≫ 

Što više to bolje: Evo koliko dece izaziva najveći stres kod roditelja

Ne iznenađuje činjenica da je biti roditelj veoma stresan posao

  • 4

Ono što je iznenađujuće jeste to što su pod najvećim stresom roditelji koji imaju troje dece, čak i više nego oni koji imaju mnogo više dece.

Iznenađuje činjenica da su oni pod većim stresom nego roditelji sa više dece, jer je istraživanje pokazalo da su roditelji koji imaju četvoro dece pod manjim stresom. Razlog za to je što se roditelji četvoro ili petoro dece ne fokusiraju toliko da sve bude perfektno i da budu savršeni roditelji. Dolazak četvrtog deteta na svet je momenat kada roditelji shvataju da nemaju ni vremena ni živaca da se posvete svakom detalju i dovedu ga do perfekcije za svako dete ponaosob. Umesto toga, oni postaju opušteniji.

Roditelji koji imaju troje dece pod većim su stresom od ostalih. Foto: Tanjug/AP

Za većinu roditelja, ograničeno vreme koje oni imaju za potrebe njihove dece je najveći stres za njih. Ovo je problem u 60 odsto slučajeva ispitanih roditelja. Roditelji troje dece trude se da podele svoje vreme i nekako još uvek nisu spremni da se pomire sa tim da ne treba sve da bude savršeno i da se opuste.

Frustracija koju tako doživljavaju izaziva im još veći stres i tako se oni vrte stalno u krug. 72 odsto roditelja izjavilo je da im stres izaziva još više stresa. Oni misle da kada bi bili bolji roditelji bili bi opušteniji, pa je za njih stres pokazatelj da nešto rade pogrešno i onda dolazi do još većeg stresa što je zapravo jedan začarani krug.

Nisu samo roditelji troje dece pod velikim stresom. Tu su i roditelji koji imaju ćerke koji su pod većim stresom nego roditelji dečaka. To ne znači da su devojčice komplikovanije od dečaka, već da je zbog nekih društvenih faktora odgajanje devojčica teže nego odgajanje dečaka. Devojčice imaju veća očekivanja što se tiče ponašanja, kao i izgleda od dečaka koji pored roditelja vrše pritisak na njih.

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrea

    9. novembar 2018 | 13:16

    Imam tri curice!!! Znaci, donja sam, stres na stres 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA