≫ 

Majke koje doje svoju decu za sebe čine 2 neverovatne stvari

Najbolje što majke mogu da urade za svoje bebe jeste da ih u prvimmesecima života doje

  • 1

Najsigurnija i najzdravija hrana za bebu je majčino mleko jer se lako vari i ima sve što bebi treba za razvoj u prvih šest meseci života.

Bebe koje doje imaju bolji mentalni razvoj i emocionalnu sigurnost i bolju razvijenost vilice i zuba, kao i jači imunološki sistem. Mleko sadrži sve vitamine i hranjive stvari koje vaša beba treba u prvih nekoliko meseci života.

Foto: Profimedia

Prvih nekoliko dana posle rođenja grudi proizvode kolostrum, što je u stvari idealno prvo mleko. To je gusto žućkasto mleko koje se izlučuje u malim količinama, ali dovoljno da zadovolji potrebe vaše bebe. Probavni trakt bebe se razvija i priprema za probavu majčinog mleka upravo uz kolostrum.

Bebi nakon određenog perioda treba više mleka te vaše grudi reaguju tako što stvaraju više mleka. Stručnjaci preporučuju isključivo dojenje prvih šest meseci bebinog života. Ukoliko dojenje dopunite formulom, vaše grudi će proizvoditi manje mleka.

Foto-ilustracija: Profimedia

Prednosti dojenja su brojne. Ono pomaže ženama da se oporave od porođaja, da se brže vrate na normalnu težinu, imaju jače kosti i grade jaču emocionalnu vezu s bebom. Majčino mleko je uvek spremno i uvek je na idealnoj temperaturi, što je odlično kada ste umorni.

Dojenje je veština koja se uči i zahteva strpljenje i vežbu, a za neke mame ovaj proces može biti težak i frustrirajući. Ipak, vremenom postaje lakše, a majke koje doje se smatraju posebnim, jer mogu da proizvedu hranu koja je jedinstvena za njihovu bebu.

VIDEO: Od sada će i očevi moći da doje bebe

(Telegrafa.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Praksa

    3. januar 2019 | 22:45

    Od potpuno prirodne stvari se pravi nauka ili je neko otkrio rupu na saksiji pa hoce jos to i da unovci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA