≫ 

Prvi zubi znaju da budu prava noćna mora - evo kako da olakšate bol vašem detetu

Roditeljima je jako teško kada dete nešto boli, a oni ne mogu da mu pomognu

  • 0

Ako imate mališana u kući onda sigurno znate kako je to kada vidite da vaše dete nešto boli, a vi niste u mogućnosti da mu pomognete zbog čega se osećate kao da ste loš roditelj. Jedan od prvih problema sa kojima se susrećete je rast zuba.

Evo zašto je zdravije da vašem detetu date sladoled, a ne neki drugi slatkiš

Rast zuba je verovatno najneprijatnije doba u životu vašeg mališana kada se dete oseća loše i trpi bolove zbog rasta zuba. Doktor Džim Nikmen, predsednik Američke akademije dečijih zubara, objasnio je koliko frustrirajuće to može da bude za novopečene roditelje.

Zubići mogu da budu veliki problem za mališane i roditelje. Foto: Pixabay.com

Oko šestog meseca pojavljuju se prvi zubići. Obično prvo izrastu donje jedinice, a neretko su roditelji veoma zbunjeni kada detetu sve do prvog rođendana još nisu izrasli prvi zubi. To nije zabrinjavajuće jer kod neke dece zubi kasnije počnu da rastu, a kod dečaka generalno sporije rastu nego kod devojčica.

Od 13. do 19. meseca beba se smeje i pokazuje bele zubiće u obe vilice, a do 23. meseca tu su i zubi sastrane. Od 23. do 33. meseca pojavljuju se i drugi kutnajci, a lako možete da ih identifikujete jer su krupniji od ostalih. Rast zuba je jako bolan za mališane, pa svaki roditelj želi da mu olakša što više može.

- Kako biste olakšali bolove vašem detetu, dajte mu neku čvrstu gumu za žvakanje, ali izbegavajte prstenove ispunjene tečnošću ili neke druge plastične predmete koji mogu da se polome. Masiranje desni hladnom i vlažnom krpom može da bude od velike pomoći, objasnio je lekar.

Pranje zuba može da bude teško kada su u pitanju bebe. Foto: Pixabay.com

Ukoliko želite da ublažite bol vaše bebe, uzmite u obzir i lekove i druge tretmane. Postoje sredstva koja su namenjena za masažu desni kako bi se bol ublažio, a tu su i dečiji acetaminofen i ibuprofen, ali se kod ovih lekova morate obavezno konsultovati sa pedijatrom. Čak od najranijih dana, važno je da se pravilno starate o higijeni zuba i usta vašeg deteta.

- Roditelji treba da počnu da čiste zube svoje dece čim se oni pojave u vilici. Kod mališana je bolje da koristite pamučnu krpu koju ćete staviti preko prsta i tako očistiti desni i zubiće, pre nego četkicom za zube, objasnio je doktor Nik.

Vodite računa o tome kako tečnost i hrana koju dajete vašoj bebi utiče na njene zube. Izbegavajte da dajete detetu bilo šta sem vode pred spavanje. Dojenje, flašica mleka ili soka pred spavanje je loša ideja. Bilo kakva hrana koja bi ostala u ustima vašeg deteta mogla bi da dovede do razmnožavanja bakterija i pojave karijesa.

Na vreme stvorite deci navike da peru zube. Foto-ilustracija: Profimedia

Obavezno potražite pomoć profesionalca ako primetite da se kod bebe javlja karijes i kako biste se posavetovali oko adekvatne zaštite zuba i desni. Možda vam se čini da je rano, ali što pre počnete sa negom zuba, to će vaše dete imati manje problema sa zubima kada odraste.

VIDEO: On ne zna da puzi i to mu mnogo smeta

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA