≫ 

Danas su deca gora nego ikad: Samo zbog ovoga su sebična, tvrdoglava i asocijalna

Izgleda da danas svako ima neku primedbu na mlade

  • 2

Mnogi misle da deca mnogo uzimaju sebi za pravo ovih dana i da im roditelji ne prenose dovoljno dobrih vrednosti i etiku.

Zapravo, ima malo istine u svemu ovome. Poslednjih godina bilo je dosta rasprava o tome kako deca funkcionišu u društvu, kada je u pitanju obrazovanje ali i emocije. Krivac za sve disfunkcije možda se krije upravo u ljudskom umu. Mozak se prilagođava svemu što može da nauči u sredini u kojoj se nalazi. Ako ne treniramo mozak na pravi način, on može da postane slab i manje efikasan. Ovo su samo neke od grešaka zašto danas mnogo toga zameramo deci.

Dobijaju sve što požele

Ništa im danas ne fali, zato su neposlušna? Foto: Pixabay.com

Dete je damo dete. Ono ne može da izađe samo iz kuće, ode u prodavnicu i kupi iPhone. Jedini način da oni dobiju nove igračke jeste da im njihovi roditelji kupe i donesu igračke kući. Danas mnogi roditelji žele da njihova deca budu srećna, a to može da dovede kasnije do problema. Deca moraju da nauče da čekaju kada nešto žele, jer ovako roditelji treniraju dečiji mozak da odmah dobiju ono što žele.

Imaju malo socijalnih interakcija

Stalno smo zauzeti i kada dođemo kući ima dosta kućnih poslova koje treba obaviti, a čeka nas i spremanje večere. Ranije su se deca igrala napolju sa drugarima kada bi im bilo dosadno. Sada, deca satima bulje u ekrane. Bez konstruktivnog vremena za druženje i kontakt sa drugom decom, deca postaju nesposobna i unazađena za razvoj socijalnih kontakata. To je krivica roditelja jer umesto da decu podstiču na igru i druženje, oni im daju u ruke telefone i tablete da se sa njima igraju.

Uvek se zabavljaju

Iako zvuči zanimljivo, stalna zabava može da bude veliki problem. Kada deca ne provode nimalo vremena dosađujući se, ona ne uče kako da se zabavljaju. Ona nemaju priliku da nauče važne stvari kao što su kako da srede svoju sobu i obavljaju druge kućne poslove. Roditelji žele da njihova deca budu srećna p aim konstantno obezbeđuju sve što žele za zabavu.

Imaju previše tehnologije oko sebe

Aparati su zamenili dadilje. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Ima koristi od upotrebe tehnologije. Neke igrice uče decu korisnim veštinama, ali nažalost roditelji imaju tendencije da koriste tehnologiju kao dadilje. Konstantan pristup tehnologiji utiče na pažnju dece i njihov nervni sistem. Njihovi mozgovi navikavaju se da konstantno budu stimulisani video igricama, pa im je zbog toga veoma teško da s eusmere na učenje.

Deca imaju previše moći

Ukoliko ste ikada seli pored nekog deteta u restoranu, znate koliko je teško biti tu u miru. Umesto da mirno i strpljivo sedi i priča sa roditeljima, detetu je u rukama iPhone ili bojanka. Kada stigne hrana, roditelji mu dozvoljavaju da ne jede povrće niti hranu koja j eza odrasle. Roditelji previše često dozvoljavaju deci da sama biraju hranu koju će jesti  išta će da rade. Ne žele da nateraju decu da rade nešto što oni žele, već će naprotiv oni raditi ono što deca žele.

Počnite da trenirate njihov mozak

Na svu sreću, možete da sprečite da vaše dete izraste u samoživu i usamljenu osobu. Deci su potrebne granice kako bi postale zrele osobe, pa se nemojte plašiti da im nametnete neka pravila.

Radite stvari koje su dobre za njih, a ne ono što ona žele pa će vam u budućnosti deca biti zahvalna. Imajte raspored spavanja kao i obroka koja se moraju pridržavati. Spavanje je veoma važno pa se postarajte da dete bude u krevetu u neko normalno vreme. Motivišite ga da što više izlazi i druži se.

VIDEO: Otac neposlušnu ćerku vukao po aerodromu:

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N,m

    19. januar 2019 | 09:36

    Sve je tacno napisano!

  • JA

    19. januar 2019 | 13:28

    Uglavnom je tacno. Greska roditelja je sto se ne bave decom,da pricaju,da se igraju sto vise. Ne oni gledaju da sto vise zarade i materijalnim stvarima misle da im tako nadoknadjuju ljubav. Tako samo cine kontraefekat. Ne moze i karijera i pravilno usmereno dete. To je laz kada neko kaze da moze. Ja sam izmedju karijere i usmeravanja deteta izabrala dete i nisam pogresila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA