5 razloga zbog kojih bajke mogu da upropaste život detetu i daju mu potpuno pogrešnu predstavu sveta

Bajke se pričaju deci decenijama i one su inspiracija za mnoge odluke koje deca kasnije donose, a često su pune stereotipa i predrasuda

  • 9

Bajke su često meta kritika koje ukazuju na to da su neke, poput “Lepotica i zver” ili “Pepeljuga”, velika šteta ideologijama kroz mizogine likove kojima obiluju, da degradiraju žene i da su rasističke.

Mala Sirena ponovo obojena: Godinama je farbaju iz različitih razloga, nekada i dramatičnih, čak su joj krali i delove tela (VIDEO)

Mnogi upozoravaju roditelje da čitaju svojoj deci bajke sa velikim oprezom, a ovo su neki od stereotipa koji oni tom prilikom moraju da izbegavaju.

Žene su bespomoćne i samo muškarac može da ih spasi

A post shared by ✨✨Disney✨✨ (@love.disney.princesses) on

Šta Snežana, Uspavana lepotica i Pepeljuga imaju zajedničko? Pored porcelanskog tena i sjajne kose, svaku od njih je šarmantni princ spasao velike životne opasnosti. Tako se naglašava njihova muškost i egoistična potraga žena za pravom ljubavi.

Brak je neizbežna nagrada na kraju

Živimo u kulturi u kojoj se ljudi kasno zaljubljuju i veliki je broj onih koji se odlučuju da se nikada ne venčavaju, pa nam deluje tako srednjevekovno “živeli su srećno do kraja života”. U bajkama poput “Pepeljuga” i “Mala sirena” sklapanje braka je cilj i on se slavi na kraju bajke.

Nedostaje rasne, fičke i seksualne različitosti

A post shared by 👑Disney Princess world👑 (@disney.princess.world) on

Opšteprihvaćeno je da su sve Diznijeve princeze prelepe, mršave i često bele puti. Postoji par izuzetaka, kao što je Mulan, Pokahontas i princeza Jasmin, ali bledolike princeze dominiraju. Za decu ovako striktna pravila koja se odnose na izgled mogu da bud kontraproduktivna. Retko gde se pojavi puniji lik u bajci, a skoro svi su uvek heteroseksualni.

Ženski likovi su vezani za kuću i kućne poslove

A post shared by ✨✨Disney✨✨ (@love.disney.princesses) on

Veliki broj junakinja je vezan za kućne poslove, poput Snežane i Pepeljuge. One su dužne da služe zloj maćehi i sestrama, ili patuljcima u čijoj kući žive.

Ili su prikazane kao maćehe, zle sestre i veštice

Skoro svi zločinci u bajkama su žene: Pepeljugina zla maćeha, njene ružne sestre, zla veštica Ursula i mnoge druge.

Roditelji moraju da obrate dosta pažnje na to koje bajke čitaju deci i da se potrude da im razreše sve nedoumice u vezi njih. Devojčice jesu male i nežne princeze, ali moraju da znaju da se bore za sebe. Dečaci treba da budu hrabri spremni za borbu, ali ne treba da budu siledžije i da se upuštaju u sukobe tek tako.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    22. novembar 2017 | 18:10

    Poanta bajke i je ta da je to ipak samo bajka. Onda neka takva i ostane. Prikladna za malu djecu. Jer budu shvatili svu surovost života dok odrastu,zato neka uživaju u izmišljenom i bajnom svijetu dok su maleni...

  • markokg

    22. novembar 2017 | 20:00

    ja ih i dan danas gledam

  • Kolex

    23. novembar 2017 | 10:02

    A šta ste vi pametnjakovići gledali kad ste bili mali? I da li ste sad tako devijantni zbog tih bajki? Ako jeste, sve vam verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA