Psiholozi upozoravaju: Pametni telefoni uništavaju živote vaše dece!

Iako većina nas misli da su nam pametni telefonu olakšali život, stručnjaci se baš i ne slažu sa time

  • 1

Pametni telefoni učinili su nam život bezbednijim, a roditelji mogu da stupe u kontakt sa decom u svakom trenutku i bez obzira na to gde su u bilo koje doba dana ili noći.

Iako ovo nije jedina funkcija pametnih telefona, oni su postali veoma važan deo života naše dece. Prema novim izveštajima, deca dnevno provedu 6,5 sati ispred ekrana, a trećina ispitanika odgovorila je da ne mogu da zamisle život bez svojih mobilnih uređaja, pa mnogi stručnjaci upozoravaju na neželjena dejstva ovakvog ponašanja.

Ovo su samo neki od najopsnijih problema do kojih prekomerna upotreba pametnih telefona može da dovede.

Uništava vezu između deteta i roditelja

Pametni uređaji nimalo nam ne čine život boljim. Foto: Pixabay.com

Veza između roditelja i deteta je veoma važna, a ovakvi telefoni mogu da naruše takav odnos jer deca umesto da komuniciraju sa roditeljima stalno gledaju u telefon.

Dovode do desenzacije

Pametni telefoni su prozor u svet, a svakodnevno ih koristimo za naš lični život, posao i vezu. Mračna strana ovoga je nasilje, sajber nasilje, i druge neprijatne stvari. Deca koja su izložena ovakvom sadržaju vide takvo ponašanje kao normalno.

Može da izmeni proces odrastanja

Mislili ste da je lepo odrasti što pre? Kod novih generacija ne postoji veliko interesovanje za odrastanjem. Nova istraživanja pokazuju da tinejdžeri dana usporeno konzumiraju aktivnosti poput dejtova, seksa, posla i plate.

Ometa društveno povezivanje

Tinejdžeri danas sve manje izlaze iz kuće i traže neku socijalnu interakciju. Njima ona nije potrebna jer su im svi prijatelji na samo klik od njih. Pametni telefoni učinili su da danas tinejdžeri sklapaju prijateljstva mnogo lakše i brže i zato imaju socijalnih poteškloća kada se nađu licem u lice sa stvarnim ljudima.

Uzrokuju depresiju i anksioznost

Sve više tinejdžera je depresivno. Printskrin: Youtube/Kat Napiorkowska

Britansko društvo psihologa potvrdilo je da anksioznost, depresiju i druge mentalne probleme može da uzrokuje upotreba telefona. Deca su konstantno pod pritiskom da budu uvek dostupna i da uvek odgovaraju, a previše su emotivno uključena u online deo njihovog života.

Utiče na kvalitet sna

Postoji veoma jasna i jaka veza između vremena provedenog ispred ekrana i nedovoljno sna koji deca imaju, a zbog svega toga trpi njihovo zdravlje i ponašanje.

Utiče na pojavu gojaznosti kod dece

Upotreba pametnih telefona dovodi do pojave gojaznosti jer deca koja koriste previše telefon nemaju vremena za druge aktivnosti. Dodatno, povećana upotreba pametnih telefona je povezana sa ispijanjem najmanje jednog napitka bogatog šećerom dnevno.

Izaziva poremećaje u ponašanju

Prekomerna upotreba telefona dovodi do simptoma smanjene pažnje i hiperaktivnog poremećaja. To vodi do problema manjka emocionalne i socijalne povezanosti sa roditeljima, prijateljima i drugim ljudima.

Deca postaju nesrećna

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, tinejdžeri koji su rekli da provode dosta vremena uz telefon izjavili us da su nesrećni. To j edokaz da online povezanost ne može da zameni stvarnu konekciju sa ljudima i emocije koje dobijamo od porodice i prijatelja.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    2. februar 2019 | 22:58

    A gde vam je štetno zračenje telefona dragi stručnjaci .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA