MAME I TATE, DOBRO SLUŠAJTE: Deca su objasnila šta tačno žele od svojih roditelja

Da li ste u njihovim očima dobar roditelj?

  • 1

Dok bi roditelji satima mogli da vode raspravu o tome šta žele od svoje dece, kako žele da ih vaspitavaju i šta od njih očekuju u odrasloj dobi, malo je koji roditelj spreman da na isti način raspravlja o sebi i o tome kakav bi roditelji trebalo da bude.

5 stvari o kojima ne smete da pričate pred ćerkom jer će joj uništiti samopouzdanje i misliće da je ružna

Otkrila je da joj je majčino mleko promenilo boju kada se beba razbolela - a onda je čula razlog i ostala u šoku

Zato su se naučnici dosetili da o tome direktno pitaju decu koja su dala najbolje odgovore kakve oni roditelje žele i šta od njih potajno očekuju.

Oni su pitali 100.000 dečaka i devojčica, a mi vam nudimo njihove najvrednije odgovore:

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

1. Deca žele roditelje koji se neće svađati i vikati pred njima. Postoji bolji način, zove se međusobna komunikacija kojom se problemi, pogotovo pred decom, mogu rešiti na tiši i razumniji način. Deca će tako naučiti da svoje stavove argumentuju činjenicama, a ne vikom.

2. Oni žele da njihovi roditelji svakoga tretiraju isto jer mlađe dete želi podjednaku količinu ljubavi i pažnje kao i starije, i obrnuto. Iako roditelji znaju da deca nisu ista, tu razliku ne bi smeli toliko da pokazuju.

3. Ne vole kad roditelji lažu, a njima govore da to ne smeju da rade. Primerica radi, kada mama ne želi da se javi svekrvi na telefon pa kaže "reci da me nema". Iako takve laži nemaju veze s detetom, dete ih čuje i iz tog primera uči, ali je i dalje zbunjeno dodatnim roditeljskim lekcijama o potrebi da se uvek govori samo istina.

4. Oni ne žele da njihovi roditelji pokazuju netrpeljivost prema nekome. Negativni komentari na račun bilo koga, pa čak i kada uopšte nemaju veze s detetom, u njima će stvoriti osećaj teskobe i vremenom će poprimiti sličan negativan stav o ljudima koji su drugačiji od njih, a to ih neće činiti srećnima.

Foto: Profimedia, Alamy

5. Jako žele da njihovi roditelji imaju veliko društvo i često primaju goste u svojoj kući, čak i ako to nisu isključivo "mali" gosti.

6. Žele da roditelji uvek imaju vremena da im odgovore na sva njihova pitanja. Deca nisu samo znatiželjna, ona će još dugo godina biti u fazi učenja i zato žele da saznaju sve odgovore onda kada su ih i uputili. Ne sutra, prekosutra ili naredne godine već sada.

7. Žele da roditelji više obraćaju pažnju na ono što su učinili dobro, a ne loše. Deca znaju kada su, i u kolikoj meri pogrešila, međutim, isto tako znaju da su tokom dana učinili i puno toga dobrog pa su frustrirana kad roditelji to ne primete. Zato se uvek radije fokusirajte na dobre stvari koje će im pomoći da zanemare i ponavljaju one loše.

8. Iako roditelji često misle da bi deca rado izbegla svaku kaznu i disciplinu, ona zapravo žele da su roditelji čvršće ruke. Tako se osećaju sigurnije jer znaju da roditelji zaista obraćaju pažnju, ali ipak ne vole kad su "na tapetu" u javnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA