≫ 

Šakira otkriva tajnu dobrog roditeljstva: 17 izazova sa kojima se sreće svaki dan

Njeni sinovi su srećna deca zahvaljujući ovakvom tretmanu

  • 4

Šakira i njen suprug, fudbaler Barselone - Pike, imaju dva sina. Bez obzira što su javne ličnosti, oni se trude da žive kao normalna porodica. Sve to postižu zahvaljujući ovim pravilima.

Šakira je priznavala, od kako je prvi put postala majka 2013. godine, da je roditeljstvo najteži posao koji postoji.

Ona kaže da se svaki dan susreće sa novim izazovima, a evo kako ih rešava.

Ja kao majka

- Moj univerzum je pomeren i svaki dan se kreće. Moja uloga majke je da izbalansiram potrebe dece, mene kao majke, mene kao žene i mene kao osobe. Nisam uvek uspešna, imam padove, ali važan je trud zbog primera koji dajemo deci - kaže Šakira.

Foto: Instagram/shakira

Saveti

- Temelj svakog nivoa razvoja - socijalnog, emocionalnog, kognitivnog, fizičkog - zavisi od obilja ljubavi. Nikada ne možeš pokazati da ih previše voliš. Osećaj sigurnosti od samog početka daje im neograničenu mogućnost da razviju svoje sposobnosti i postanu odgovorni, brižni odrasli. To je najbolji savet koji sam dobila za roditeljstvo i primenila ga. Inače sam otvorena uvek za savete starijih - dodaje.

Tehnologija

- Ne mislim da je dobro ukinuti potpuno tehnologiju, ali je treba odložiti do nekih određenih godina. Moja deca se igraju napolju jer ih ja na to motivišem - jasna je Šakira.

Muzika

U kući najčešće slušamo Frenk Sinatru i Bili Ajdola, a deca po inerciji vole da slušaju pesme sa puno udaraljki, pa je tu i klasična takva muzika. Najvažnije je da je u kući veselo - obrazlaže.

Magični momenti

-Smatram da treba posebno obratiti pažnju na dečje uspehe. Na primer, kada uspe da izgovori komlikovanu reč koju razume još od godinu i po dana, ali do sada nije uspevao da je verbalizuje tada se pojavi iskra u njegovim očima i kod deteta to treba negovati. Ponekad nagradim uspeh, ali ne stalno da ne bi prešlo u naviku - objašnjava poznata pevačica.

Foto: Profimedia/Insight Media/UNICEF/Jaume De Laiguana

Pomoćna sredstva

- Loše će ispasti ako se pravite da sve znate i da ste najbolji roditelj na svetu. Osim saveta, ja često postavljam pitanja svojim bližnjima i tražim konsultacije oko neke odluke. Informacije potražujem i u knjigama i na Internetu - otkriva svoju tajnu uspeha.

Multikulturalnost

- Negujemo to što smo stvorili decu u multikulturalnoj zajednici i činimo da im to bude prednost. Ono zajedničko nam je da smo bliski sa svojim matičnim porodicama - kaže Šakira.

Partnerstvo i roditeljstvo

- Sjedinili smo ova dva pojma. Đerar je sa obe noge na zemlji, pa ga često puštam da deluje umesto mene na neke postupke naših sinova - iskrena je.

Prioriteti

- Naučila sam se da svaki dan sastavljam listu prioriteta i da ona nikada nije ista. Otkrila sam da umem i da ne uradim nešto, a da se svet ne raspadne - donela je krupnu odluku ova Kolumbijka.

Printskrin: Youtube/MadeForMums

Roditeljstvo danas

- Mi jesmo moderni roditelji i prezaposleni, ali neke stvari se ne mogu odlagati, već se moraju rešiti sad i odmah. Zastupam disciplinu - otvoreno govori.

Putovanja

- Mnogo putujemo, ali sam izmerila i ocenila koje ih stvari vezuju za kuću i to uvek nosimo sa sobom. Tako da gde god da su moji sinovi, tamo je njihov dom - lepo govori Šakira.

Beleženje

- Važne momente, pogotovo njihove prve korake i uspehe treba beležiti kamerom, telefonom, pa čak i u isanoj formi. Kada im to pokažete kad malo porastu, oni ne kriju zadovoljstvo što ste na to obratili pažnju - kaže.

Bilingvalnost

- Kako se u kući uvek govore dva jezika, dobila sam jedan pametan savet da kombinujem jezike u istoj rečenici i držim ga se. Oni povezuju jezik sa osobom i zbog toga je važno kombinovati da bi shvatili da se od njih očekuje da naprave razliku između dve reči za istu stvar - jasna je Šakira.

Foto: Twitter/@shakira

Učenje roditeljstva

- Štreber sam po prirodi, pa sam još od trudnoće počela mnogo da čitam o onome što me čeka. Verujte, pomažu tuđa znanja i iskustva da sagradite zdravu porodicu - objašnjava.

Izazov odrastanja

Što su moji dečaci stariji to su interesantniji, ali su i izazovi veći. Samo odgovaranje na pitanja je zahtevnije. Zato kažem da su mi knjige mnogo pomogle - Deli svoje iskustvo popularna pevačica.

Karijera

- Kako su se prioriteti promenili, to me je nateralo da popustim uzde kada je moja karijera u pitanju. Više ne sedim do tri sata ujutru u studiju, ali to je zato što više volim da budem sa svojm decom - izričita je.

Ciljevi

- Postavila sam ciljeve i ljubav je najvažnija stvar. Na tome radimo svaki dan i bez toga se ne upuštamo u koračanje ka drugim ciljevima - precizira Šakira i dodaje da čak sluša i savete svojih fanova, a zatim promisli i ponešto iskoristi.

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    3. februar 2019 | 12:09

    Očekivala sam nešto drugo ali me je na kraju oduševila stavovima sa kojima se 100% slažem

  • Zak

    3. februar 2019 | 12:18

    Ovo treba procitati J K.

  • Linz

    3. februar 2019 | 15:59

    Predivna, i kao zena, majka osoba. Svaka cast, puno srece i ljubavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA