≫ 

Njih dve su lezbijke i dobile su dete: Jedna je bila trudna, a druga je dala svoje jajne ćelije (FOTO)

Neverovatno dokle je došla medicina i šta je sve danas moguće

  • 4

Lezebijski par Hejli i Kristi Benzberg Hikmot su želele da obe učestvuju u stvaranju potomstva, tako da su došle do neobičnog rešenja - Hejli je bila surogat majka koja je iskoristila jajne ćelije svoje žene.

Koliko god da se u prvi mah čini pomalo bizarno, ovo je veoma dirljiva priča.

Naime, za Hejli Benzberg Hikmot i njenu ženu Kristi je bilo vrlo važno da obe učestvuju u materinstvu.

Upoznale su se dok su obe radile u bolnici i iskoristile su informacije sa posla kako bi ostvarile svoj san.

Kristi (30) je oduvek želela da postane mama, ali je za nju nezamislivo bilo da bude trudna, dok je Hejli želela da bude trudna, ali nije marila za to da li će upravo ona biti biološka majka.

Tako da su one došle do jako neobičnog rešenja koje zadovoljava obe strane. Doktori su oplodili Kristine jajne ćelije i ugradili ih u Hejlinu mastericu, načinivši je surogat majkom.

Ono što je još intersantnije, embrion se po ugradnji podelio i njih dve su postale roditelji jednojajčanih blizanaca pre 17 meseci.

- Ljudi su iznenađeni, ali i oduševljeni ovim našim postupkom, pa se sada mnogi lezbijskii parovi interesuju za ono što smo nas dve uradile - kaže Hejli i dodaje da je po zanimanju babica i da joj nikada nije bilo strano da bude trudna, ali da se i nije opterećivala time da bude biološka majka. Ipak, drago joj je što je upravo Kristi biološka majka njihove dece, jer ih to čini pravom porodicom.

Par se venčao u septembru 2015. godine i već tada su počele da razmišljaju o osnivanju porodice i da traže način za to.

Išle su na veštačku oplodnju, ali tretman nije uspeo iz prve.

- Kada smo našle rešenje za našu situaciju i to takvo da obe budemo zadovoljne, mislile smo da je sve već obavljeno, iako smo medicinski radnici i bili smo svesni rizika. Kada prvi tretman nije uspeo bile smo bukvalno očajne - objašnjava Hejli.

U februaru 2017. su imale drugi tretman i on je bio uspešan, odnosno embrio se bezbedno smestio u Hejlinu matericu i plod je počeo da se razvija.

- Neverovatna sreća je usledila onog momenta kad nam je doktor rekao da nosim blizance - kaže Hejli, ali dodaje da nije sve išlo glatko.

Doktori su u 15 nedelji trudnoće konstatovali da plodovi imaju sinrom međublizanačke transfuzije, koji pogađa samo jednojajčane blizance, gde se krv neravnomerno raspoređuje što znači da jedena beba dobija više hrane od druge.

Srećom, bolest je otkrivena na vreme i uz potpuni nadzor lekara i primerene tretmane sve je bilo u redu. Urađen je laserski tretman razdvajanja blizanaca koji jeste komplikovan, ali je jedini bio sigurno rešenje za situaciju.

- Bilo je to jako teško vreme za nas obe. Mislile smo da ćemo izgubiti bar jednu bebu, a strahovale smo od gubitka obe, ali ipak je sve prošlo u najboljem redu i dečaci su sa nama - srećna je Hejli.

Posle 32 nedelje trudnoće na svet su došli Stenli i Dilan, koji su danas primer kako može biti srećna jedna lezbijska porodica.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I come in peace

    17. februar 2019 | 12:14

    Sve je to dirljivo dok se ne otrgne kontroli kad se to desi progonice nas i oni ce protestovati ne da traze svoja lgbt prava nego nas da potiskuju u ćošak nas koji smo mentalno zdravi i normalni.

  • Wien

    17. februar 2019 | 15:12

    A ko je opoodio tu jajnu celiju...???...neka lezbijka ili muskarac donor sperme ....ne lazite ljude da su njih dve dobile dete jer jednostavno nije moguce....

  • Lena

    18. februar 2019 | 20:20

    Covecanstvo tone i tone. Sodoma i Gomora. Drago mi je da sam normalna i da zelim da moje dete bude plod ljubavi mene i muskarca a ne dobiveno iz epruvete, od stranca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA