9

Stručnjak otkriva ko je zaista važniji u životu deteta, pogotovo nakon razvoda - majka ili otac?

I otac i majka moraju u svakom trenutku i braka i razvoda da budu svesni da su roditelji i da ta misija neće nikada prestati u životu

porodica, dete
Foto: Pixabay.com / Pravila koja morate pratiti kad dajete ime detetu

Glavna greška parova koji se razvode, a imaju decu su što prezentuju detetu podelu na mamu i tatu. Jedino što dete u vreme razvoda treba da zna je da će i dalje imati roditelje.

Svaki četvrti brak u Sbriji se završi razvodom, bar tako pokazuje statistika. Tokom 2017. godine je zakonski rastavljeno čak 5.117 brakova u kojima su se rodila deca.

Nemoguće je da dete ne pati tokom razvoda roditelja, ali je moguće da to podnese što je lakše i da brže prihvati novonastalu situaciju. Međutim, da bi se to desilo, roditelji moraju da ulože potreban trud.

- Postoje posledice razvoda koje dete mora da podnese, ali daleko su teže posledice koje po njega ostavlja loš brak - upozorava psiholog i psihoterapeut Darka Krsmanović i dodaje da i otac i majka moraju u svakom trenutku i braka i razvoda da budu svesni da su roditelji i da ta misija neće nikada prestati u životu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Mešanje uloge roditelja i partnerske uloge tokom razvoda

Roditelj postajete onog momenta kada vam se dete rodi i to je jedina uloga koja mora da bude doživotna. Partnerska uloga može da traje kraće od toga i zato je važno da ih ne mešate.

- Roditelji koji se razvode mogu da dele imovinu, ali ni slučajno ne smeju da dele dete i to nikako ne treba da bude opis onoga što znači reč starateljstvo - kaže gospođa Krsmanović.

Ona je ubeđena da su roditelji na sreću sve svesniji da je dete ličnost i da moraju da se pozabave njim na taj način kada dođe do rastave. Zbog toga dolaze na konsultacije kod stručnjaka da se raspitaju koji je to najbolji način da saopšte detetu da se razvode.

- Uloga roditelja ne prestaje kada se završe partnerski odnosi i najbolji način je da se sami roditelji dogovore kako će podeliti obaveze koje ih sada čekaju, a vezane su za dete - dodaje ona, ali i upozorava da ne treba zanemariti naše patrijarhalno društvo i psihološku osnovicu vezanosti deteta za majku.

Foto: Shutterstock

Deca su još od sisanja više vezana za majku i zbog toga se do 7. godine dodeljuju njoj pri razvodu

- Psihološka veza koja se javlja od rođenja jeste veza deteta za majku i zato nju nikako ne treba obilaziti. Uostalom, ukoliko majka nije bolesna ili iz nekog zakonskog razloga neadekvatna, kada je procedura starateljstva u pitanju, decu do 7. godine po inerciji sud dodeljuje majci - kaže psihoterapeut Darka Krsmanović i dodaje da je to tako jer je osnovno bazično poverenje u svet koji ga okružuje za dete upravo veza koju je stvorilo sa majkom.

U Srbiji je to kulturološko nepisano pravilo, jer se tako smatra da dete neće preživeti veći stres koji će ga dovesti do nepoverenja u ukupan svet. Zato se čak 70 odsto dece dodeljuje majci.

Kaže i da decu do 12. godine prilikom rastave saslušava komisija iz Centra za socijalni rad sastavljena od pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i eventualno još nekog stručnjaka u zavisnosti od slučaja. Tada se deci postavljaju pitanja koja nemaju direktnu konotaciju "Sa kim želiš da živiš?". Detetu se pristupa mnogo pažljivije jer do tog zaključka se može doći posrednim pitanjima koja donose iste rezultate, a ne dovode dete u neprijatnu situaciju biranja.

- Često roditelji traže od deteta da se izjasni da li će kod oca ili kod majke. To je neprimereno, jer oni nisu dva odvojena pojedinca za dete, oni treba da ostanu zajedno u ulozi roditelja - jasna je Krsmanović.

Izričita je da se kod nas ne govori dovoljno o manipulaciji decom i starateljstvom, gde besni partneri pribegavaju ovom oružju da bi napakostili onom drugom, a tako nešto je najviše štetno za decu.

Treba napomenuti da Centar za socijalni rad donosi odluku o tome ko bi trebalo da bude staratelj deteta i šalje preporuku sudu, koju ovaj može i da ne usvoji.

Foto-ilustracija: Profimedia

Od 16. godine dete bira sa kim će da živi

Kada navrši 16 godina dete se smatra dovoljno zrelim da donese odluku sa kim želi da živi. To saopštava stručnjacima u Centru za socijalni rad koji preispituju tu odluku dok saslušavaju roditelje.

Da li su očevi oštećeni zbog nepisanog kulturološkog pravila?

- Ukoliko nastave da savesno obavljaju svoju ulogu roditelja, ni majci ni ocu neće biti najveći problem to kod koga je dete. Naime, očevi će nastaviti da budu roditelji deci i ukoliko ih ne dobiju na sudu. Ne bi trebalo ovde posmatrati ni oca ni majku, jer je najvažnije šta je dobro za dete - kaže psihoterapeut Darka Krsmanović i dodaje da je primarno pripremiti dete za sam razvod. Roditelji bi trebalo da se pozabave pitanjem kako saopštiti detetu da je došlo do nove situacije u njihovim životima, kako i šta je najbolje uraditi, a da dete ne preživi traumu.

Krsmanović kaže i da nije loše da roditelji zajedno pokažu detetu novi prostor u kojem će živeti kako bi ono shvatilo da su oboje uključeni i dalje u njegov život.

- Razvod predstavlja novu konstelaciju i to će dete svakako primetiti, te je to dovoljan stres i ne bi ga trebalo dopunjavati partnerskim razmiricama. Ukoliko i otac i majka obavljaju svoju roditeljsku ulogu savesno sasvim će nevažno biti ko je staratelj. Roditelji treba da se izvine detetu što se razvode, jer tako oni preuzimaju odgovornost, odnosno skidaju krivicu sa deteta, te ono neće imati potrebu da spašava brak svojih roditelja - zaokružuje priču psihoterapeut Darka Krsmanović.

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Tagovi: Razvod, Roditelji, Roditelji i deca, rositeljstvo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • X
  XY

  Gospodo draga, na zalost tako je svuda, da deca pripadaju majci. Postavlja se pitanje dali je svaka osoba koja ga rodi majka. Majka je roditelj koji ga kroz zivot vodi, a ne koga rodi. Prvi sam na sudu u Cirihu dobio sina sudskom presudom, koji je imao 4 god. kada smo se razveli. Svi se cude i misle da sam imao vezu, pri tom sam ovde bio samo 3 god. Uspeo sam da im objasnim koje roditelj, a ko glumi roditelja. Bogu dragom hvala uspeo sam da ga izvedem na pravi put i ucinim ponosnim, prvo njega a onda i sebe. Zavrsio masters u tudjini, a sada daje masters iz druge oblasti. Majku je video prvi put posle razvoda, kada je izrazio zelju, tj. sa 24 god. Sve se moze, vazna je volja, odlucnost, upornost i naravno posvecenost, kao i nepristrasnost suda!

 • A
  Ana

  Majka je majka. Moje dete nikada nije upoznalo oca, ja nisam dozvolila.Bilo je problema sa centrom, ali veze završe sve. Ja sam odrasla bez oca i OK sam sa tim, poginuo je kada sam imala 2 godine i ne sećam ga se.Šta mi fali? Otac mog deteta ima samo dobar genetski materijal, ali nije za oca, ne ume, ne sluša moje savete. Na ovaj način ja štitim svoje dete. Kada napuni 18 godina, ako je zanima ko je otac, neka ga potraži.

 • C
  Cica S

  Svako svoje sam odboluje i boluje..Tesko je uvek kada se raspadne porodica, ali je isto tako tesko biti u nezdravoj porodici, gde vlada nesloga...!!!

4 korisna saveta za novopečene roditelje koji će im olakšati život

Sin je pre mesec dana počeo da se smeje samo u jednu stranu: Isprva nam je bilo zabavno, a onda smo saznali jezivu istinu (FOTO)

Majka joj je umrla pre venčanja, a onda joj je stigao njen svadbeni poklon zbog kog je istog trenutka briznula u plač (FOTO)

Uspela je da sama slika trenutak kada joj tokom porađaja vade bebu iz stomaka, i fotografije ostavljaju bez daha (FOTO)

Otac osmogodišnje devojčice podelio je pravila koja će svakom muškarcu pomoći da postane super tata

Ova mama je sinu uvela 17 strogih pravila kada mu je dala mobilni telefon, a sada ćete to učiniti i vi (FOTO)

Poznati modni fotograf i njegov gej partner postali roditelji (FOTO)

Ona ima 116 godina i proglašena je za najstariju osobu na svetu: Otkrila je 3 slatke tajne koje je čine besmrtnom

Kako izgleda jedan dan u životu princeze? Kejt Midlton otkriva šta sve uradi za 24 sata

Živele nam drage dame, da vam Bog da zdravlja, da vas večno grlimo, ljubimo, volimo: Bogoljub Karić emotivnim postom čestitao Dan žena (FOTO)

Seksi igre iz bivše Jugoslavije o kojima vam roditelji neće pričati i od kojih se diže kosa na glavi

Šta kupiti za poklon detetu od 12 meseci

Ona je baka i ima 50 godina, doktori su joj rekli da je u menopauzi, a onda je otkrila da je trudna

Mozak joj je "umro", ali su je lekari držali u životu 123 dana kako bi njenom telu pomogli da učini nešto neverovatno (VIDEO)

Polu-identični blizanci: Novo naučno otkriće zapanjilo svet

Najmanja beba na svetu: Imao je samo 268 grama kada se rodio i mogao je da stane na dlan ruke (FOTO)

Skrivene opasnosti: Evo šta je sve iz mamine torbe gotovo smrtonosno za decu

"Ja sam Marina i ja sam nemajka": Poruka žene čije jedno dete je "balavo do poda, a drugo us**no do glave" otkriva kako zaista žive srećne majke na brdovitom Balkanu

Smirite bebu i zaustavite neprekidno plakanje pomoću jednostavne masaže

Kladili su se da će se razvesti, a oni slave 20 godina braka - evo kako im je to pošlo za rukom (FOTO)

Megan Markl želi da rodi devojčicu, ali i još mnogo dece - potvrdio njen psihijatar i otkrio još neke tajne o najpopularnijoj budućoj mami

Karić otkrio recept za srećan brak i dugu, filmsku ljubav: Milanka je ista ona devojka iz Peći (FOTO)

Kada niste uz njih, neumorno će vas tražiti: Bebe ovako pokazuju ljubav prema majci

On je ženama napravio više od 100 dece, a nikad nije imao seks s njima!

Njih dve su lezbijke i dobile su dete: Jedna je bila trudna, a druga je dala svoje jajne ćelije (FOTO)

Kakva imena daju svojoj deci srpski političari: Pored tradicionalnih srpskih, ima i - engleskih!

Smislila je sjajan trik kako da beba mirno spava da bi ona imala dovoljno vremena da popije kafu i istušira se (FOTO)

Dečak (8) je nacrtao crtež i napisao "Ne želim da živim". Roditelji su odmah shvatili šta se dešava

Godinama se borila da postane majka, a onda se bukvalno desilo čudo koje nije mogla ni da zamisli (VIDEO)

Pokazala je da je moguće raditi jogu i dojiti bebu u isto vreme - i ceo prizor je spektakularan! (FOTO)

Sve više dece zahvata "efekat Pepa prase": Roditelji zabrinuti zbog uticaja ovog crtanog filma na govor njihove dece

Koliko je opasno kada dete provodi previše vremena pred televizorom ili kompjuterom, i koliko je vremena zdravo?

Lekari savetuju odlaganje kupanja bebe odmah nakon rođenja iz veoma ozbiljnog razloga

Stručnjak otkriva kako pravilno da vaspitate svoje dete, u kojim godinama da počnete da ga kažnjavate i da li su batine ikada rešenje

Vatrogasci su užasavajućom slikom objasnili zašto deca treba da spavaju u sobi sa zatvorenim vratima

Evo kada detetu smete da kupite mobilni telefon - i kako ono mora da ga koristi da se ne bi navuklo na njega

Ova pitanja nikako ne smete da postavite ženi koja pokušava da zatrudni

Šakira otkriva tajnu dobrog roditeljstva: 17 izazova sa kojima se sreće svaki dan

Psiholozi upozoravaju: Pametni telefoni uništavaju živote vaše dece!

Deca pravila zdraviju užinu od jabuka i krušaka

Uvezli smo "dogovoreni razvod" iz Amerike i sada nam se deca odgajaju sama

Deci ne trebaju roditelji koji su zajedno, već roditelji koji su dobri staratelji - znam iz iskustva

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima