≫ 

10 stvari koje svaki novopečeni roditelj mora da zna da radi

Novi roditelji najčešće prolaze kroz težak i turbulentan period kada uče kako da se brinu o bebi, što uključuje probleme kao što su odsustvo sna, oblačenje i kupanje bebe, i hranjenje

  • 1

Koliko god da novorođenče donosi radosti, donosi i veliku odgovornost. Novi roditelji najčešće prolaze kroz težak i turbulentan period kada uče kako da se brinu o bebi, što uključuje probleme kao što su odsustvo sna, oblačenje i kupanje bebe, i hranjenje. Budite spremni za drastične promene u svom načinu života i zapamtite da već prvi, mali korak vašeg deteta čini sve te borbe jako vrednim.

7 prirodnih načina da ubijete bakterije u ustima i da se rešite lošeg zadaha

10 bejbi veština koje svaki novopečeni roditelj mora dobro da izuči

1. Kako držati bebu?

Većina novopečenih roditelja ne zna kako se drže bebe, uvek postoji taj strah da ne držite svoju bebu pravilno i da ćete je povrediti. Držanje novorođenčeta je najdelikatnije kada ga prvi put uzmete u ruke, ali je jedino važno da mu držite ruku ispod glave. Pošto beba, fizočki, ne može sama drži glavu, vaš zadatak je da se uverite da je njena glava (i telo) u pravilnom položaju. Stavite joj jednu ruku ispod glave, a drugu držite ispod kukova.

10 razloga zbog kojih svako voli svog tatu (FOTO) (GIF)

Morate takođe biti oprezni sa mekim tačkama na glavi novorođenčeta. Dodirivanje tih tačaka treba izbegavati koliko god da je to moguće. Da biste pružili maksimalnu zaštitu svom detetu i učinili da se ono oseća sigurno, uvek ga držite blizu grudi.

Foto: Pixabay.com / Dodirivanje tačaka na glavi treba izbegavati koliko god da je to moguće

2. Kako majke treba da se brinu o sebi u prvih 30 dana? 

Prvih trideset dana su najvažniji. Onako kako se vi osećate, tako se oseća i vaša beba. Ona upoznaje neki sasvim novi svet. U tom trenutku, važno je da majka dobro pazi na sebe kako bi mogla da se brine o detetu na najbolji mogući način. Savetuje se da nove mame dobro jedu, pogotovo ako doje. Spavanje je još jedna velika stvar sa kojom se suočavaju nove majke. Obično se savetuje da spavaju onda kada i njihovo dete spava. Ovo će obezbediti dovoljno spavanja.

Foto: Pixabay.com / Savetuje se da nove mame dobro jedu, pogotovo ako doje

3. Kako oblačiti bebu?

Udobna odeća je ključna za mirno i odmorno dete. Mnogi roditelji imaju velike muke jer ne znaju u kakvu odeću da oblače svoje bebe, zato bi najbolje bilo da se posavetuju sa pedijatrom. Kada okupate i obučete bebu, stavite je blizu svojih grudi. Budući da se beba tako oseća projatnije, brže će zaspati.

Foto: Pixabay.com / Udobna odeća je ključna za mirno i odmorno dete

4. Kako dojiti bebu?

Dojenje je veoma važno, naročito u prvih nekoliko dana. To može biti prepreka za majku, a ponekad i za bebu. Pošto je mleko jedini izvor hrane za novorođenče u prvim danima života, važno je da se raspitate o tehnikama dok ne naučite kako da dojite. Koliko god to zvučalo jednostavno, ponekad može biti komplikovano. Nove majke se mogu suočiti sa puno problema, kao što su nizak nivo mleka i infekcije dojke.

Foto: Pixabay.com / Nove majke se mogu suočiti sa puno problema tokom dojenja, kao što su nizak nivo mleka i infekcije dojke

5. Kako naterati bebu da podrigne?

Podrigivanje je od suštinskog značaja da se beba oseća prijatno i da bi disala normalno, naročito u prvih nekoliko meseci. Beba koja se lepo oseća će dobro jesti i dobro spavati. Kada hoćete da beba podrigne, držite je na grudima tako da njena brada bude oslonjena na vaše rame. Ne zaboravite da joj pridržavate glavu i ramena. Potom je nežno trljajte ili tapkajte preko leđa dok ne podrigne.

Foto: Pixabay.com / Kada hoćete da beba podrigne, držite je na grudima

6. Kako masirati bebu?

Masaža se radi na novorođenčadima kako bi njihove kosti i mišići postali jači. Prvo pravilo je da to ne činite pre ili posle hranjenja. Da biste uspešno uspavali bebu masažom, pratite ove korake: postavite bebu na peškir ili neku udobnu površinu, na primer na krevet, i počnite da je masirate sa bebi uljem. Počnite sa nogama, prebacite se na ruke, zatim grudi, i konačno na bebina leđa. Masaža ne samo da smiruje, već i jača bebu. Dodatni bonus je veza koja se stvara između bebe i roditelja tokom ovih  masaža.

Foto: Pixabay.com / Masaža ne samo da smiruje, već i jača bebu

7. Kako se kupa beba?

Uvek postoji neki nivo straha kada se radi o kupanju novorođenčeta. Važno je napomenuti da novorođenčad zahteva kupanje sunđerom tokom prve nedelje svog života. Predlaže se čekanje sa pravim kupanjem, sve dok se pupčana vrpica ne osuši i sama otpadne. Uvek proverite temperaturu vode pre nego što počnete da kupate bebu i nikada je ne ostavljajte u vodi bez nadzora.

Foto: Pixabay.com / Novorođenčad zahteva kupanje sunđerom tokom prve nedelje svog života

8. Kako uspavati bebu?

Prvih nekoliko dana su jako teškki kada se radi o uspavljivanju. Roditelji se uglavnom trude da bebu uspavaju u mraku kako bi ona lakše zaspala, ali trebalo bi da tokom dana prostorija bude blago osvetljena, a da tokom noći ima tek tračak svetlosti. To će pomoći bebi da razume razliku između dana i noći.

Foto: Pixabay.com / Roditelji se uglavnom trude da bebu uspavaju u mraku kako bi ona lakše zaspala

9. Kako menjati pelene?

Menjanje pelena nije raketna nauka, ali baš tako može izgledati u početku. Roditelji su uglavnom plaše ovog zadatka u početku. Prva i najvažnija stvar koju treba imati u vidu je da bebi ispravno menjate pelene dok se pupčana vrpica ne osuši i ne otpadne. Nikada ne pričvršćujte pelenu preko pupčane vrpce, pelena treba da ide ispod nje. Ne bi trebalo da bude dodatnog pritiska na to područje. Najvažnija stvar je da bebi redovno menjate pelene kako biste izbegli bilo kakvu infekciju. Izbegavajte i dečje sapune sa jakim mirisima.

Foto: Pixabay.com / Nikada ne pričvršćujte pelenu preko pupčane vrpce

10. Kako se povezati sa bebom?

Nežan dodir kože na kožu je sve što je potrebno da se povežete sa svojom bebom i ova navika bi trebalo da počne čim se beba rodi. Još jedna važna stvar je da gledate bebu u oči dok razgovarate sa njom. Možda izgleda malo čudno što razgovarate sa malom bebom koja možda i ne razume ono što joj govorite, ali stvarno deluje. Bebino vidno polje nije veliko (samo 30 cm), zato joj se približite, nasmešite i pričajte.

Foto: Pixabay.com / Nežan dodir kože na kožu je sve što je potrebno da se povežete sa svojom bebom

VIDEO: Grgotanje! Metoda za uspavljivanje beba

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Julija

    19. jun 2018 | 20:28

    I da zavrsi med.fakultet i specijalizira pedijatriju, jer ovo lekara sto imamo, trebace nam toliko znanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA