da zna da kaže “ne” kada misli da je neko ponašanje pogrešno i da ima samopouzdanje i poverenje u sebe.

Sređivanje veša

Ne čekajte da krene na fakultet kako biste ga naučili kako da sređuje svoj veš. Pranje, sklapanje i odlaganje veša u ormar je posao koji može da se prepusti detetu oko šeste godine. Naučite dete da prljav veš stavlja u korpu za pranje, a da čist lepo sklopi i stavi na mesto.

Foto: Pixabay

Poštovanje različitosti

Živimo u svetu gde su razlike zastupljene, te s toga naučite dete da se ponaša sa poštovanjem prema drugoj deci. Dete će da se susretne sa decom koja imaju fizičkih deformiteta ili govorne mane, pa zato mora da zna da je to sve deo svakodnevnog života i da takve osobe ne zaslužuju loš tretman zbog njihove različitosti.

Zauzeti se za sebe

Nisu sva deca pričljiva. Stidljivost, anksioznost i pasivnost su često prisutne. Kako se razvija, želite da vaše dete bude spremno da potraži pomoć ako mu zatreba i da se zauzme za sebe i svoje stavove u situacijama koje to zahtevaju.

Bezbednost u digitalnom svetu

Do desete godine mnoga deca već poseduju nekoliko uređaja. Igrice, telefoni, društvene mreže i Internet pružaju mnogo mogućnosti za decu, ali je bitno da ih naučite kako da se zaštite i ne postanu njihove žrtve. Razgovarajte o maltretiranju, online predatorima i bezbednosti na internetu.

Foto: Milena Đorđević

Organizovanje budžeta

Novac koji deca dobiju za rođendan ili kao džeparac često se u njihovoj glavi pretvara u igračke. Naučite decu na šta treba da troše njihov novac i kako da odrede prioritete. Napravite vašem detetu kasicu i neka u nju odvaja novac. Što više bude skupljalo to će biti motivisanije za štednju i pametno investiranje.

Poštuj prirodu

Priroda je naš dom i kao takva je prelepa i zaslužuje da je sačuvamo. Objasnite mu da bacanje smeća okolo i gaženje i čupanje trave može mnogo da utiče na lepotu prirode. Ohrabrite ga da vam pomaže u sređivanju dvorišta i biljaka, reciklaži i ponašanju u prirodi.

Pokaži empatiju

Saosećajnost i empatija klincima nije nepoznata, ali u kasnijim godinama neka deca je zanemaruju. Naučite dete empatiji tako što ćete mu ukazati na to da treba da se stavi na nečije mesto i da zamilsi sebe u koži tog nekog drugog.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    28. oktobar 2017 | 19:42

    Nauciti dete da voli svoje bliznje da bi bilo srecno u zivotu. Ako u decu usadimo zlo prema nekome stradacemo i mi i deca kad tad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA