Doktor odgovara: Da li će beba biti zdravija ako ne jede meso?

Koliko će tek da budu popularne bebe vegetarijanci?

  • 3

Mnogi ljudi ne daju meso bebama iz kulturološki razloga ili zbog problema sa alergijom. Ali da li je pametno praviti od novorođenčeta vegetarijanca i koliko to može da utiče na zdravlje vaše bebe?

Kako god odlučite da hranite svoju bebu, obavezni ste da ne ugrozite njeno zdravlje.

- Ukoliko majka odluči da njeno dete treba da bude na vegetarijanskoj ishrani, onda mora da povede računa o dojenju. Mleko je glavna hrana za novorođenče i sve što date detetu u prvih godinu dana od namirnica je samo radi isprobavanja ukusa - kaže dr Eli Kanon.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pored dojenja, bebu vegetarijanca je neophodno hraniti namirnicama koje mogu da nadoknade energiju, ali i dodavati esencijalne masti, koje će unaprediti njen razvoj.

- Beba posle šetog meseca treba da unese dva obroka puna proteina, a to imate i u mahunarkama, leblebiji i pireu od humusa - dodaje dr Kanon.

Bebi je potrebna i energija, a stoga i kalorije. Sve je to omogućeno korišćenjem integralnih žitarica, samo je važno povećati količinu njihovog unosa.

Foto: Profimedia

Mnogi vitamini i minerali koje sadrži meso, nalaze se i u žitaricama i povrću. Na primer, tamno zeleno lisnato povrće poput spanaća ima dovoljno gvožđa u sebi, pa nije potrebno u obroke uključivati mesne produkte.

Kravlje mleko sadrži kalcijum, ačli ako ste vegetarijanac i svoje dete držite na toj dijeti, onda ćete izbegavati ovu namirnicu. Kalcijum možete nadoknaditi, takođe, korišćenjem lisnatog zelenog povrća. Međutim, koncentracija kalcijuma u njemu je manja, pa se gotovo svakodnevno mora naći u ručku. Na taj način će se kosti vašeg deteta jednako dobro razvijati kao i kosti onog što se hrani mesom.

Vitamin B12 je potrebno nadoknađivati korišćenjem suplemenata da bi se omogućio pravilan rast deteta. Mada stručnjaci preporučuju da se bebi između šet meseci i godinu dana dodatno daju i vitamini A, C i D.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljbuca

    18. decembar 2018 | 13:14

    Humus je bas zastupljen kod nas u ishrani beba.To nam je u genima inace.

  • Ja

    16. januar 2019 | 15:03

    Gvožđe iz spanaća i gvožđe iz mesa nisu za poređenje. Tačka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA