≫ 

4 najveće greške koje sam napravila pre nego što je moje dete napunilo 5 godina

Ova majka je rešila da sa svetom podeli svoje greške, kako ih ostali roditelji ne bi pravili

  • 0

Roditeljstvo ima svoje uspone i padove, pogotovo ako vam je prvi put. Iako želite da svom detetu priuštite sve i da od njega napravite pravu malu mazu, budite oprezni sa stvarima koje radite. Dobar deo vašeg preterivanja može učiniti vaše dete nesposobnim za samostalan život kad odraste.

Aleksandra odmah može da otkrije da li je jagoda prskana pesticidom ili ne - njeno telo je upozorava na bolan način

Tu grešku je napravila i Jan Mei, a ovo je njena priča:

- Kada je moj sin napunio pet godina ove godine, moj muž i ja smo se kucnuli čašama i nazdravili jedno drugom. Sina smo morali da podmitimo desertom da uzme jedan zalogaj brokolija, a kao i za svaki rođendan obasuli smo ga novim igračkama. Imati srećnog, zdravog i dobrog petogodišnjaka može da nadmaši sve naše pogrešne korake.

Svetske zvezde ga mrze, ali ga obični ljudi obožavaju: Ima preko 660.000 pratilaca, imitira poznate, a ne zna se koja fotka je od koje bolja

Iako svaki roditelj stremi tome da bude najbolji što može, postoje trenutci kada se osvrnemo i pomislimo: "Trebalo je to učiniti drugačije." Ovo su 4 najveće greške koje smo napravili pre nego što je naše dete napunilo pet godina. - piše Mei.

1. Verovala sam da je majčino mleko nezamenjivo

Prema američkoj asocijaciji za trudnoću, majčino mleko ima brojne pogodnosti za bebu.

- Mislila sam da sam napravila dobar izbor što svom detetu nisam davala formulu (mleko u prahu) i vodu. Ali, činjenica je bila da moje mleko posle nekog vremena više nije bilo kvalitetno i da mi je dete bilo gladno. Jednom prilikom smo ga odveli na kontrolu kod lekara, a on nas je iznenadio rekavši nam: "On je previše gladan". Pedijatar nam je ponudio flašice pripremljene formule i tek tada sam shvatila da izbegavanje druge hrane nije uvek najbolji izbor. - piše Mei.

Foto: Pixabay.com / Mleko u prahu može da bude dobar izbor za bebu

2. Pretpostavila sam da će privikavanje na nošu biti lako

- Moja majka je uvek pričala o tradicionalnoj kineskoj metodi  gde roditelji koriste zvižduk kako bi naučili svoje bebe da idu u toalet na komandu. Umesto toga, izabrala sam metod američke pedagogije za pedijatriju, gde čekate da dete bude spremno da korsiti nošu. Prirodan pristup mi nije upalio, a ja nisam bila mentalno spremna da vidim koliko je taj proces pogrešan. Na kraju sam bila zabrinuta da će moj sin i dalje biti u pelenama kada krene školu. Konačno, nekoliko dana nakon što je napunio tri i po godine, sam je shvatio celu stvar! - piše Mei.

3. Mislila sam da mogu da očistim "umetnička dela" mog sina kad god poželim

- Nemojte me pogrešno shvatiti, stalo mi je do kreativnosti mog sina. Govorim o njegovim idejama i radovima koje donosi kući. U isto vreme, njegova umetnost nam je zauzela celu kuću. Svuda su boje i nalepnice, a mnogo toga se uopšte ne može očistiti, nešto od toga moram da bacim. Jednog dana, moj sin je primetio svoj crtež (teško dešifrovanog) sladoleda u smeću, i mnogo se rastužio. Stideo se svog crteža i odbijao da i dalje crta. - piše Mei.

Foto: Pixabay.com / Roditelji treba da podstiču kreativnost svog deteta

4. Nisam ga naučila da je u redu gubiti

Moj sin je rođen i prvih 20 meseci je živeo u srcu Silikonske doline, gde su preduzetnici nosili neuspeh kao odlikovanje. Ipak, nisam uspela da naučim sina da prihvati poraz. Popuštala sam mu u društvenim igrama i dopuštala mu da vara, praveći se da ne vidim. Potrebno je uložiti mnogo vremena i napora da naučite dete da prihvati svoj poraz, jer će mu to biti od velikog značaja u odrasloj dobi. Ja sam to shvatila prekasno i jako mi je teško da ga to naučim sada. - kaže Mei.

VIDEO: Roditelji u Americi utvrđuju pol deteta uz pomoć aligatora

 

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA